Poznáte bedrovník? Lieči nielen pľúca a hrdlo, pôsobí proti migréne a má antiparazitické účinky

Bedrovník anízový (Pimpinella anisum) patrí k najstarším liečivým rastlinám sveta. Kedysi sa používal ako protijed a omladzovací prostriedok. U nás je ľudovo nazývaný jednoducho aníz.

Aníz

V čom je bedrovník anízový unikátny?

Divoko rastúci bedrovník anízový (aníz) v prírode obvykle nenájdete. Ideálne je si ho vypestovať. Semená sa vysievajú po poslednom jarnom mraze do riadkov, pričom zber začína v auguste.

Väčšinou sa na medicínske účely využívajú plody bedrovníka. Obsahujú silicu s hlavnou zložkou anetolom, vďaka ktorej je bedrovník podľa vône veľmi ľahko rozpoznateľný. Obsahuje tiež organické kyseliny, bielkoviny, tuk a cukor. Má antibiotické a detoxikačné účinky. Pomôže ako kloktadlo pri zápale hrdla, uvoľní hlieny pri kašli, pôsobí močopudne a je vhodný aj pri obličkových kameňoch.

Podľa povesti bedrovník odporúčali všetky lesné bytosti, škriatkovia i víly ako liečivý prostriedok v období morových epidémií.

Aníz na poli

Pozitívne účinky užívania bedrovníka anízového:

  • pomáha pri trávení
  • podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov
  • uvoľňuje kŕče
  • zmierňuje bolesti pri menštruácii
  • podporuje metabolizmus
  • u dojčiacich matiek podporuje tvorbu materského mlieka
  • výborne pôsobí proti migréne
  • posilňuje imunitný systém
  • používa sa pri respiračných problémoch, chrípke a nádche, ale aj pri alergii
  • má antiparazitické účinky, preventívne pôsobí aj proti všiam

Semená anízu sa odporúčajú žuvať pri zápachu z úst.

Anízové semienka

Vonkajšie používanie bedrovníka

Hoci prioritu má vnútorné užívanie bedrovníka anízového, využiť sa dá aj zvonka. Zvyšuje odolnosť pokožky voči zápalom, zlepšuje stav pokožky, odmasťuje ju. Odvar z bedrovníka sa využíva aj ako obklad na zapálené prsníky pri dojčení alebo na uvoľnenie upchatých mliekovodov. Výborné sú kúpele nôh a rúk, regenerujú a uvoľňujú pokožku.

Bedrovník anízový výborne poslúži aj ako repelent.

Anízové semienka

Bedrovník v kuchyni

Najznámejší je snáď anízový alkohol – anízovka. Výbornou voľbou je však aj anízový čaj alebo sirup. Aníz môžeme v malých množstvách pridať aj do cesta pri pečení sušienok. Je použiteľný do sladkých, ako i slaných pokrmov. Môžete ho pridať do nátierok, prívarkov pre lepšie trávenie, alebo ním posypať chlieb.

Prečo má mať bedrovník anízový čestné miesto v lekárničke i v kuchyni?

Anízový čaj

Jednu čajovú lyžičku pomletých anízových plodov zalejte šálkou vriacej vody a nechajte 12 minút lúhovať. Po scedení môžete čaj ľubovoľne dochutiť a piť maximálne 3 x denne.

Čaj v bielej šálke, nohy na stole

Kúpeľ rúk a nôh

Na liter vody použijeme jednu polievkovú lyžicu anízu. Po chvíli lúhovania výluh môžeme použiť na kúpeľ nôh alebo si výluhom potrieť končatiny, ako aj pokožku celého tela.

Recept proti nespavosti

Dajte zovrieť šálku mlieka spolu s lyžičkou anízu. Po precedení pridajte lyžičku medu a odvar vypite pred spaním.

POZOR! Pri aníze platí všetko s mierou. Prekročenie odporúčaného užívania anízovej silice môže pôsobiť toxicky.

 

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie