Cítite, že na vás niečo lezie, alebo chcete podporiť svoju imunitu? Vyrobte si oxymel, starodávny liečivý sirup, ktorý používali už naše babičky a dnes opäť získava popularitu.

Čo je oxymel?
Oxymel je sladkokyslý, mierne skvasený sirup s príchuťou bylín. Na jeho prípravu vám stačia len dve základné ingrediencie – ocot a med, ku ktorým môžete pridať bylinky podľa potreby alebo chuti. Z toho vyplýva aj jeho názov, ktorý vznikol zložením dvoch gréckych slov: „oxy“ znamená kyslý a „mel“ ako med.
Ocot a med slúžia ako prírodné rozpúšťadlá, do ktorých sa vďaka fermentačnému procesu uvoľňuje liečivá sila bylín. Med zároveň dodáva sirupu tú správnu chuť, je prirodzeným zdrojom antioxidantov, podporuje imunitu a má antibakteriálne účinky. Ocot má protizápalové vlastnosti a podporuje funkciu tráviaceho systému.
Liečivé účinky oxymelu
- Posilňuje imunitu.
- Napomáha dobrému tráveniu.
- Detoxikuje organizmus.
- Má protizápalové, antibakteriálne a antiparazitárne účinky.
- Obsahuje látky s protirakovinovým potenciálom.
- Podporuje nervovú sústavu a zdravie mozgu.
- Dodáva telu vitamíny a minerály.
- Je výborným prírodným probiotikom.

Ako si pripraviť zimný oxymel?
Na prípravu klasického oxymelu stačí med, ocot a bylinky v pomere 2 – 3 diely octu na 1 diel medu. Pripraviť si ho môžeme v rôznych variáciách, podľa toho, aké bylinky máme radi, čo práve rastie v prírode alebo aké zdravotné ťažkosti chceme riešiť. Medzi obľúbené bylinky patria napríklad tymian, šalvia, rozmarín, medovka a mnohé ďalšie. My si však pripravíme zimnú verziu, ktorá obsahuje aj šípky, ihličie a koreniny.
Budeme potrebovať
- 1 pohár tvrdých šípok
- vetvičku zo smreka alebo borovice
- kúsok očisteného a nakrájaného zázvoru
- 2 celé škorice
- zopár klinčekov
- 1 badián
- 1 pohár jablčného nepasterizovaného octu (môže byť domáci, napríklad podľa nášho receptu)
- 2 poháre medu
Postup prípravy oxymelu
1. Šípky rozdrvíme alebo nakrájame nadrobno.
2. Z vetvičky stiahneme ihličky, môžeme ich aj pokrájať na drobnejšie kúsky. So šípkami ich vložíme do pohára.
3. Pridáme zázvor, škoricu, klinčeky a badián. Pohár naplníme do ¾ jeho objemu.
4. Med rozmiešame v jablčnom octe a zalejeme pripravené suroviny tak, aby boli úplne ponorené.
5. Necháme macerovať 3 až 4 týždne na chladnom a tmavom mieste. Pohár občas pretrepeme.
6. Sirup následne precedíme do zaváraninového pohára a uzavrieme. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste, ideálne v chladničke, čím predĺžime jeho trvanlivosť.
Náš tip
Použite takú veľkú nádobu, aby sa do nej zmestili všetky suroviny a dodržali ste pomer 2 – 3 diely octu na 1 diel medu. Ak máte väčšiu nádobu, doplňte ju jablčným octom tak, aby boli bylinky úplne ponorené.

Ako sirup užívať?
Oxymel môžeme užívať rôznymi spôsobmi – ako prírodný liek, teplý nápoj na zahriatie či osviežujúci letný drink. Na podporu imunity stačí jedna lyžička denne, ktorú môžeme vypiť priamo alebo nakvapkať do pohára studenej vody.
Ak si ho chceme vychutnať ako teplý nápoj, stačí ho zaliať horúcou (no nie vriacou) vodou a piť ako čaj. V lete si z neho môžeme pripraviť osviežujúci nápoj. Jednoducho ho rozriedime studenou vodou alebo minerálkou a môžeme doplniť aj čerstvými bylinkami.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Ahojte, zaujímalo by ma, koľko cca vyjde návrh a realizácia záhrady. Pozemok, kt…