Poznáte perníkový sirup? Ak vyskúšate kávu s týmto sirupom, ihneď si jej chuť zamilujete

Vianoce by neboli Vianocami, keby sme počas adventného obdobia necítili vôňu sladkých medových perníkov. Ich voňavé tajomstvo je ukryté v kombinácii aromatických korenín a medu. Ak sa neviete nabažiť tejto úžasnej vône a chuti, určite si vyskúšajte doma pripraviť ten najlepší vianočný sirup na svete, perníkový.

Pohárik s kávou, medovníky

Podstata ukrytá v koreninách a mede

Perníkový sirup je zložený z typického vianočného korenia, medzi ktoré patrí škorica, klinček a zázvor. Zmes týchto výrazne aromatických korenín zaručuje, že chuť a vôňa tohto sirupu prebudia do vianočnej atmosféry všetky vaše zmysly a chuťové poháriky.

škorica, zázvor, klinčeky

Základ perníkového sirupu tvorí ďalšia dôležitá ingrediencia, ktorou je med. Záhradkár, ktorý má v záhrade aj včely, má vyhraté. Kvalitný domáci med je plný vitamínov a je tiež prírodným liekom v boji s každým zdravotným neduhom počas chladných zimných dní.

Med

Najjednoduchší sirup bez varenia

Čaro má aj samotná výroba tohto voňavého perníkového sirupu. Nejde totiž o klasický postup, ktorý sa používa na výrobu typických sirupov. Dokonca aj konzistencia tohto sirupu je trochu iná, než by ste očakávali. Ide skôr o hustejšiu tekutinu, ktorá sa dá pekne liať a veľmi rýchlo sa rozpustí v horúcej káve, čokoláde, kakau alebo sa dá len tak poliať do čohokoľvek.

Med zmiešaný so škoricou, klinčekmi a mletým zázvorom

Ingrediencie na perníkový sirup

Receptov na perníkový sirup je viac. Dá sa pripraviť aj varená verzia, kde sa pridáva aj voda, v ktorej sa zmes korenín a cukru varí, až kým nevznikne sirupová konzistencia. My si dnes pripravíme mierne zdravšiu a hlavne oveľa rýchlejšiu verziu tejto nielen predvianočnej pochúťky.

Suroviny:

  • 130 g poctivého slovenského medu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 0,5 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 klinček
  • 6 lyžičiek trstinového cukru

Med, klinčeky, mletá škorica a zázvor na sviatočnom stole

Postup je taký jednoduchý, že ho zvládne každý. Klinček rozdrvíme v mažiari na čo najjemnejšie.

Podrvené klinčeky

Do medu pridáme všetky koreniny, zamiešame a nakoniec pridáme trstinový cukor.

Med so škoricou a zázvorom

Vznikne nám zmes, ktorá sa hodí ako nádherne voňavé a chutné sladidlo do horúcich nápojov alebo tiež na poliatie vaflí a palaciniek. Krásny advent!

Perníkový sirup

Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku