Ovocinár radí: Prečo listy jedlého gaštanu žltnú a hnednú? A čo s nimi ďalej?

Vysadil som jedlé gaštany, lokalita Šaľa. Ujali sa, ale listy žltnú a hnednú. Prihnojujem ich, nelepší sa to. Čo s nimi ďalej?

Žltnutie listov jedlých gaštanov
Foto: archív čitateľa

Najväčším problémom vysadených gaštanov, podľa fotiek, je zrejme príliš vysoké pH pôdy. Gaštan jedlý vyžaduje pH pôdy okolo 5 – 6, čo pôda u vás, predpokladám, nespĺňa. Pre vysoké pH potom nedostatočne fungujú mikroprvkové hnojivá s obsahom horčíka a železa, a to sa následne prejavuje chlorózou listov, kratšími prírastkami i menšou násadou kvetov a plodov.

Odporúčam pravidelne aplikovať tzv. humát kyslý. Ide o prírodný produkt získaný z rašeliny. Podľa návodu sa pridáva do zálievkovej vody. Takto by sa mohlo podariť pre gaštany nepriaznivo vysoké pH znížiť.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Ing. Martin Stanko
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku