Prečo sa na strapcoch hrozna počas leta tvorili hnedé škvrny?

Na strapcoch stolového hrozna sa od polovice júla tvorili hnedé plôšky. Je to choroba? 

Hnedé škvrny na hrozne

Poškodenie plodov viniča na fotke ukazuje prioritne na slnečný úpal. Pri vonkajších teplotách nad 35 °C môže teplota vnútri bobule stúpnuť aj na viac ako 45 °C. Následkom toho dochádza k zahusťovaniu štiav a akoby popáleniu šupky. Tá máva spočiatku fialovú farbu, ktorá prechádza do hnedej.

Sekundárne môžu byť bobule napadnuté hubou Botrytis cinararia. Keďže sú horúčavy čoraz častejšie a extrémnejšie, v posledných rokoch sa už napríklad neodporúča odstraňovať listy, ktoré zakrývajú strapce. Robievalo sa to z dôvodu, aby sa slnečné lúče dostali k bobuliam a tie rýchlejšie a lepšie vyzreli. Keď budú v budúcom roku hlásiť teplotu nad 35 °C, odhalené strapce, prípadne celý viničový ker načas zakryte napríklad netkanou bielou textíliou.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Martin Stanko
Foto: archív redakcie, fotografiu zaslal čitateľ
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: hrozno | pleseň | slnko | vinič

Diskusie na tému článku