Pripravte si jar v predstihu: Hyacinty naplnia byt vôňou

Hyacinty patria k najkrajším kvitnúcim cibuľovinám. Kým sa ich krása naplno rozvinie v záhrade, môžeme sa pokúsiť vypestovať si kvitnúce rastliny v interiéri. Máme hneď niekoľko možností.

Pripravte si jar: Hyacinty naplnia byt vôňou

Kontrolný zoznam

Materiál:

  • cibule hyacintov
  • univerzálny záhradnícky substrát
  • keramzit
  • menší plastový črepník
  • papierový klobúčik

Náradie:

  • záhradnícka lopatka
  • krhla s vodou
  • sklený pohár na rýchlenie

Náročnosť: **
Čas: do 30 minút
Ľudia: 1
Obdobie: zima, skorá jar

Pracovný postup

1. POMÔCKY

Pomôcky na výsadbu

Pripravíme si cibule hyacintov, ktoré by mali prejsť obdobím chladu. Možno to docieliť aj tým, že ich dáme do papierového vrecka a chladničky asi na 4 týždne. Až potom ich použijeme.

2. V NÁDOBE

Krhla s vodou

Cibule hyacintov môžeme prinútiť kvitnúť v špeciálnej sklenej nádobe, ktorá pripomína vázu so širokým dnom a užším hrdlom. Začneme s tým, že nádobu naplníme čistou vodou.

3. VLOŽENIE

Cibuľa hyacintu

Cibuľu vložíme do nádoby s vodou. Dávame pozor, aby nebola vo vode ponorená celá, inak bude zahnívať. Vody by sa mala mierne dotýkať len tá časť, odkiaľ budú vyrastať korene.

4. SUBSTRÁT

Substrát

Hyacinty môžeme prirýchliť aj ďalším spôsobom, a to tak, že cibule vysadíme do substrátu. Použijeme kvalitný, čerstvý a mierne vlhký univerzálny záhradnícky substrát.

5. PIESOK

Piesok so substrátom

Pripravovaný substrát vylepšíme (vyľahčíme) pridaním piesku. Na dva diely substrátu pridáme diel piesku. Dôkladne premiešame.

6. DRENÁŽ

Keramzit

Na dno pripravenej nádoby dáme hrubšiu vrstvu keramzitu. Cibuľoviny sú mimoriadne citlivé na hromadenie vlhkosti v blízkosti koreňov.

7. NAPLNENIE

Črepník so substrátom

Pripravený črepník naplníme pomocou hlbšej lopatky hotovým substrátom, no nie celkom po vrch. Jemne utlačíme.

8. CIBUĽA

Výsadba hyacintu

Do substrátu vložíme cibule hyacintov. Začíname od stredu a pokračujeme smerom ku krajom. Cibule jemne zatláčame, aby sa dobre zakorenili.

9. DOSYPANIE

Výsadba hyacintov

Ak sme cibule už vysadili, môžeme dosypať zvyšný substrát. Dávame pozor, aby časť cibule (asi 1 cm) trčala von. Okolitý substrát jemne utlačíme.

10. ZÁLIEVKA

Polievanie hyacintov

Cibule dôkladne zalejeme a povrch môžeme ozdobiť lesným machom. Ten zároveň v substráte udrží potrebnú vlahu.

11. UMIESTNENIE

Hyacinty

Nádobu zakryjeme druhým črepníkom, aby zakoreňujúce sa cibule hyacintov boli v tme. Umiestnime ju na chladné miesto, nie však tam, kde bude mrznúť.

Dobré rady

Substrát

Na pestovanie rýchlených cibuľovín používajte ľahší, univerzálny záhradnícky substrát. Nemal by byť veľmi zásobený živinami (viac rastú listy ako kvety), nepoužívajte ani zásobné hnojivá. Môžete ho však vylepšiť pridaním piesku, prípadne perlitu. Vyplatí sa tiež pridať trochu čistej rašeliny. Ideálne je použiť mierne vlhký substrát, nie presušený. Nikdy nepoužívajte ťažší substrát.

Priebeh rýchlenia

Nádoby po výsadbe umiestnite do chladu (pivnica, chodba), ideálne do tmy, prípadne črepník zakryte iným črepníkom. Zalievať treba sem-tam – tak, aby bola zemina stále mierne vlhká. Keď sa začnú objavovať kvetné puky, premiestnite hyacinty do teplejšej miestnosti. Zatiaľ ich však zakryte papierovými klobúčikmi, inak by sa skôr vyvinuli listy. Ak sa kvetné puky pekne vyvinú a sú dostatočne vysoké, klobúčiky odstráňte. Puky sa pekne vyfarbia. Pučiace cibule v črepníku pravidelne zavlažujte. Treba im dopriať dostatok svetla a keď sa objavia dobre vyvinuté kvetné puky a prvé kvety aj vyššiu vzdušnú vlhkosť. Počas záverečnej fázy rýchlenia treba hyacintom zabezpečiť teplotu asi 20 až 25 °C. Rýchlenie trvá asi 10 týždňov. Prihnojovanie nie je potrebné.

V nádobe s vodou

Cibuľu po vložení do nádoby s vodou zakryte škatuľou, aby bola v tme. Nádobu umiestnite do prostredia s teplotou okolo 10 °C. Postupne sa vyvinú korene a začnú vyrastať listy a súkvetie. Potom ju môžete odokryť a premiestniť na teplejšie a svetlé miesto. Sem-tam pučiacu cibuľu oroste. Čím bude teplota nižšia, tým dlhšie vydrží hyacint kvitnúť. Nezabúdajte pravidelne dopĺňať vodu, no nikdy nie tak, aby v nej bola ponorená spodná časť cibule.

 

 

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Dano Veselský
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku