Záhradkári to už cítia vo vzduchu. Jar a vôňu zeme. Nevieme sa dočkať, kedy zasadíme prvé priesady a záhrada ožije. Záhradkárske srdce nám bude plesať až do neskorej jesene. Medzi prvú zeleninu, ktorú na jar vysievame, patrí sladká mrkva. Čo však s minuloročnými zásobami?
Mrkva – koreňová zelenina nielen do polievky
Ak vám zostali zásoby mrkvy z predošlej sezóny, pokojne ich zužitkujte v tomto zdravom recepte. Najchutnejšia však bude sladká mladá mrkvička aj s vňaťou.
Podvedome siahame po zaujímavých druhoch zeleniny, po nových odrodách a pestovateľských novinkách. No práve mrkva, hoci akokoľvek obyčajná, patrí medzi naše najcennejšie potraviny. Surová, varená či pečená, obsahom vitamínov siaha vysoko v rebríčku najzdravšej lokálnej zeleniny.
Čerstvá mrkva obsahuje viac ako 87 % vody. Obsahuje množstvo betakaroténu (provitamín A), ktorý patrí medzi významné antioxidanty. Tiež vitamíny skupiny B, má veľké množstvo sodíka, vápnika, ale aj železa. Varená mrkva je ľahko stráviteľná a prípustná v takmer každej diéte.
Vedeli ste, že ak mrkvu varíte pokrájanú na kúsky, stráca varom polovicu bielkovín a štvrtinu cukru?
RECEPT: Pečená mrkva s výborným pestom
Budeme potrebovať:
- zväzok mrkvy aj s vňaťou
- 100 g syru mozarella
- hrsť kešu orieškov
- olivový olej
- soľ, drvenú rascu, mleté korenie
Postup:
1. Kešu oriešky namočte na 30 minút do vody. Následne vodu zlejte, orechy prepláchnite a nahrubo pomixujte.
2. Mrkvu očistite, prepláchnite, pokvapkajte olivovým olejom, posypte rascou a soľou. Rukami ju dôkladne premiešajte tak, aby sa rovnomerne obalila.
3. Mrkvu uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 20 minút pri teplote 180 °C.
4. Medzitým si pripravte pesto. Mrkvovú vňať umyte, osušte, posekajte a pridajte k orechom do mixéra. Prilejte 1 dcl olivového oleja, soľ, korenie a rozmixujte.
5. Upečenú mrkvu servírujte posypanú syrom, dekorovanú mrkvovým pestom, s čerstvou bagetou.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Ahojte, z roka na rok mám väčší problém s mrkvou a petržlenom. Tento rok pre zme…