Nielen snežienka je symbolom jari. Žltý kvietok, ktorý je odnepamäti taký bežný, až ho prehliadame ako nezaujímavú súčasť lúk a trávnikov, považujeme za burinu.
No možno občas nostalgicky spomíname na vitie púpavových vencov, zafarbené tričká, ktoré nejdú vyprať a možno aj na varovanie starších, že mlieko zo stonky púpavy je jedovaté. Je to ale naozaj pravda?
Púpava lekárska, nenápadná kvetinka s liečivou silou
Taraxacum officinale, púpava lekárska, má ľudovo zaužívané názvy ako pampeliška, mlieč, smotánka, leví zub či pumpava. Hoci sa prehliada ako burina, už z jej názvu je zrejmé, že ide o liečivú rastlinu. Púpava je trvácna bylina s dutou stonkou. Vo všetkých orgánoch rastliny sa nachádza mliečna šťava.
Kvitne od apríla do novembra na suchších miestach a využiteľná je celá bezo zvyšku. V závislosti od ročného obdobia resp. mesiaca zbierame púpavový kvet (jar, leto), koreň (pred rozkvitnutím počas marca a apríla alebo na jeseň), vňať, listy (máj až september). Celá rastlina je jedlá. Je bez zápachu, no má horkastú chuť, ktorú možno „prebiť“ dodaním iných prísad.
Púpava je symbolom dňa. Ráno svoj kvet pri prebudení otvára a večer na dobrú noc zatvára.
Liečivé účinky púpavy lekárskej
Celá rastlina obsahuje liečivé látky. Z vitamínov ide o vitamín C, D, K, A, B6, z minerálnych látok železo, vápnik, draslík, zinok, selén, kyselinu listovú. Púpava je bohatá na horčíny, chlorofyl, inulín aj vlákninu. Celá rastlina je prestúpená mliečnicami, ktoré obsahujú bielu, nejedovatú šťavu.
Názov rastliny vznikol z gréckeho slova taraxis, čo znamená zápal očí. V minulosti sa používala práve na liečbu očných ťažkostí. Latinský názov dal rastlinke najslávnejší arabský lekár Ibn Sina, známy ako Avicenna. Púpava sa celé stáročia využívala na liečbu žlčníkových a pečeňových ťažkostí, pri tráviacich problémoch a horúčke. Kvety púpavy sú vhodné na výrobu púpavového medu alebo sirupu proti jarnej únave.
Vedeli ste, že v minulosti ľudia vytrhávali trávu z trávnikov, aby tak urobili miesto liečivej púpave?
Kde všade púpava pomôže?
- tráviace problémy
- prekyslenie žalúdka, črevný katar, nechutenstvo či zápcha
- zápal pečene a žlčníka
- zápal močových ciest
- podpora imunity
- prevencia chrípky a nachladnutia
- podporná liečba pri rakovine
- cukrovka
- proti hlístam
- zvyšuje chuť do jedla
- pri artróze a dne
- má antiseptické a detoxikačné účinky
- okysličuje a prečisťuje krv
Je pravda, že koreň púpavy je liečivý?
V ľudovom liečiteľstve sa odpradávna využíval koreň púpavy pri problémoch so slezinou, anémii, kožných ochoreniach, slabosti, arterioskleróze, pri kožných problémoch, akné a ekzéme. Prípravky z koreňa púpavy posilňujú pečeň, žlčník, pomáhajú rozpúšťať žlčníkové a obličkové kamene a pôsobia močopudne.
V súčasnosti sa koreň púpavy skloňuje predovšetkým pri téme rakovina a nádory. Aj v tomto prípade má užívanie koreňov púpavy svoj liečivý efekt. Základom má byť však tradičná liečba, fytoterapia a alternatíva v tomto prípade slúžia iba ako podporná doplňujúca liečba.
Kedy je vhodný čas na zber koreňov púpavy?
Na jeseň korene púpavy obsahujú najviac liečivých látok, preto je ideálnym obdobím zberu september a október. Zbierať sa však môžu aj pred kvitnutím, počas skorej jari.
Korene sušíme v tieni pri teplote do 50 stupňov. Sušíme ich do doby, kým z nich prestane po prelomení vytekať mliečna šťava. Po vysušení majú hnedú farbu, bez arómy. Je potrebné ich skladovať na suchom a vzdušnom mieste. Používať nasekané alebo zomleté. Zaujímavosťou je, že pražený koreň púpavy sa v minulosti používal ako náhrada kávy.
Ako spracujeme nasušené korene púpavy?
Narezané usušené korene používame vo forme záparu alebo odvaru. Postup je veľmi jednoduchý. Dve čajové lyžičky narezaných koreňov zalejeme 200 ml vriacej vody. Necháme lúhovať cca 30 minút. Po precedení pripravené množstvo vypijeme naraz, ideálne večer pred spaním.
Pri príprave odvaru postupujeme tak, že jednu polievkovú lyžicu narezaných koreňov púpavy varíme cca 10 minút v 500 ml vody. Užívame 100 ml odvaru maximálne štyrikrát denne. Ako pri všetkých bylinkách, aj tu sa držíme hesla „všetko s mierou“.
Jarný detox – očista organizmu
Púpava má preukázateľný detoxikačný účinok. Naši predkovia síce nepoznali pojem detox, no čistiacu silu bylín využívali odpradávna. Púpavová kúra sa odporúča na jar s cieľom prečistiť organizmus. Súčasťou liečebnej kúry sú listy i kvety. Obsahujú vitamíny C a B2, xantofyly, luteín a taraxantín, karotínové látky (provitamín A). Prečistíte si tráviaci trakt, okysličíte krv a detoxikujete organizmus.
Ako bonus púpavová kúra blahodarne pôsobí na pleť a na akné. Z kože sa vylúčia toxíny, bude pôsobiť mladšie a zdravšie. Pri nečistej pleti pomáha pravidelné pitie púpavového čaju, ale i obklady z listov púpavy. Tie však účinne pomáhajú i pri reumatických bolestiach.
Podľa povier starých materí, ak si v púpavovom odvare umývate tvár, rozjasní sa vám.
Ako si pripraviť púpavový čaj?
Čaj si môžete pripraviť z čerstvej alebo sušenej púpavy. Tri lyžičky púpavovej vňate, listov alebo koreňa zalejte troma decilitrami studenej vody. Nechajte prejsť varom, pár minút povarte, lúhujte 10 minút a preceďte.
Čaj sa pije vlažný, ideálne pred jedlom, maximálne 3 x denne. Čaj pôsobí detoxikačne. Výrazný účinok má aj pri rozpúšťaní močových kameňov, kedy môžete užívať aj jeden liter púpavového čaju denne. Čaj pôsobí ako mierne preháňadlo.
Púpava nezaostáva ani v kuchyni
Mladé lístky púpavy sú výborné v jarných šalátoch. Špeciálne sa odporúčajú konzumovať pri problémoch s avitaminózou. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása a pri púpave to platí dvojnásobne.
Listy púpavy zalejeme slanou vlažnou vodou a necháme lúhovať cca 30 minút. Odstráni sa tak ich horkosť. Tú však vieme eliminovať jednoducho pridaním citrónovej šťavy. Vhodné sú aj čerstvé šťavy a smoothie z listov púpavy. Jarný šalát môžeme ozdobiť čerstvými púpavovými kvietkami. Bez chrobáčikov.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Pestujem Asiminu, drobné kiwi, figy, čučoriedky, a ešte nejaké drobnosti, mám ne…