Pustite sa do domácej výroby vína. Vlastný vinič ani vinicu nepotrebujete!

Keď si v súčasnosti chceme vyrobiť víno, nemusíme vlastniť ani vinicu a vinič ani pestovať. Môžeme si kúpiť muštové hrozno, prípadne priamo vylisovanú šťavu a pustiť sa do toho.

Ako vyrobiť domáce víno
Keď si v súčasnosti chceme vyrobiť víno, nemusíme vlastniť ani vinicu a vinič ani pestovať. Foto: Shutterstock

Podmienkou je mať pivnicu alebo inú miestnosť, ideálne s možnosťou regulácie teploty, väčšinou chladenia. V takom prípade však môže výrazne narásť spotreba elektrickej energie. Čo ešte budeme potrebovať?

Mlynček na hrozno a lis

Ak plánujeme kúpiť muštové hrozno, budeme potrebovať aj mlynček na hrozno, novšie modely strapce zároveň odstopkujú, a lis. Dá sa používať dobre vyčistený drevený lis po predkoch alebo si zadovážime nový antikorový lis, prípadne hydrolis, ktorý nám ušetrí fyzickú námahu.

Vnútri hydrolisu je antikorový kôš, do ktorého sypeme pomleté hrozno, a gumený vak (z materiálu s potravinovým atestom), ktorý následne plníme vodou cez ventil priamo z vodovodu. Vak sa rozťahuje a tlačí na hrozno, tým dochádza k lisovaniu. Prednosťou antikora v porovnaní s drevom je lepšia hygiena, jednoduchšie udržiavanie čistoty a životnosť.

Vysypanie rozomletého hrozna do lisu
Rozomleté hrozno vsypeme do umytého lisu. Foto: Shutterstock

Sudy alebo nádoby s plávajúcim vekom

Ak kupujeme priamo mušt (hroznovú šťavu), mlynček a lis mať nemusíme. Potrebovať budeme dubové sudy alebo antikorové nádoby s plávajúcim vekom, utesneným plastovou dušou z potravinárskeho materiálu. Na výrobu menšieho množstva vína sa využívajú aj sklenené demižóny.

Životnosť antikorových nádob, s výnimkou spomínaného utesnenia, je prakticky neobmedzená. Aj životnosť dubových sudov môže byť vysoká, povedzme aj 50 rokov, no je oveľa viac závislá od starostlivosti a skladovania. Na druhej strane sa drevené sudy podpisujú na chuti vína a neraz sa používajú cielene, predovšetkým pri červených vínach, ktoré v nich môžu zrieť aj niekoľko rokov.

Burčiak

Burčiak vzniká v procese výroby vína. Kedy je hotový, závisí od teploty, ale aj od toho, aký nám chutí. Niekto ho má rád vyslovene sladký, ďalší menej sladký. Keď je teplo, môže vzniknúť už za niekoľko hodín, pretože kvasenie prebieha búrlivo. To však pre proces výroby vína nie je žiaduce, pretože oxid uhličitý pri intenzívnom opúšťaní muštu so sebou strháva aj aromatické zložky.

Keď máme radi burčiak, vyrábame si ho radšej v inej nádobe, ako dávame kvasiť mušt na víno. Keď burčiak „končí“, jeho životnosť predlžujeme postupným pridávaním cukru. Keď kvasí príliš búrlivo a potrebujeme ho spomaliť, chladíme ho, napríklad vhodením niekoľkých zamrazených PET fliaš s vodou.

Taktiež ak by sme chceli vyrobiť barikové víno, budeme potrebovať dubové sudy, ale znútra špeciálne vypaľované.

Drevené sudy nesmú byť prázdne. Ak v nich nemáme víno, naplníme ich po vyčistení vodou. Keď ich skladujeme prázdne, drevo schne a laty sa rozostúpia. Takýto sud musíme pred použitím postupne napĺňať vodou, aby drevo napučalo a sud tesnil. Znútra plesnivé sudy sú nepoužiteľné.

Meranie cukornatosti muštomerom
Čistý mušt nalejeme do úzkej nádoby a muštomerom zmeriame cukornatosť. Foto: Shutterstock

Ďalšie dôležité pomôcky pri výrobe vína

Okrem nádob na mušt a víno budeme určite potrebovať aj merač cukornatosti, tzv. muštomer, lieviky, hadice, zátky na sudy, teplomer, hever alebo sklenené násosky a aj rôzne prípravky spojené so starostlivosťou o víno.

8 dôležitých krokov, ako vyrobiť domáce víno

  1. Hrozno pridávame alebo sypeme do mlynčeka.
  2. Aby sme sa nezranili, hrozno medzi valce tlačíme pomocou dreveného kolíka.
  3. Rozomleté hrozno vsypeme do umytého lisu.
  4. Zhora pridáme drevené podložky a nasadíme.
  5. Pri malých lisoch dávame pozor na ich stabilitu.
  6. Pozor, aby sme stihli včas vymeniť plnú nádobu s muštom za prázdnu.
  7. Pomocou väčšieho kuchynského sitka si naberieme čistú šťavu.
  8. Čistý mušt nalejeme do úzkej nádoby a muštomerom zmeriame cukornatosť.

Zaujímavosť

Zo 100 kg muštového hrozna získame okolo 65 – 70 litrov muštu a z toho cca 63 – 65 l vína. Vylisovateľnosť je niekedy horšia, inokedy lepšia, závisí to od odrody, počasia v danej sezóne a aj od tlaku v lise. Zo 100 litrov muštu sa dá počítať približne s 90 litrami vína.

Galéria k článku

Text: Ing. Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku