Hľadáte ten najlepší recept na domáci pečený čaj? V rodinách sa väčšinou dedí po prababičkách, ktorým nechýbal v špajzách počas celej zimy. Podelíme sa s vami o ten náš.
Príprava pečeného čaju je jednoduchá. Pohárik s čajom si môžeme pokojne vziať so sebou aj do práce alebo na piknik. Stačí mať poruke termosku s horúcou vodou, ktorou zalejeme približne tri lyžičky ovocnej zmesi. Koľko lyžičiek presne použiť na akú veľkú šálku, však musíme vyskúšať sami, každý recept počíta s trochu inou skladbou ovocia a množstvom cukru.
Náš tip
Zásoby pečeného čaju využijeme aj v lete. Stačí ho zaliať sódou alebo vychladenou neperlivou vodou, premiešať a doplniť ľad spolu s čerstvými bylinkami.
Aký cukor je do pečeného čaju najlepší
Dá sa použiť svetlý kryštálový alebo trstinový, záleží len na nás. Najmä pri sladších druhoch ovocia môžeme pridať dokonca aj vanilkový cukor, ktorý príjemne vonia. Na zvýraznenie chuti vianočného pečeného čaju, do ktorého sa výborne hodia hlavne zimné odrody jabĺk a hrušiek, môžeme použiť aj vanilkový extrakt.
Ako dlho sa dá skladovať?
To záleží najmä na spôsobe výroby. Keď sme niektoré ovocie pridávali až ku koncu pečenia, bude mať čaj menšiu trvanlivosť ako ten, ktorého zmes sa piekla dôkladnejšie. Závisí aj na množstve prírodných konzervantov, ktoré v tomto prípade reprezentuje citrón, cukor, koreniny, prípadne alkohol.
Spoľahlivou prevenciou znehodnotenia sú dôkladne vymyté a vyparené poháre. Môžeme ich vopred vydezinfikovať slivovicou alebo iným alkoholom. Dôkladne pečené ovocie v pohári vydrží aj dlhšie ako pol roka. Keď pohár otvoríme, jeho obsah čo najskôr spotrebujeme alebo ho skladujeme maximálne niekoľko málo dní v chladničke.
Ako sa robí pečený čaj
Budeme potrebovať
- 2 kg ovocia
- 0,75 – 1 kg cukru, podľa cukornatosti ovocia
- 2 citróny (ideálne bio)
- 2 lyžičky mletej škorice
- 7 celých klinčekov
- 200 ml tmavého rumu
Postup prípravy pečeného čaju
1. Ovocie umyjeme, citróny zbavíme šupiek, biocitrón necháme aj so šupkou. Väčšie druhy ovocia nakrájame asi na centimetrové kúsky, černice, maliny či moruše necháme vcelku.
2. Nakrájané ovocie dáme do nízkeho pekáča, pridáme cukor a koreniny. Všetko premiešame a pekáč zakryjeme alobalom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 až 200 °C približne pol hodiny.
3. Počas pečenia dvakrát premiešame, na posledných 15 minút odstránime alobal. Väčšina ovocia sa rozpadne, ale niektoré kúsky by mali zostať v celku.
4. Po vybratí z rúry do zmesi vlejeme rum a zamiešame. Plníme do vopred sterilizovaných (vyparených) pohárov, zavrieme, otočíme viečkom dole a po 15 minútach vrátime do pôvodnej polohy.
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Taka tema zaujiamava...z coho vsetkeho robite pesto? Bazalka a medvedi cesnak je…