Recepty zo záhrady

Novembrové liečivky: Zbavte sa neduhov prírodnou cestou
Novembrové liečivky: Zbavte sa neduhov prírodnou cestou
Poznáte najvýznamnejšie liečivky tohto obdobia? Napriek chladným dňom sa stále dajú nazbierať liečivé rastliny. Poradíme, čo teraz zbierať a ako si vyrobiť liečivé tinktúry, odvary, sirupy a čaje.
Na jeseň nesmú chýbať jedlá z tekvice Hokkaido. Vyskúšajte tieto overené recepty
Na jeseň nesmú chýbať jedlá z tekvice Hokkaido. Vyskúšajte tieto overené recepty
Medzi typické symboly jesene patrí okrem gaštanov, farebného lístia a šarkanov neodmysliteľne už aj Hokkaido. Ide o druh tekvice, ktorý je azda najznámejší a najobľúbenejší. Dá sa jednoducho pestovať, spracovať a vďaka priaznivým účinkom na zdravie sa stala súčasťou zdravého životného štýlu.
Na huby do vlastnej záhrady: Šťastie či galiba?
Na huby do vlastnej záhrady: Šťastie či galiba?
Ako sa to vezme. Je skvelé skočiť si po huby do rannej praženičky rovno do záhradky. Na druhej strane nie každá huba je dobré znamenie. Hríby si nájde pod vlastnými stromami asi naozaj len zopár záhradkárov. No také podpňovky nie sú až takou raritou.
Gaštany sú symbolom jesene. Doprajte si ich vôňu a podmanivú chuť a naštartujte vďaka nim svoj imunitný systém
Gaštany sú symbolom jesene. Doprajte si ich vôňu a podmanivú chuť a naštartujte vďaka nim svoj imunitný systém
Gaštan jedlý (Castanea sativa), je listnatý strom pochádzajúci z Malej Ázie a na územie Slovenska ho priniesli v 16. storočí Turci. Jeho plody potešia i celiatikov, pretože neobsahujú lepok a okrem príjemnej chuti majú mnoho pozitívnych účinkov na zdravie.
Minimálne úsilie, maximálny výsledok. Takto si uchováte čerstvú bazalku na celú zimu!
Minimálne úsilie, maximálny výsledok. Takto si uchováte čerstvú bazalku na celú zimu!
Ak si raz na jej výraznú chuť zvyknete, ťažko sa jej vzdať aj mimo hlavnej sezóny rastu. Dobrých spôsobov ako uchovať bazalku je viacero.
Rýchlokurz: Ako si vyrobiť víno v domácich podmienkach
Rýchlokurz: Ako si vyrobiť víno v domácich podmienkach
Vyrobiť kvalitné víno sa dá aj v domácich podmienkach. Treba na to najmä chuť, čas, vedomosti, skúsenosti a ak nedisponujeme pivnicou, tak aj miestnosť, kde môžeme regulovať teplotu. 
A čo ačokča? Takto ľahko sa pestuje a ešte ľahšie spracúva!
A čo ačokča? Takto ľahko sa pestuje a ešte ľahšie spracúva!
Ačokča znie exoticky a v podstate je možné ju u nás ešte  stále za exotickú aj považovať. No kto ju skúsi, zrejme už vždy nájde malý fliačik v záhrade, kde si zaseje aspoň pár semien.
Kostihoj, kosti hoj! Vyrobte si vlastnú liečivú tinktúru z tejto známej bylinky aj vy
Kostihoj, kosti hoj! Vyrobte si vlastnú liečivú tinktúru z tejto známej bylinky aj vy
Kostihoj lekársky, v češtine kostival, latinsky Symphytum officinale. Babky bylinkárky naň nikdy nedali dopustiť, pretože už z jeho názvu je každému jasné, na čo je vhodný.
Uvoľnilo sa vám miesto v záhrade? Teraz zasejte toto a neobanujete!
Uvoľnilo sa vám miesto v záhrade? Teraz zasejte toto a neobanujete!
Fazuľové struky môžu byť pokojne rastlinou prvej voľby. Na hriadke sa jej bude dariť približne od mája. Ale výhodou tejto rastliny je, že dokáže klíčiť aj neskôr. A nielen neskôr, ale naozaj aj teraz. Výhodou strukov je to, že naklíčia aj keď je teplo, aj keď je pomerne horúco a samozrejme aj keď je o […]
Na sushi nepotrebujete surovú rybu. Vyskúšajte tieto plody z vlastnej záhrady!
Na sushi nepotrebujete surovú rybu. Vyskúšajte tieto plody z vlastnej záhrady!
Tradičné japonské jedlo je už aj na Slovensku dávno obľúbené a základné ingrediencie sa dajú zohnať relatívne ľahko.