Recepty zo záhrady

6 rýchlych receptov z topinamburov: Obohaťte si jedálniček hľuzou vhodnou aj pre diabetikov
6 rýchlych receptov z topinamburov: Obohaťte si jedálniček hľuzou vhodnou aj pre diabetikov
Hľuza topinamburu sa podobá zázvoru, mierne orieškovou chuťou však pripomína sladký zemiak. Ak mu dáte šancu, zistíte, že je nielen zdravý, ale môžete z neho pripraviť množstvo chutných receptov.
Bez odšťavovača a straty vitamínov! Pripravte si elixír z rakytníka a arónie a naštartujte imunitu
Bez odšťavovača a straty vitamínov! Pripravte si elixír z rakytníka a arónie a naštartujte imunitu
Medzi menej známe a pestované plodiny, ktoré zbierame na konci sezóny, patria rakytník a arónia. Drobné plody vynikajú výraznými zdravotnými benefitmi, a navyše, je veľmi vhodné ich kombinovať.
Jedovatá zvnútra, liečivá navonok: Tinktúru a masť z muchotrávky červenej si pripravovali už starí rodičia
Jedovatá zvnútra, liečivá navonok: Tinktúru a masť z muchotrávky červenej si pripravovali už starí rodičia
V prírode nachádzame rôzne podoby krásy, ale tí skúsenejší vedia, že môže byť často klamlivá a skrývať nebezpečenstvo. Podobne ako ľuľkovec, ktorý niektorým pripomína čučoriedky, alebo muchotrávka červená, ktorá láka svojím vzhľadom už zďaleka.
Ako využiť liečivú silu pagaštanu? Pripravte si doma tinktúru, ktorú ocenia nielen vaše kĺby
Ako využiť liečivú silu pagaštanu? Pripravte si doma tinktúru, ktorú ocenia nielen vaše kĺby
Obdobie jesene ponúka mnoho plodov na rôzne využitie – ako jedlo, ozdoba či liek. Medzi ne patria aj plody pagaštanu konského. Ako využiť ich liečivé účinky?
Všetko o pestovaní a kvasení kapusty a príbeh mladej pestovateľky kvetov. Objavte jesenné tipy v novom čísle časopisu Záhrada!
Všetko o pestovaní a kvasení kapusty a príbeh mladej pestovateľky kvetov. Objavte jesenné tipy v novom čísle časopisu Záhrada!
Novembrové číslo časopisu Záhrada 8/2024 je v predaji od 10. 10. 2024. Dobré rady od pestovateľov vám pomôžu nielen s pestovaním hlávkovej kapusty, ale aj s kvetmi do kytíc a na sušenie.
Tri šípkové recepty: Sladko-kyselkavý likér nabitý vitamínmi, voňavý džem a bodka k mäsitým jedlám
Tri šípkové recepty: Sladko-kyselkavý likér nabitý vitamínmi, voňavý džem a bodka k mäsitým jedlám
Okrem toho, že si zo šípok môžeme pripraviť liečivý čaj proti prechladnutiu, sú tiež ideálnou surovinou na výrobu domáceho likéru, džemov i omáčok.
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Máte doma prebytok jabĺk a dochádzajú vám nápady na jeho zužitkovanie? Vyrobte si domáci jablčný ocot, ktorému sa kupovaný nevyrovná.
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Figovníky už nie sú v našich záhradách žiadnou raritou. Pestujú sa hlavne pre sladké plody. Vedeli ste, že aj ich listy sú mimoriadne liečivé a dajú sa využiť?
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Výroba domáceho vína je veľmi lákavá. Kým sa však pustíte do práce, tieto chyby ste mali poznať. Prevencia je vždy lepšia ako liečba.
4 overené recepty, ako využiť huby: Uvarte si chutné jedlá a zo zvyšku vyrobte domáce korenie
4 overené recepty, ako využiť huby: Uvarte si chutné jedlá a zo zvyšku vyrobte domáce korenie
Medzi obľúbené prvky v kuchyni patria aj huby. Jedlá z nich majú akýsi punc výnimočnosti až sviatočnosti. Ak hľadáte spôsoby, ako ich využiť, tieto odporúča nejeden záhradkár.