Recepty zo záhrady

Využite bohatstvo ihličnatých lesov: Vyrobte si liečivý smrekový sirup a živicovú masť
Využite bohatstvo ihličnatých lesov: Vyrobte si liečivý smrekový sirup a živicovú masť
Les je spoločenstvo, ktoré tvorí množstvo stromov, lesných živočíchov, húb, baktérií a najrôznejších rastlín. Ak sa les skladá z 80% z ihličnatých stromov, ide o ihličnatý les, kde zvyčajne prevažuje smrek obyčajný. Ďalšie druhy ihličnatých stromov sú napríklad borovica, sosna, smrekovec opadavý alebo jedľa.
Medovka je typická bylinka k dezertom. Takto ju využijete aj na slano!
Medovka je typická bylinka k dezertom. Takto ju využijete aj na slano!
Medovka lekárska. Kde sa uchytí, tam rastie o dušu. Bylinka na upokojenie mysle aj boľavého brucha. Lístok k dezertu je už klasika. Takisto ako svieža letná limonáda alebo klasický sirup s cukrom. Jej podoba pre slané jedlá sa ale volá pesto. Medovkové pesto.
Poznáte kosmaticu? Bylinková dobrota, ktorú zvládne každý!
Poznáte kosmaticu? Bylinková dobrota, ktorú zvládne každý!
Kosmatica je tradičné jedlo z kvetenstiev bazy čiernej. Ideálne kým nie sú ešte všetky kvietky plne rozvité, čiže na začiatku sezóny kvitnutia. Najmä juhozápadné časti Slovenska sú už v tejto fáze práve teraz. 
Ako pestovať kaleráb a ktorý nezdrevnatie?
Ako pestovať kaleráb a ktorý nezdrevnatie?
Kaleráb je obľúbená hlúbová zelenina, ktorú možno dopestovať vo vlastnej záhradke rýchlo a bez veľkej námahy. Dá sa rýchliť v parenisku, skleníku, a fóliovníku, ale i pestovať vonku.
Milujete ligurček? Ak áno, toto všetko musíte vyskúšať!
Milujete ligurček? Ak áno, toto všetko musíte vyskúšať!
Ligurček lekársky, ľudovo maggi niekomu vonia, niekto ho nemôže ani cítiť. Komu vonia, tomu väčšinou aj chutí. Komu chutí, ten ho má v záhrade už teraz alebo bude mať čoskoro. Pestuje sa ľahko, najmä z predpestovaných priesad.
Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru
Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru
Sezóna medvedieho cesnaku je tu! Každý rok trvá približne 3 až 4 týždne. V tom čase by ste už mali mať zásoby a mal by vám takpovediac liezť krkom. Ale teraz sme na začiatku. Poďte si vybrať zo sviežeho medvedieho  menu.
Vypestujte si mikrobylinky - sú zdrojom vitamínov počas zimných dní
Vypestujte si mikrobylinky - sú zdrojom vitamínov počas zimných dní
Mikrobylinky sú naklíčené rastliny vysoké asi 7 – 10 cm plné antioxidantov, vitamínov, minerálov a živín. Využíva ich aj moderná gastronómia. Sú súčasťou príloh, chutných šalátov a používajú sa aj na dekorovanie jedál.
4 tipy ako využiť mrazenú vňať, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou
4 tipy ako využiť mrazenú vňať, alebo prečo si v zime kupovať petržlen aj s vňaťou
Pomaly sa blíži jar a s ňou aj nová záhradkárska sezóna. Ak máte ešte zásoby vlastnej koreňovej zeleniny z minulej sezóny, je najvyšší čas skontrolovať jej stav a spotrebovať ju ešte predtým, než sa znehodnotí napríklad vysušením.
Tipy a triky: Pripravte si najlepšie domáce bylinkové zmesi!
Tipy a triky: Pripravte si najlepšie domáce bylinkové zmesi!
Niektoré krajiny majú čajovú kultúru povýšenú na spoločenskú udalosť, niektoré majú svoj štýl prípravy a my máme zas tradíciu v bylinkových čajoch. Niekto by sa prel, že to čaje nie sú, ale bylinkové výluhy. Nech! Pre potreby nášho článku to budú bylinkové čaje. 
Z čoho vyrábať ovocné kože v zime? Tieto ingrediencie doma určite máte
Z čoho vyrábať ovocné kože v zime? Tieto ingrediencie doma určite máte
Hit leta sa môže v sekunde stať aj hitom zimy. Obľúbené ovocné kože sa síce fantasticky vyrábajú najmä v lete na slnku, no zima im tiež praje. V lete to je v čase zberu všetkých možných druhov ovocia.