Recepty zo záhrady

Prečo oberať šípky už pred mrazmi
Prečo oberať šípky už pred mrazmi
Šípky sú v októbri zrelé, tvrdé, väčšina zdravých, plné vitamínov, nie je veľmi dôvod otáľať so zberom a spracovaním. Hovorí sa o istých výhodách zberu po mrazoch, no s obsahom vitamínov to nemá nič spoločné.
Ak by ste si mohli vyrobiť len jedinú tinktúru, naložte si kapucínku
Ak by ste si mohli vyrobiť len jedinú tinktúru, naložte si kapucínku
Tinktúra sa dá vyrobiť z takmer každej bylinky, no pri mnohých je omnoho vhodnejšie ich úplne obyčajne nasušiť a konzumovať ako čaj. Konkrétne z kapucínky budete mať ale najväčší osoh, keď z nej vydolujete maximum naložením do silného kvalitného bieleho alkoholu. 
Džem, s ktorým sa málokomu chce piplať, ale zjedol by ho každý
Džem, s ktorým sa málokomu chce piplať, ale zjedol by ho každý
Príprava je priam hrozná. Potrebujete na ňu – už asi tušíte – práve hrozná. A nie hocijaké.
V jednoduchosti je krása: Najobľúbenejšia hruškovo-jablková výživa pre veľkých aj malých labužníkov
V jednoduchosti je krása: Najobľúbenejšia hruškovo-jablková výživa pre veľkých aj malých labužníkov
Poznáte to. Pohľad na typickú jeseň v záhrade vám napovie, že ovocie, ktoré ešte zostalo na stromoch, by sa mohlo použiť na niečo, čo vám bude pripomínať slnečné dni a príjemnú letnú náladu aj počas jesenných upršaných dní. Ak k tomu máte doma ešte aj deti, o to lepšie. Urobíte radosť aj im.
Gaštany aj ako prírodný prací gél. Vyberte si z najširšej ponuky gaštanových nápadov!
Gaštany aj ako prírodný prací gél. Vyberte si z najširšej ponuky gaštanových nápadov!
„Prečo ich zbierate?“ je najčastejšia otázka, akú dostávam už roky vždy na konci leta a na jeseň od úplne neznámych ľudí. Asi ich zaujme s akou horlivosťou sa zohnem po každý jeden kus.
Naštartujte svoj mozog sladkou pochúťkou z vlašských orechov
Naštartujte svoj mozog sladkou pochúťkou z vlašských orechov
Sezóna vlašských orechov je tu. V parkoch a záhradách sa začínajú tieto drobné i väčšie zelené guličky pomaly otvárať. Akoby naznačovali, že je čas ich zberu. Vyrobte si s nami skvelú sladkú pochúťku, vďaka ktorej vám vlašské orechy zostanú dlhšie lahodné a nestihnú vám zhorknúť.
Posledná šanca nasušiť zásoby, bylinky idú do finále
Posledná šanca nasušiť zásoby, bylinky idú do finále
September je posledný mesiac, kedy je väčšina bežných byliniek v dobrej kondícii na zber. Ak ste si doteraz nenarobili zásoby na usmoklené a chladné mesiace, ešte to stíhate. Pozrite si tipy na byliny z lúk a záhrad, ktoré určite využijete a ešte ich stíhate nazbierať aj nasušiť. 
Čo spraviť, aby sa vás zima ani len netrúfla opýtať, čo ste v lete robili? Pečený čaj!
Čo spraviť, aby sa vás zima ani len netrúfla opýtať, čo ste v lete robili? Pečený čaj!
Keď sa zima opýta, poznáte to, ukážete jej kompóty, zeleninové zaváraniny, nakladané všetko možné, džemy, tinktúry, sirupy, nasušené bylinky aj sušené ovocie, no plná špajza. Načo sa vôbec pýta drzaňa jedna. Takže posledná bodka, ktorá jej vyrazí dych je univerzálne koncentrované leto vo fľaši – pečený čaj. 
Nakladané sušené rajčiny určite potrebujete. Prečítajte si prečo
Nakladané sušené rajčiny určite potrebujete. Prečítajte si prečo
Začneme testom. Prejdite si nasledujúcich 10 otázok. Ak aspoň na 7 z nich odpoviete ÁNO, pokračujte v texte, je písaný priamo pre vás.
Najlepší spôsob, ako minúť staršie bylinky
Najlepší spôsob, ako minúť staršie bylinky
Bylinky by sa mali skladovať jeden až dva roky, potom strácajú spravidla na sile a znehodnocujú sa. Nenechajte ich obstarnúť viac a využite ich vo veľkom štýle pre seba, aby uvoľnili miesto zase čerstvo nasušeným. Na čo treba byliniek naozaj veľa a človeku môže byť ľúto míňať ich bežne? Do bylinkových kúpeľov!