Saturejka vás prekvapí svojou chuťou: Okrem kuchyne ju využijete aj pri liečení tráviacich problémov

Saturejka pochádza zo Stredomoria a z južnej Európy. Už v staroveku sa používala kvôli svojim liečebným účinkom.

Saturejka

Rimania verili, že saturejka dodáva mužnosť, zlepšuje pamäť, vyjasňuje myseľ a z toho dôvodu si z nej muži vili vence, ktoré nosili na hlave. Vyhľadávaná bola aj pre svoje účinky v podobe afrodiziaka. Zároveň bola využívaná i v kuchyni. Pridávala sa ako korenie do omáčok a vyrábal sa z nej ocot. A z celkom praktickej stránky – saturejka odpudzovala mole a tak bola súčasťou nejedného šatníka.

Poznáte saturejku?

Saturejka patrí do čeľade hluchavkovité a na svete rastie až 30 jej druhov. Väčšina z nich sa vyskytuje v subtropických pásmach sveta. Najviac sa pestuje vo Francúzsku, Bulharsku, Nemecku, USA a Iráne. U nás nie je až taká rozšírená a pestuje sa skôr okrajovo. V našich podmienkach rastú dva druhy saturejky:

  • Saturejka záhradná (Satureja hortensis)
  • Saturejka horská (Satureja montana)

Saturejka

Saturejka má v záhrade svoje dôstojné miesto

Saturejka je jednoročná rastlina, ktorá dorastá do výšky približne 30 centimetrov. Je nenáročná, nevyžaduje špeciálne požiadavky na pestovanie, je dostatočne odolná a zvláda aj sucho. Ide o rozvetvenú rastlinu s lesklými listami, s veľmi drobnými kvetmi sfarbenými do biela, ružova a fialova. Kvitne od júna do októbra. Stonka jej zvykne zdrevnatieť.

Saturejka má výraznú vôňu, ktorá sa znásobuje sušením, zbiera sa v čase kvitnutia. Nazbierané zväzky saturejky môžeme zavesiť v tmavom priestore s dobrým prístupom vzduchu, pri teplote do 35 °C a usušiť. Po usušení môžeme využiť a uskladniť celé vetvičky, alebo samostatne iba lístky a kvety. Skladujeme ju v uzatvorenej nádobe, pokojne plechovej.

Saturejka

Prilákajte do záhrady včely a motýle

Pestovanie saturejky je vhodné aj pre začiatočníkov. Vyhovuje jej kyprá pôda a ako je zrejmé z jej pôvodu, má rada slnko. Po vysadení semienok vyklíči do 2 týždňov. Vysievať ju môžeme od apríla do júla priamo na záhon. Dá sa však pestovať aj celoročne v kvetináči na parapete okna.

Vyhovuje jej častejšie zrezávanie, podporíme tým jej vetvenie a vytvarujete peknú rastlinku. Zrezané časti môžeme ihneď využiť v kuchyni alebo usušiť na neskôr. Saturejku môžeme pestovať ako koreninu, pre jej liečivé vlastnosti, ale aj ako vkusné záhradné dekoratívne kvietky, ktoré priťahujú včely i motýle. Pokojne si ju vysaďte ako okrasnú rastlinu k chodníkom alebo ku skalke. Pozor dajte na zavlažovanie, saturejka neznáša prelievanie.

10 dôvodov prečo pestovať saturejku

  1. Je výborná na podporu trávenia. Keďže pôsobí proti nadúvaniu, je vhodné ňou pri varení dochutiť kapustu či kel, prípadne aj strukoviny.
  2. Pôsobí proti črevným parazitom.
  3. Je močopudná.
  4. Povzbudzuje chuť k jedlu.
  5. Uľahčuje stráviteľnosť mäsa.
  6. V pokrme nahradí čierne korenie.
  7. Má protizápalové účinky.
  8. Znižuje krvný tlak.
  9. Je považovaná za afrodiziakum.
  10. Je vhodná na inhalovanie, pretože uvoľňuje dýchacie cesty.

Saturejka

Saturejka v kuchyni

Saturejka je veľmi aromatické korenie. Má chuť čierneho korenia s výraznejším pálivým podtónom. Ako korenie je veľmi chutná a pokojne nahradí i soľ. Používa sa v čerstvej i sušenej podobe. Hoci je typická skôr pre balkánsku kuchyňu, obľúbená je aj u nás. Je neodmysliteľnou súčasťou mnohých koreninových zmesí, je súčasťou provensálskeho korenia alebo korenia čubrica. Používa sa na dochutenie ťažších jedál , predovšetkým údenín, diviny, králika, ale aj hydiny. Často sa pridáva do mletého mäsa.

Saturejka sa snúbi aj s inými bylinkami. Je vhodné kombinovať ju s bazalkou, majoránom, cesnakom, bobkovým listom, mätou i levanduľou. Využíva sa aj pri nakladaní a konzervovaní zeleniny, do omáčok aj šalátov. Vyrobiť si môžeme aj saturejkový olej a ocot. Pripravíme si ich jednoducho macerovaním. Saturejku lúhujeme v olivovom alebo slnečnicovom oleji, prípadne v jablčnom octe.

Saturejku pridávajte do pokrmu až na záver varenia, inak by mohla zhorknúť.

Čaj zo saturejky

Liečivý čaj pomôže pri problémoch s nadúvaním, sťaženým trávením i nechutenstvom. Pripravíme si ho veľmi jednoducho tak, že dve čajové lyžičky sušenej saturejky zalejeme v hrnčeku vriacou vodou. Po 10 minútach precedíme. Čaj môžeme piť aj dlhodobo, odporúča sa piť ho dvakrát denne.

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku