Pŕhľava dvojdomá alebo žihľava. Môžete ju nazvať akokoľvek, popŕhli vás určite rovnako. V jarnom období na túto rastlinu netreba zabúdať.
Mnohí sa jej v záhradách chceme čím skôr zbaviť, aby sme o ňu náhodne nezavadili a nespôsobila nám bolestivé prekvapenie.
Žihľava však patrí medzi liečivé byliny s protizápalovými a antireumatickými vlastnosťami. Pomáha pri chorobách pečene, žlčníka a obličiek. Urýchľuje hojenie rán, je užitočná pri krvácaní hemoroidov, maternice, pri silnej menštruácii a vredoch.
Ako vieme jej prírodnú silu využiť pre svoje zdravie aj záhradu?
Rastlina plná vitamínov
Zber jarnej žihľavy začína prevažne od začiatku apríla. Mladé výhonky sú plné energie a tých najcennejších látok. Medzi ne patria vitamíny skupiny A, B a C, železo, horčík a vápnik. Taktiež obsahuje veľké množstvo chlorofylu.
Žihľava nelahodí každému mlsnému jazýčku. Čaj zo žihľavy má svojskú chuť, no malé množstvo tejto liečivej rastlinky sa dá dokonale zamaskovať do akéhokoľvek typu jedla. Mladé listy môžete najskôr opariť horúcou vodou, čím stratia pŕhlivosť a nakrájať na menšie časti.
Tie sa potom hodia do šalátov, na prípravu smoothie alebo ako náhrada špenátu do špenátového prívarku. Výborná je tiež v praženici.
Sladký žihľavový sirup
Za vyskúšanie tiež stojí výroba domáceho žihľavového sirupu. Postup je podobný ako pri výrobe väčšiny bylinkových sirupov.
Nazbieranú mladú žihľavu, cca 70 ks vrchných častí, necháme odstáť v 2 litroch vody 12 hodín, následne výluh precedíme, pridáme kilo bieleho alebo trstinového cukru a krátko povaríme. Pridáme lyžičku kyseliny citrónovej alebo citrónovú šťavu z dvoch citrónov a sladký žihľavový sirup je hotový.
Sirup skladujeme v chladničke iba v malých množstvách, pretože sa dá vyrobiť zakaždým čerstvý.
Pradávny liek na reumu
Moja babka mi vždy po popŕhlení žihľavou hovorievala, že nebudem mať reumu. Nedalo mi to a tak som hľadala viac informácií o tom, ako je to naozaj. Vedecky to vraj dokázané stále nie je, no napriek tomu ľudia pociťujú určitú úľavu od reumatických ťažkostí napríklad po žihľavovom kúpeli či obkladoch.
Samotné popŕhlenie spôsobuje predovšetkým prekrvenie postihnutého miesta a následné pálenie pokožky s malými pľuzgierikmi. V starom Ríme sa údajne dokonca žihľavou šľahali po kolenách, čím si pomáhali pri bolestiach kĺbov.
Účinné hnojivo z prírody
Tzv. zelené hnojenie je dnes „in“. Dopestovať si v záhrade bohatú úrodu môžete aj vďaka žihľavovému výluhu. Jeho výrobu zvládne každý.
Nasekanú žihľavu zalejte odstátou, ideálne dažďovou vodou v pomere 1:10 (približne 1 kg žihľavy na 10 litrov vody). Túto zmes nechajte odstáť na slnečnom mieste 15 až 20 dní. Počas lúhovania môžete zmes premiešať. Hnojivo je hotové akonáhle prestane peniť. Pred samotným hnojením je dobré zriediť výluh s vodou – približne pol litra výluhu na 5 litrov vody.
Takéto domáce hnojivo obsahuje veľké množstvo dusíka a je vhodné na hnojenie okrasnej aj zeleninovej či ovocnej záhrady, ale aj izbových rastlín. Neodporúča sa s ním však hnojiť hrach či fazuľu, ani cibuľu a cesnak. Žihľavový výluh vás tiež dokáže zbaviť vošiek v úžitkovej i okrasnej záhrade. Stačí ich zriedením výluhom postriekať.
Opatrnosti nie je nikdy dosť
Žihľava dokáže toho naozaj veľa. Je prospešná pre ľudské zdravie, ale aj ako účinné bio hnojivo v záhrade. Užívať a používať ju však treba opatrne. Čaj z tejto zelenej rastlinky netreba piť dlhšie ako tri týždne a čaj by nemal byť veľmi silný.
Opatrnosť by nemala chýbať ani pri využití v záhrade. Riedenie výluhu je nesmierne dôležité, pretože nešetrné hnojenie dokáže hnojené rastliny doslova spáliť.
Galéria k článku
Text a foto: Zuzana Mišotová
Caute, jedna rychla otazka: som spravila ten zihlavovy zakvas, ze na hnojenie a…