To, že sa dajú konzumovať mladé bukové listy, sme sa na poznávačkách v teréne učili na poľnohospodárskej univerzite, čo už bolo dosť dávno. Ale to, ako vypadajú a chutia bukové semenáče, som sa dozvedela až oveľa neskôr, na poznávačke jedlých divých rastlín s Bartekom Dobrodejom.
Ich chuť a „konzistencia“ ma milo prekvapili. Oproti mladým jedlým listom sú mäsitejšie a pod zubami sa ľahko rozhryzú. Ich chuť pripomína bukvice, čiže je príjemne „oriešková“. Niet div, veď vlastne ide o vyrastené a premenené vnútra bukvíc.
Ako ich spoznáme?
Hľadáme ich pod bukmi, podľa roku a nadmorskej výšky v apríli až máji. V lesoch okolo Bratislavy rastú približne v čase, keď rastie aj medvedí cesnak, čo je zvyčajne v apríli.
Ide o dva široké až okrúhle listy bez špičky stojace proti sebe, ktoré vyrastajú na tenkej stonke asi dva centimetre nad zemou. Zbierame ich, keď lístky majú priemer asi dva centimetre a stonka pokračuje púčikom až krátkym výhonkom smerom hore. Farba listov je z vrchnej strany sýtozelená, zo spodnej belavá – „strieborná“. Pri zbere ich nemusíme vyťahovať zo zeme, stačí ich „odštipnúť“ nad zemou. Použiť sa dajú napríklad do šalátov, bagiet, na chleba alebo pizzu. Keďže rastú tesne nad zemou, poriadne ich pred použitím opláchneme.
Lahodné bukové semenáče s vajíčkom a anglickou slaninkou
Bukové semenáče prekvapia jemnou lahodnou chuťou. Ich klíčne listy, úplne odlišné od normálnych bukových listov, sú v porovnaní s tenkými listami dospelého stromu mäsitejšie.
Na prípravu chutných raňajok alebo večere budeme potrebovať:
- dve hrste bukových semenáčov bez koreňa
- vajíčko
- anglická slanina
- čierne korenie
- olej alebo masť v prípade, že slaninka nie je dostatočne prerastená
- kvety medvedieho cesnaku na ochutenie a spestrenie
Ako na to
Bukové semenáče opláchneme vo vode. Dáme variť vajíčko na tvrdo. Nakrájame slaninku a dáme ju smažiť. Ak je málo prerastená a pripeká sa, pridáme máličko oleja alebo masti. Keď je slaninka opražená, pridáme bukové semenáče a veľmi krátko osmažíme.
Vajíčko ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a vložíme do misky. Pridáme slaninku s bukovými semenáčmi, jednotlivé kvety medvedieho cesnaku a okoreníme. Soľ pravdepodobne nebudeme musieť pridať, pretože slanina je dostatočne slaná. Všetko spolu premiešame. Podávame napríklad s nakrájanou bagetou či žemľou. Dobrú chuť!
Bukové oriešky a teda ani semenáče sa neodporúčajú konzumovať vo veľkom množstve, kvôli tomu, že obsahujú malý podiel pre ľudí škodlivých alkaloidov.
Text a foto: Ing. Monika Králová
It's far stated that Park Min-jae took benefit of the long excursion to tour to…