Stavte na tradičnú voňavú zeleň počas Vianoc. Ktoré druhy áno a ktoré nie?

Vianoce klopú na dvere a ak ste ešte nevytiahli z pivnice minuloročné dekorácie plné umelých vencov a girlánd, nechajte ich tam aj naďalej. Tento rok je totiž v trende prírodný štýl, ktorý Vianoce nielen ozvláštni, ale aj krásne prevonia.

Stavte na tradičnú voňavú zeleň počas Vianoc. Ktoré druhy áno a ktoré nie?

Zoznámte sa s jednotlivými druhmi zelene, ktorú môžete použiť pri výzdobe vašich príbytkov.

Stavte na tradičnú voňavú zeleň počas Vianoc. Ktoré druhy áno a ktoré nie?

Obľúbené druhy zelene počas Vianoc

Medzi najpoužívanejšie druhy ihličnanov, ktoré sa dajú použiť vo vianočných dekoráciách patria vetvičky jedle striebornej. Ihličie je pevné, no zároveň nie ostré a farbou vyniká medzi ostatnou zeleňou, pretože má jemné odtiene zelenej až striebornej farby. Hodí sa do každej vianočnej dekorácie, ktorú nádherne oživí a prevonia.

Podobným druhom je jedľa obyčajná. Jej ihličie je na dotyk jemné, tmavo zelené a má plochú štruktúru. S vetvičkami jedle sa zvyčajne práve pre jej jemnú štruktúru veľmi dobre pracuje. Nevýhodou je krátka životnosť v interiérových dekoráciách.


Jedľa obyčajná - ihličie

Čoraz viac používaným ihličnanom sa stáva borovica. Jej typicky dlhé ihličie je tvrdé a na konci ostré. Vynikne predovšetkým ako samostatný prvok dekorácie pre jej mohutnosť ihličia, no ak ju šikovne zakomponujete medzi ďalšiu zeleň, ani v nej sa nestratí.

Najmenej používané sú smrekové vetvičky. Ihličie je extrémne krátke a pichľavé. Vonia síce pekne, no na tvorenie dekorácií sa hodí predovšetkým tam, kde s ním už neprídete do kontaktu. Taktiež ho môžete použiť ako súčasť inej zelene do vencov, girlánd alebo ako samotné vetvičky do vázy.

Smrek

Tujou vo vianočnej dekorácii určite nič nepokazíte. Okrem toho, že sa s ňou dobre pracuje, je veľmi tvárna a jednotlivé druhy majú rôzne odtiene zelenej farby, ako aj rôzne druhy štruktúr konárikov. Keďže sú jednotlivé vetvičky ploché, hodí sa viac ako doplnok k ostatným druhom zelene, kde krásne vynikne a taktiež má svoju špecifickú vôňu.

Viac druhov zelene nájdete nablízku určite viac. Ak máte v parku pri dome konáre imela alebo sused pestuje živý plot cezmíny, kľudne ich použite. Rovnako sa dá použiť napríklad bršlen, tis, duglaska či borievka.

Stavte na tradičnú voňavú zeleň počas Vianoc. Ktoré druhy áno a ktoré nie?

K prírodnej zeleni rovnako ladené ozdoby

Na vytvorenie prírodného štýlu výzdoby určite vynechajte viacfarebné vianočné doplnky. Ak si bez nich neviete Vianoce predstaviť, vyberte si len tie, ktoré sa hodia k celkovej prírodnej dekorácii. Zvoľte napríklad len jeden druh farby. Ako ozdoba sa hodí materiál z prírody ako šišky, rôzne suché plody alebo mašle z prírodného špagátu a lyka. Efektne v dekoráciách vyzerajú sušené plátky pomaranča, celá škorica, hviezdičky badiánu alebo malé drevené doplnky a konáriky.

Vyrobte si štýlové prírodné strapce

Budeme potrebovať:

  • vetvičky borovice
  • prírodný špagát
  • lepidlo alebo tenký drôtik
  • nožnice

Stavte na tradičnú voňavú zeleň počas Vianoc. Ktoré druhy áno a ktoré nie?

Postup je jednoduchý:

Z vetvičiek borovice odtrhneme celé ihličie. Pracujeme pozorne, aby sme sa nepopichali. Pripravíme si pekne uložené ihličie rovnakej dĺžky tak, aby boli ihličky rovnako zakončené ostrým koncom na jednej strane.

Ihličie z borovice

Zoberieme si pár ihličiek do ruky, priložíme k nim postupne ďalšie ihličky, ktoré k sebe navzájom lepíme vrchnou časťou. Pomôcť si môžeme namiesto lepidla aj drôtom a to tak, že si niekoľko ihličiek vždy omotáme a previažeme dokopy.

Ihličie z borovice

Ak máme dlhšie ihličie, zvolíme hrubší typ strapca, ak máme kratšie ihličie, zvolíme menej ihličia, aby vyzeral strapec súmerne.

Zviazané ihličie

Zo špagáta si odstrihneme kúsok na vytvorenie slučky , ktorá poslúži na zavesenie nášho strapca. Nakoniec hornú časť omotáme prírodným špagátom, ktorý na konci prilepíme.

Strapce z ihličia

Strapce z ihličia

Prírodný strapec môžeme použiť ako dekoráciu k zabaleným darčekom alebo ako ozdobu na vianočný stromček, či do dekorácie z konárov.

 

 

Text a foto: Mgr. Zuzana Mišotová

Diskusie na tému článku