Rád by som si v záhrade vysadil vinič. Odrádza ma však množstvo chorôb, ktorými môžu byť napadnuté. Objavil som aj niekoľko zaujímavých rezistentných odrôd. Sú naozaj odolné?
Prakticky žiadna odroda viniča nie je absolútne odolná proti chorobám. V minulosti sa napríklad na Záhorí obchádzalo použitie chémie výsadbou tzv. samorodákov, ktoré sa nemuseli tak často striekať, no hrozno bolo vhodné skôr len na jedenie.
Vinič sa šľachtil donedávna hlavne pre kvalitu vína a stolového hrozna, dnes sa veľký dôraz kladie aj na genetické zvýšenie odolnosti proti chorobám. Ako rezistentné sa dnes uvádzajú takzvané PIWI odrody, ktoré minimalizujú použitie chémie. Majú dokonca zvýšený obsah „omladzovača“ resveratrolu, ktorý súčasne zvyšuje aj vnútornú odolnosť viniča. Odporúčané sú dva preventívne postreky za rok, i keď v dobrých rokoch, keď je tlak choroby nízky, sa pravdepodobne zaobídete aj bez nich.
Najvyššia odolnosť PIWI odrôd je 9. Nasledujúce odrody ju majú pre tri hlavné choroby viniča (peronospóra, múčnatka, pleseň sivá) na úrovni 7:
- Stolové odrody skoré: Viking, Festival, Šarlota, Julián, Europhenen, Chrustik, bezsemenný Jubilej, Veles.
- Stolové aj vínne odrody: Blanca, Zengӧ, Merzling, Orion, Sírius.
Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dobrý deň, Na viniči sa nam nám začali rolovať listy. Keď list rozrolujeme, tak…