Ananás je počas sviatkov súčasťou slávnostne prestretého stola. Ak si pri kúpe dáme záležať na vzhľade plodu a vyberieme taký, ktorý má na vrchole zdravú a sviežu listovú ružicu, môžeme si pomocou nej vypestovať vlastný ananás.
Kontrolný zoznam
Materiál:
- čistá rašelina
- agroperlit
- substrát určený na rozmnožovanie
- ananás
- plastový alebo hlinený črepník
- práškový stimulátor
- plastové vrecko
Náradie:
- nôž
- doska na krájanie
- pracovné rukavice
- krhlička s vodou
Náročnosť: **
Čas: 30 minút
Ľudia: 1
Obdobie: zima
Postup
1. VÝBER
Pri nákupe vyberáme zdravý a dobre vyvinutý plod bez známok hniloby. Listová ružica na vrchole plodu musí byť svieža, zelená a pevná.
2. ODREZANIE
Z plodu odrežeme listový vrchol aj s časťou dužiny. Dávame pritom pozor, aby sme príliš netlačili na listové srdiečko. Ľahko by sa poškodilo.
3. PRÍPRAVA
Opatrne odrežeme aj zvyšnú dužinu a precízne upravíme koniec odrezka. Odrezok by mal mať na konci len trochu dužiny, inak môže zahnívať.
4. KONEČNÁ ÚPRAVA
Z konca odrezka odstránime aj spodné listy a upravený odrezok necháme zaschnúť v pohári bez vody alebo na doske na suchom mieste.
5. PODPORA ZAKORENENIA
Koniec zaschnutého odrezka namočíme do práškového stimulátora. Podporíme tak zakorenenie a tvorbu zdravých silných korienkov.
6. PRÍPRAVA SUBSTRÁTU
Namiešame ho z čistej rašeliny a prevzdušňujúceho agroperlitu. Použiť však môžeme aj hotový substrát určený na rozmnožovanie.
7. NAPLNENIE NÁDOB
Pripraveným substrátom naplníme črepník, ktorý nemusí byť príliš veľký. Na spodok dáme drenážnu vrstvu, aby sa substrát nepremáčal.
8. ZAPICHNUTIE
Vopred si pripravíme v strede jamku, aby sme zapichovaním nezotreli stimulátor, a pripravený odrezok vložíme dnu.
9. ÚPRAVA
Substrát okolo odrezka dôkladne utlačíme, ak treba, dosypeme ďalší. Odrezok musí byť v nádobe a substráte pevne ukotvený.
10. ZÁLIEVKA
Substrát dôkladne zalejme a počas nasledujúcich týždňov ho udržiavame stále mierne vlhký, nikdy však črepník nestavajme do misky s vodou.
11. VRECKO
Nádobu s ananásovým odrezkom prikryjeme igelitovým vreckom. Vo vnútri vznikne priaznivá mikroklíma na zakoreňovanie.
Dobré rady
Výber plodu
Ananás vhodný na rozmnoženie pomocou listových odrezkov by nemal byť kupovaný v zime vo vonkajšom prostredí. Tu totiž hrozí, že plod bude namrznutý a listová ružica poškodená. Vždy vyberáme najkrajšie plody s peknými zdravými listami.
Zakoreňovanie
Odrezok sa zakorení vo svetlom a teplom prostredí, ideálna teplota je 25 – 28 °C. Substrát by mal byť stále mierne vlhký, nie premáčaný. Zakorenenie trvá asi jeden až dva mesiace v závislosti od podmienok.
Po zakorenení
Nasledujúcu jar zakorenený odrezok presadíme do humózneho substrátu. Ananás sa najlepšie pestuje vo vyhrievanom skleníku alebo v teplej a svetlej miestnosti. Rovnako dobre sa mu darí aj v zimnej záhrade. Koncom mája môžeme rastlinu preniesť von, na slnečné miesto v záhrade, prípadne ho zapustíme aj s nádobou do záhona. Na pestovanie je vhodná južná strana. Pravidelne zavlažujeme a hnojíme viaczložkovým hnojivom až do septembra. Potom rastlinu prenesieme dnu. Neuškodí je však krátkodobý mierny pokles teploty (napríklad na nulu).
12. CITRÓN
Počas sviatkov môžeme zo semien citrónov alebo pomarančov začať pestovať podpník a ten neskôr navrúbľovať výhonkom z rodiacej rastliny.
13. SEMIENKA
Z prerezaných plodov povyberáme najväčšie semená. Pomôcť si môžeme kávovou lyžičkou, semená bývajú často ukryté hlboko v dužine.
14. PREBIERKA
Vyberieme si najväčšie a nepoškodené semená. Budeme mať istotu, že získame kvalitné a životaschopné sadenice.
15. PRESCHNUTIE
Semená opláchneme vo vode a uložíme na kúsok papiera. V blízkosti tepelného zdroja ich necháme obschnúť. Pozor však, aby sa nevysušili úplne.
16. NÁDOBA
Substrát, ktorý sme použili pri ananáse, môžeme použiť aj na výsev citrusových semien. Naplníme ním tégliky alebo menšie črepníky.
17. VÝSEV
Semená vysievame asi 2-3 cm hlboko, maximálne tri kusy do jedného črepníka. Určite nie hlbšie, rovnako nie je vhodný ani plytký výsev.
18. ZALIEVANIE
Substrát v črepníku utlačíme a zalejeme slabým prúdom vody. Dávame pozor, aby sme semená nevyplavili. Výsevy označíme menovkami.
19. IGELIT
Nakoniec črepník zakryme igelitovým vreckom, aby sme vytvorili čo najlepšie podmienky na klíčenie. Necháme zakryté až do vyklíčenia.
Dobré rady
Podmienky
Črepníky so semenami citrusov umiestnime na teplé a svetlé miesto, napríklad na parapetné dosky. Dávame pozor na to, aby substrát príliš nepresychal. Ak bude neustále vlhký a zároveň zohrievaný, semená budú rýchlejšie klíčiť.
Pestovanie
Semená citrusov začínajú klíčiť pri dodržaní optimálnych podmienok asi o dva mesiace. Hnojiť netreba, pravidelne však rosíme. Preto je dobré mať poruke rozprašovač. Rastlinky citrusov treba zatieňovať, na okenných parapetoch ich môžu hlavne v zime ohroziť silné slnečné lúče.
Rozsadenie
Ak budú mať rastliny už dobre vyvinuté pravé listy, je čas porozsádzať ich do samostatných črepníkov. Použiť môžeme substrát určený na citrusy. Počkáme, kým sa dobre zakorenia, a pravidelne ich zavlažujeme. Môžeme pridať aj hnojivo, ktoré je určené na citrusy. Keď dosiahne stonka každej rastliny hrúbku ceruzky, je pripravená na vrúbľovanie. Rastlina musí mať ale kvalitný a pekný koreňový bal, musí byť zdravá a bohato olistená.
Prvé plody
Pri ideálnej starostlivosti sa môžeme prvých plodov dočkať asi o tri až päť rokov. Určite však nebudú mať také chuťové vlastnosti ako tie, ktoré sme si kúpili v obchode. Zato budú chutiť ako skutočné plody našej práce.
Odborník radí
V zime sa môžeme pokúsiť vypestovať si zo semien aj avokádo, karambolu či mango.
Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada
Teraz mi začínajú dozrievať černice no na ich plodoch sú hnedé časti, vyzerajú a…