Na pravidelný prísun vitamínov a hodnotných prírodných látok by sme nemali zabúdať ani v zime. K vlastnoručne vypestovanej alebo kúpenej úrode môžeme pridať aj zeleninové klíčky a mikrobylinky.
Vypestovanie klíčkov a mikrobyliniek je rýchle a jednoduché aj pre pestovateľa začiatočníka. Nepotrebujeme na to záhradu ani skleník, postačí svetlý okenný parapet v teplejšej miestnosti.
Vyklíčené výhonky môžeme mať k dispozícii už 4 – 5 dní od výsevu, mikrobylinky o niečo neskôr. Ak teda mladé rastlinky využijeme ešte v klíčiacom stave, pôjde o klíčky. Keď ich necháme trochu podrásť, budeme mať k dispozícii mikrobylinky.
Na nakličovanie sa hodia viaceré druhy bežne dostupných úžitkových druhov, okrem žeruchy aj rukola, reďkovka, ľan, pohánka, horčica, brokolica, šošovica, hrach, kapucínka, senovka, šalát, cvikla, mibuna, mizuna, fenikel, listový šalát a ďalšie.
Potrebovať budeme špeciálnu nakličovaciu misku. Nie je na škodu mať ich k dispozícii niekoľko kvôli postupnému zberu úrody. Podmienkou nakličovania je používať chemicky neošetrené osivo.
Krok za krokom: Ako vysiať červenú reďkovku do misky
1. Naplníme misku vodou
Misku na nakličovanie naplníme čerstvou čistou vodou. Do takmer plnej misky vložíme sitko, ktoré býva súčasťou nakličovacej súpravy.
2. Pripravíme si osivo na nakličovanie
Semená rastlín si pripravíme v poradí, v akom ich budeme vysievať. Vhodné je chemicky neošetrené osivo určené na nakličovanie. Vyskúšajme aspoň dva-tri druhy.
3. Rovnomerne zasypeme povrch sitka
Povrch sitka rovnomerne zasypeme pripraveným osivom. Semená majú byť v kontakte s vodou, úplne ponorené by však byť nemali. Do misky vysievame len jeden druh.
4. Dopĺňame priebežne vodu
Voda, správna teplota a dostatok svetla sú predpokladom rýchleho vyklíčenia. Vodu priebežne dopĺňame, klíčiace rastlinky môžeme rosiť nie príliš studenou vodou.
Galéria k článku
Text: Daniel Koštál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada
It's far stated that Park Min-jae took benefit of the long excursion to tour to…