Obdobie jesene ponúka mnoho plodov na rôzne využitie – ako jedlo, ozdoba či liek. Medzi ne patria aj plody pagaštanu konského. Ako využiť ich liečivé účinky?
Pagaštan konský je známy svojimi liečivými účinkami na metličkové žilky na nohách, dnu, reumu a artritídu. Plody obsahujú látku aescín, ktorá zlepšuje pevnosť a pružnosť stien ciev, napomáha dobrému prekrveniu končatín a zmierňuje reumatické bolesti.
Nejedlé gaštany používame buď samostatne – v látkovom vrecúšku alebo vo vreckách odevov, aby pôsobili na kĺby –, alebo vo forme tinktúry.
Výroba tinktúry z pagaštanu je veľmi jednoduchá
Na prípravu tinktúry stačí nakrájať plody pagaštanu aj so šupkou na štvrtiny, ideálne na ešte menšie kúsky, aby sa z nich účinné látky lepšie uvoľňovali. Nakrájané plody vložíme do pohára (najlepšie skleneného, aby sme mohli sledovať stav tekutiny) a zalejeme vysokopercentným alkoholom (aspoň 40 %). Pohár uzavrieme a umiestnime na svetlé miesto, pričom je vhodné tinktúru aspoň raz za deň pretrepať. Necháme ju macerovať 6 týždňov.
Počas tejto doby tekutina postupne nadobudne žltú až hnedastú farbu a mierne sa zakaľuje. To je v poriadku. Po uplynutí doby lúhovania precedíme cez riedke sitko a uložíme na chladnom mieste.
Tinktúru používame na masírovanie postihnutých alebo boľavých miest. Ak je substancia príliš vysušujúca, môžeme ju zmiešať s krémom, ktorý nám vyhovuje.
Ako používať tinktúru?
Pri vonkajšom použití pomáha pri reumatických bolestiach, na uvoľnenie kŕčových žíl, pri bolestiach kĺbov, syndróme karpálneho tunela, pri vyrážkach a zápaloch pokožky.
Tinktúru nie je vhodné užívať vnútorne bez odborného dohľadu skúseného lekára alebo liečiteľa. Pri hemoroidoch sa odporúča denne 10 kvapiek tinktúry zriedených čajom alebo vodou. Pri reumatizme a žalúdočných kŕčoch sa odporúča aplikovať 15 – 20 kvapiek denne.
Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock
Asi všetci máme problémy so stresom,napätím,nespavosťou.Teraz je čas urobiť si o…