Do žiadneho nákupného centra už určite nechoďte, ale toto by vám mohlo dodať teplo na duši a sviatočnú náladu. Robiť budeme totiž s voňavým včelím voskom, ktorý môže vdýchnuť starým látkam či nevyužívaným textíliám nový a veľmi aktívny život.
Vyrobíme voskované obrúsky na potraviny. Viete ich použiť vy alebo váš obdarovaný takmer všade tam, kde sa využívajú mikroténové vrecúška či potravinová fólia. Ako bonus sú antibakteriálne, dobre držia tvar, sú rozhodne krajšie, potraviny udržia dlhšie čerstvé a keď vám bude otupno, dá sa nadýchať ich vône, ktorá však do potravín nepresakuje.
Čo budeme potrebovať
- látky, ideálne tenšie s hustou väzbou tkania (Ak by ste šli použiť úplne novú metráž, tú bude treba pred využitím preprať a usušiť.)
- včelí vosk nastrúhaný na strúhadle na strúhaný syr
- endlovacie cik-cak nožnice
- doska na žehlenie a žehlička
- papier na pečenie
- poistná látka na prekrytie dosky na žehlenie
Ako na to
Pustíme si obľúbené vianočné pesničky. Pomocou endlovacích nožníc si vystrihneme z látok rôzne tvary, menšie či väčšie, štvorce, obdĺžniky či kruhy.
Pripravíme si mechanizmus na výrobu. Postavíme dosku na žehlenie, cez ňu prehodíme kus starej látky, ja som použila starú vydranú obliečku na vankúš z ktorej bude neskôr tiež obrúsok. Pod dosku som pre istotu dala aj starý uterák, ak by z vosku kvaplo, ale nekvaplo mi, no istota je guľomet. Na dosku s látkou dáme papier na pečenie.
Na prvý papier položíme pripravený látkový obrúsok. Naň rozložíme stredne husto hoblinky včelieho vosku. Presné miery nie sú. Záleží od látky, koľko vypije. Vždy je lepšie menej a na suché miesta prihodiť neskôr akoby sa vám to spomedzi papiere začalo vytláčať.
Následne položíme druhý papier na pečenie. Žehličku nastavíme na strednú teplotu. Najprv prechádzame jemne, vosk sa začne topiť, keď je roztopený, následne budeme už pritláčať silno a rozťahovať tak vosk po celej ploche obrúska.
Na prípadné suché miesta doložíme hobliny vosku a zopakujeme.
Keď je povoskovaný celý obrúsok, hneď za tepla ho stiahneme z papiera a prevesíme sušiť. Bude to minútky dvoch hotový, vytuhnutý a pripravený na použitie.
Iný spôsob je vosk nestrúhať, ale rozpustiť vo vodnom kúpeli a látku pofŕkať a tak zažehľovať. Vyskúšala som jeden aj druhý.
Strúhanie mi bolo napokon príjemnejšie ako neustále nahrievanie. Dá sa k vosku pridať aj jojóbový olej či kokosový olej na lepšiu priľnavosť, no nutné to nie je. Obrúsok sa dobre správa aj keď je napustený len voskom.
Špecifiká vosku
Klasický včelí vosk má typickú farbu do žlta. Treba s tým počítať, že aj farbu látky teda čiastočne zmení. Na nasledujúcich fotografiách vidno rozdiel látka na začiatku, látka napustená voskom.
Vosk sa topí pri teplote 60 °C, no mäkne už okolo 45 stupňov, čo je jeho jediný limit aj pri následnom používaní a udržiavaní. Obrúsky sa čistia vlažnou vodou a nechajú voľne vysušiť.
V horúcom lete treba zvážiť ich využitie, väčšinu roka však poslúžia fantasticky a baliť do nich potraviny je voňavý a hmatovo príjemný zážitok.
Vosk látku zafixuje, ak sa náhodou po stranách niekde pára, trčia nitky alebo sa vám nepodaril na prvý pokus vyhovujúci tvar, pokojne dostrihajte po vysušení, strih bude pekný čistý (na foto zástrih vľavo) a látka sa určite viac párať nebude. Určite ju neobšívajte, bolo by to zbytočné až rušivé.
Ako očistiť náradie
Realita je taká, že vosk sa čistí zle. Ale dá sa z nádob očistiť. Ideálne je priviesť vodu k varu a riad preliať, následne v čo najhorúcejšej vode dočistiť. Najlepšie je použiť staré nádoby či strúhadlo, kde nedokonalé vyčistenie nebude až tak prekážať.
Papier na pečenie so zbytkami včelieho vosku nevyhadzujte. Napečte na ňom medovníky. Tradične sa piekli práve na plechoch vymastených včelím voskom. Už druhýkrát ma na to upozornil včelár František Suchý zo Stupavy, ku ktorému chodím po vosk.
A musím potvrdiť, že pečené na vosku sú aj neskutočné medovníky ešte neskutočnejšie! Takto máte vlka sýteho aj kozu celú, medovníky na včeľom vosku a plechy čisté! Veselé Vianoce.
Text a foto: Martina Töröková
It's far stated that Park Min-jae took benefit of the long excursion to tour to…