3 rýchle tipy, ako rezať ríbezle, egreše a černice. Urobte to teraz a v sezóne sa vám odvďačia

Aj počas zimy je vhodný čas na úpravu ovocných kríkov. Rezom zabezpečíme lepší rast a zdravý obrast v nasledujúcej sezóne. Ako na to?

Rez ovocných krov v zime
Aj počas zimy je vhodný čas na úpravu ovocných kríkov, napríklad černíc. Foto: Shutterstock

Počas zimy môžeme prerezať ríbezle, egreše, maliny aj černice. Odstraňujeme najmä veľmi staré, ale aj poškodené, suché či nevhodné výhony, ideálne na konárový krúžok – pri kríkových formách tesne nad bázou. Dôležité je dať preč väčšinu najstarších výhonkov, čím uvoľníme miesto pre nový obrast.

Krok za krokom: Ako rezať ovocné kry počas zimy

1. Ríbezle

Pri reze staršej rastliny odstraňujeme hlavne prestarnuté výhony. Po reze by malo byť vnútro kra dostatočne vzdušné, nemali by sa v nej nachádzať výhony staršie ako tri roky.

Zimná úprava ríbezle
Foto: Shutterstock

2. Egreše

Podobne ako pri ríbezliach postupujeme aj pri egrešoch. Odstraňujeme hlavne staré, niekoľkoročné výhony až tesne nad pôdou a tiež veľmi slabé a kratšie mladé výhony.

Zimná úprava egreša
Foto: Shutterstock

3. Černice

Počas zimy je porast černíc prehľadnejší. Tesne nad pôdou odstraňujeme všetky výhony, z ktorých sme v sezóne pozberali plody. Ponecháme len mladé tohtoročné výhonky.

Zimná úprava černice
Foto: Shutterstock

Galéria k článku

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku