Bylinka s nádherne sfarbenými kvetmi, ktorá je nielen okrasná, ale aj liečivá. Jej fialová farba kvetov láka nielen hmyz, ale upriami aj pozornosť človeka. O ktorej rastlinke je reč?
U nás sa vyskytuje slez nebadaný, slez maurský a slez lesný. Tieto druhy sa odlišujú farbou kvetov a miestom výskytu, no všetky majú rovnaké liečivé vlastnosti. Obsahujú sliz, triesloviny, organické kyseliny a vitamín C.
Obľúbená liečivka spevákov, rečníkov a učiteľov
Slez sa považuje za prírodné analgetikum. Používa sa pri migrénach, bolestiach zubov, dezinfekcii rán a je účinný na všetky naše sliznice (úst, žalúdka, tráviacich orgánov). Pomáha pri zápaloch hrdla, kataroch dýchacích ciest, liečbe žalúdočných vredov, dráždivom kašli a rozpúšťa hlieny. Lieči aj infekcie v ústnej dutine. Obsahovaný sliz pôsobí protizápalovo, zmierňuje podráždenie sliznice tráviaceho ústrojenstva spôsobené liekmi alebo škodlivými látkami.
Slez je obľúbenou bylinou spevákov, rečníkov a učiteľov, pretože kloktanie slezovým macerátom pomáha pri zachrípnutom hlase. Má rôsolovitú konzistenciu, takže je výborným spojivom v receptoch, napríklad v smoothies, kde zabraňuje oddeleniu tekutiny od pevných látok.
Ako využiť listy, kvety aj plody slezu
Využiť sa dá takmer celá rastlina. V júni zbierame mladé lístky pred rozkvetom, ktoré sa používajú ako korenie na rizoto alebo na ochutenie polievky. Lístky môžeme tiež konzumovať surové v šaláte.
Fialové kvety slezu na čaj a farbenie
Kvety môžeme použiť čerstvé ako jedlú dekoráciu do rôznych jedál a koláčov. Majú neutrálnu chuť. Aj po usušení si kvety zachovávajú krásnu fialovú farbu a tvoria prísadu v bylinkových čajových zmesiach. Po zaliatí kvetov horúcou vodou sa farba čaju zmení na modrozelenú.
Slezový čaj je osvedčeným pomocníkom pri angíne, zápale priedušiek a kašli, účinný aj pri hnačkách, ochoreniach močových ciest a niektorých cievnych chorobách. Nemá žiadne nepriaznivé účinky ani pri dlhodobom užívaní.
Kvety zbierame denne – čím viac ich odtrhneme, tým viac bude rastlina kvitnúť. Zaujímavosťou je, že kvety sa kedysi používali na farbenie vlny a látok na modro a tiež ako prírodné potravinárske farbivo, napríklad na sfarbenie nápojov.
Plody ako malé chlebíky
Slez má aj zaujímavé plody. Zelené semienka majú príjemnú orieškovú chuť a pridávajú sa do šalátov, pričom ich možno konzumovať aj surové. Známe sú pod ľudovými názvami ako božie koláčiky, pánbožkove syrečky či chlebík, ktoré vznikli na základe ich vzhľadu, keďže vyzerajú ako malé bochníky.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…