ÚKSÚP varuje: Hniloba môže znehodnotiť uskladnenú cibuľu. Zabráňte tomu včas!

  • 24.07.2024

Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP) upozorňuje záhradkárov na proces hnitia uskladnenej cibule, ktorý väčšinou spôsobujú mikroskopické huby a baktérie.

Uskladnená cibuľa
Foto: Shutterstock

Pri skladovaní cibule sa často stretávame s rôznymi druhmi hniloby, ktoré znehodnocujú úrodu. Tieto hniloby sú najčastejšie spôsobené hubami a baktériami, ktorých šíreniu napomáha nepravidelný prísun vody. Teplota nie je až tak rozhodujúca.

Pozornosť by sme mali venovať kontrole zdravotného stavu cibule ešte pred jej naskladnením a prípadným poškodeniam. Pozrieme sa na najčastejšie typy hniloby cibule, ich príznaky a ochranné opatrenia.

Sivá krčková hniloba

Sivú krčkovú hnilobu spôsobuje mikroskopická huba Botrytis allii aj s inými príbuznými druhmi rodu Botrytis. V Európe sa prenáša semenami. Huba preniká do cibule vo fáze zaťahovania listov.

Pletivo počas skladovania postupne mäkne a zahníva. Na jeseň pri naskladňovaní je napadnutie ťažko zistiteľné. V prípade silného
napadnutia môže dôjsť až k úplnému znehodnoteniu úrody. Hustota porastu je rozhodujúca pre napadnutie a intenzitu, a teda husto rastúce porasty sú silnejšie poškodené ako riedke porasty. Dobre viditeľné príznaky sú čierne skleróciá a sivá pleseň na skladovanej cibuľovej zelenine

V rámci chemickej ochrany sú povolené prípravky (fungicídy):

  • Cypronil 62,5 WG, Cypronil 62,5 WG-I, Switch 62,5 WG, Cyproflud 62,5 WG (účinná látka cyprodinil a fludioxonil) – cibuľa
  • Fandango 200 EC (fluoxastrobin a prothioconazol) – cibuľa, šalotka
  • Luna Experience (fluopyram a tebuconazol) – cibuľa, cesnak, pričom všetky sú určené pre profesionálneho používateľa

Botrytída listov

Botrytídu listov spôsobujú rody mikroskopických húb Botrytis spp. Prejavuje sa zmenou farby,  vädnutím, hnilobou až následným odumretím rastliny. Sprevádzané sú aj postupným odumieraním listov.

V rámci chemickej ochrany sú povolené prípravky (fungicídy):

  • Banjo (fluazinam) – cibuľa, šalotka
  • Cypronil 62,5 WG, Cypronil 62,5 WGI, Switch 62,5 WG, Cyproflud 62,5 WG (cyprodinil a fludioxonil) – cibuľa
  • Fandango 200 EC (fluoxastrobin a prothioconazol) – šalotka; Propulse (fluopyram a prothioconazol) – cibuľa, šalotka
  • Signum, Bopyrac WG (boscalid a pyraclostrobin) – cibuľová zelenina
  • Zoxis (azoxystrobin) – cibuľa, šalotka a cibuľa jarná
  • Luna Experience (fluopyram a tebuconazol) – cibuľa, cesnak, pričom všetky sú určené pre profesionálneho používateľa.
  • biologický fungicídny prípravok Serenade Aso (Bacillus amyloliquefaciens kmeň QST 713), ktorý je aj v malospotrebiteľskom balení (MB) – cibuľa.
Ochrana cibule pred hnilobou
Foto: Shutterstock

Biela skleróciová hniloba

Bielu skleróciovú hnilobu spôsobuje mikroskopická huba Sclerotium cepivorum. Hnitie cibuľovej zeleniny je viditeľné hlavne na cibuli a pažítke (počas vlhkého a chladného počasia).

Pre šírenie sú optimálne teploty okolo 15 – 20 ºC. Napadnuté rastliny vädnú. Korene bývajú obalené typickým bielym vatovitým mycéliom huby. Neskoršie v ňom vznikajú čierne skleróciá, ktoré v pôde môžu prežiť aj viac ako 1 rok. Na kyslých pôdach sú škody vyššie

Fuzáriová hniloba

Fuzáriovú hnilobu spôsobujú rody mikroskopických húb Fusarium spp. V poraste cibuľovej zeleniny sa huba prejaví žltnutím listov. Na koreňoch a na báze cibúľ môžeme vidieť nahnité miesta s charakteristickým bielym alebo bielo-ružovým povlakom.

V skladoch na pozdĺžnom priereze sa objavuje vodnaté pletivo. Huba preniká do cibúľ cez koreňové vlásky alebo mechanické poškodenia.

Všeobecne v rámci chemickej ochrany voči hubovým ochoreniam sú povolené prípravky:

  • fungicídy Amistar, Azoshy, Dorbaris 250 SC, LS-Azoxy, LS-Fusan, Mirador, Priori, Simplia, Sumistrobin, Yxtrob (azoxystrobin) – cibuľa
  • pomocný prípravok – Bylinková zmes na rastliny (zmes klinčekov a škorice) na posilnenie odolnosti rastlín voči hubovým chorobám iba v MB – cibuľa

Mokrá hniloba

Mokrú hnilobu spôsobujú baktérie Erwinia carotovora alebo Erwinia aroideae. Baktérie prenikajú do cibúľ prostredníctvom rán a poškodených miest.

Najprv sa tvoria tmavé škvrny a neskôr sa pletivo postupne rozpadáva. Cibule pukajú, hnijú a menia sa na typickú vodnatú či slizkú masu.

Prevencia je najúčinnejšia ochrana pred hnilobou cibule

Všeobecne platí, že sa všetci pôvodcovia prenášajú osivom, sadzačkou, napadnutými rastlinnými zvyškami a aj pôdou. Najúčinnejšou ochranou sú preventívne opatrenia.

  • Používajte iba kvalitné a zdravé osivá a sadzačky, prípadne morené.
  • Vyberajte si vhodné odrody cibule, ktoré sú menej náchylné na hniloby. Cibuľa pestovaná zo sadzačky je všeobecne náchylnejšia ako cibuľa vypestovaná zo semena.
  • Zneškodnite rastlinné zvyšky z napadnutých cibúľ, napríklad kompostovaním.
  • Dodržiavajte osevný postup s minimálnym intervalom 4 rokov a primeranú hustotu porastu.
  • Obmedzte hnojenie dusíkom, pretože prehnojené porasty sú náchylnejšie na hniloby.
  • Zbierajte cibuľu v plnej zrelosti, keď poľahne približne 2/3 vňate, ideálne za suchého počasia.
  • Snažte sa minimalizovať pri zbere a obrábaní počas vegetácie akékoľvek mechanické poškodenia.
  • Sušte po vybratí z pôdy 5 až 10 dní a až potom odstráňte vňať. Môžete využiť aj umelé dosúšanie pri teplote 37 až 48 °C. Odporúča sa dosušiť cibuľu aj po nákupe.
  • Dôkladne vytrieďte všetky napadnuté kusy ešte pred uskladnením.
  • Udržujte v sklade čo najnižšiu teplotu okolo 1 °C a vlhkosť vzduchu okolo 65 %.
  • Pravidelne kontrolujte uskladnenú cibuľu a včas odstráňte všetky napadnuté kusy.

Text: Juraj Koreň
Foto: isifa/Shutterstock

Zdroj: Ing. Maroš Lučaj, ÚKSÚP – OOR

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov