ÚKSÚP varuje: Mrkva a zeler v ohrození! Toto je odporúčaná prevencia a ochrana

  • 10.07.2024

Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP) upozorňuje záhradkárov na múčnatku mrkvovú a septóriovú škvrnitosť zeleru, ktoré môžu ohroziť úrodu koreňovej zeleniny.

Múčnatka na listoch mrkvy
Foto: Shutterstock

Múčnatka mrkvová

Múčnatka mrkvová (Erysiphe heraclei) napáda mrkvu, petržlen, paštrnák, zeler a fenikel. Prejavuje sa ako belavý povlak na listoch, ktoré neskôr usychajú a oslabujú celú rastlinu.

Preventívne opatrenia

Na prevenciu proti tejto chorobe dodržiavajte odporúčané normy výsevku:

  • príliš nepresievať a neprehusťovať,
  • neprehnojovať dusíkom,
  • odstraňovať buriny,
  • včas jednotiť rastliny.

Odporúčaná chemická a biologická ochrana

Na chemickú ochranu sú povolené prípravky (fungicídy):

  • Afrodyta 250 SC, Azir 250 SC (účinná látka azoxystrobin) – mrkva
  • Askon – petržlen, paštrnák, mrkva a Askon (azoxystrobin a difenoconazol) v malospotrebiteľskom balení – vhodné na použitie pre záhradkára (v MB) – mrkva
  • Casino Royale – petržlen, paštrnák a Bopyrac WG (boscalid a pyraclostrobin) – mrkva, petržlen
  • Dagonis (difenoconazol a fluxapyroxad) – mrkva, petržlen
  • Luna Experience (fluopyram a tebuconazole) – mrkva, petržlen
  • Magnicur Core , Zato 50 WG – mrkva, petržlen a Triflo 500 (trifloxystrobin) – mrkva
  • Mavita 250 EC a Score (aj v MB) (difenoconazol) – mrkva
  • Síra BL a Sulfurus (aj v MB) – oba všeobecne koreňová zelenina, Thiovit Jet (aj v MB) a Kumulus WG (sulphur) – oba mrkva, petržlen

Povolené sú aj biologické fungicídne prípravky:

  • Serenade Aso (Bacillus amyloliquefaciens kmeň QST 713) aj v MB – mrkva, petržlen, paštrnák, zeler
  • Sonata (Bacillus pumilis kmeň QST 2808) – petržlen

Kedy vykonať ošetrenie?

Ošetrenie sa vykonáva až pri zistení prvotných príznakov. Preventívne sa uskutoční výnimočne v miestach s pravidelnými výskytmi a mimoriadne priaznivými podmienkami na šírenie, ktoré v tomto roku trvajú v lokalitách bez intenzívnych búrok približne od polovice júna.

Múčnatka mrkvová
Múčnatka mrkvová Foto: Shutterstock

Septóriová škvrnitosť zeleru

Súčasné lokálne daždivejšie počasie s búrkami napomáha tvorbe a rozvoju hubovej choroby – septóriovej škvrnitosti zeleru. Je charakteristická malými sivohnedými škvrnami so žltým okrajom. Ak je rastlina silne napadnutá, celé listy zožltnú a neskôr odumierajú.

Preventívne opatrenia

Tejto závažnej hubovej chorobe vieme predchádzať:

  • likvidáciou pozberových zvyškov,
  • striedaním plodín (opakované pestovanie zeleru na rovnakom mieste najskôr po troch rokoch a viac),
  • výberom odolných odrôd,
  • použitím zdravého, prípadne moreného osiva.

V poľných podmienkach sa ošetruje po zapojení porastu, keď sa predlžuje čas ovlhčenia listov, čo je najčastejšie po objavení prvých príznakov napadnutia.

Povolené chemické prípravky

V súčasnosti povolené chemické prípravky (fungicídy) sú všetky určené pre profesionálneho používateľa:

  • Magnicur Core, Triflo 500, Zato 50 WG (trifloxystrobin) – zeler
  • Afrodyta 250 SC, Azir 250 SC – zeler a Zoxis (azoxystrobin) – zeler, fenikel, archangelika lekárska, trebuľka voňavá
  • Mollis 450 SC, Fundand 450 SC (azoxystrobin, difenoconazol a tebuconazol) – zeler
  • Askon (azoxystrobin a difenoconazol) – zeler

Text: Juraj Koreň
Foto: isifa/Shutterstock

Zdroj: Ing. Maroš Lučaj, ÚKSÚP – OOR

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov