Medzi u nás menej známe, no vo svete cenené pochúťky, ktoré však môžeme pestovať aj v našich končinách, patrí „chufa“ (čufa). Stretnúť sa môžete aj s pomenovaniami zemné mandle, tigrie orechy či botanicky správne – hľuzy šachora jedlého.
Latinský názov je Cyperus esculentus a pestoval sa už v časoch faraónov v Egypte.
Zdravie, ktoré ukrývajú nenápadné hľuzy
Drobné, približne 1,5 až 2 cm veľké hľuzky skutočne chuťou pripomínajú mandle. Majú množstvo zdravotných benefitov, čo ich radí medzi „superpotraviny“. Obsahujú veľa vlákniny, proteín a prírodné cukry, sú bohaté na cenné minerály a prirodzene neobsahujú lepok či cholesterol. Pomáhajú proti nafukovaniu, preventívne pôsobia proti rakovine, trombóze a infarktu. Majú priaznivý vplyv na črevnú mikroflóru, imunitu a tiež na psychiku.
Vhodný aj pre alergikov
Hľuzy šachora majú veľmi príjemnú chuť a ich plusom je, že nespôsobujú problematické reakcie osobám citlivým na laktózu a ľuďom s alergiami na orechy.
Prečo spomíname laktózu a orechy? Pretože práve tieto potraviny sa dajú pomocou šachora dobre nahradiť. Veľmi jednoducho si z neho môžeme vyrobiť rastlinné mlieko, opražené hľuzy zase nahradia lieskovce. Mimoriadne obľúbený je v Španielsku – pripravuje sa tu z neho nápoj „horchata“ (čítame orčata) – a naprieč celou krajinou môžeme natrafiť na veľmi populárne „horchaterie“. Je to niečo ako kaviareň a cukráreň v jednom, pochúťky z čufy sa tu predávajú vo viacerých obmenách.
Hľuzy šachora obvykle v našich končinách zoženieme ako vysušené „oriešky“, ktoré pred konzumáciou namočíme na 24 až 72 hodín do vody. Dĺžka namáčania závisí od miery ich vysušenia. Proces prípravy je dokončený, keď sa hľuzky zaguľatia, stratia pôvodnú vráskavitosť a sú chrumkavé. Tieto „oriešky“ môžeme jesť surové alebo ich nasucho opražíme na panvici. Dajú sa tiež pomlieť alebo rozmixovať na hrubú múku, ktorú použijeme ako alternatívu múky či krupice.
„Mliečny“ nápoj i náhrada kávy
Ak hľuzy šachora rozmixujeme s vodou, po precedení cez redšiu látku či hustejšie sitko získame výdatný, sýty a chutný „mliečny“ nápoj. Ten môžeme kombinovať a dochucovať s rôznym korením, cukrom, citrónovou šťavou či kakaom. Nápoj môžeme podávať studený i teplý. Silnejšie upražené „oriešky“ sa dajú po rozomletí použiť aj ako výživná náhrada kávy.
Ako pestovať šachor
Ak si chceme šachor jedlý vypestovať, použijeme na to už zmienené hľuzky. Aj pred výsadbou je vhodné nechať ich odležať vo vode, aby sme urýchlili ich prebudenie. Hľuzy vysádzame do nádob alebo voľnej pôdy, keď pominie riziko mrazov. V interiéri ich teda môžeme vysádzať od apríla, do voľnej pôdy až v druhej polovici mája. Šachoru vyhovuje slnečné stanovište a výživná, hlinito piesčitá pôda s dostatkom vlahy.
Hľuzy znesú najnižšiu teplotu v rozmedzí od -5 až do -12 °C, nadzemná časť pripomínajúca trávy je citlivejšia. Je nutné spomenúť, že v niektorých krajinách, ako Nemecko, Holandsko či Švajčiarsko, sa začína prejavovať jeho invazívny potenciál a šíri sa i samovoľne – roznášaním hľuziek poľnohospodárskou technikou, ale i semenami.
Šachor dorastá do výšky približne 60 cm. Na konci vegetačnej sezóny nadzemná časť žltne a zasychá, vtedy je čas na zber hľuziek. Tie rastú obvykle v hĺbke od 20 do 45 cm. Z jednej vysadenej hľuzy môžeme získať približne 35 až 70 ďalších. Po vykopaní necháme hľuzy usušiť a skladujeme ich v suchu. Priebežne ich namáčame vo vode a postupne spotrebujeme.
Kde kúpiť šachor?
Ak vás šachor zaujal a chceli by ste vyskúšať jeho benefity a príjemnú chuť, najjednoduchšie je si ho vyhľadať na internete, kde sa hľuzy u predajcov orieškov ponúkajú ako snack. Najvýhodnejšie ich však zoženiete ako návnadu na ryby, v ponuke býva pod označením „tigrie orechy“. Pestovanie i kuchynské využitie šachora môže byť vítaným spestrením každého jedálnička.
Text: Martin Kohútek
Foto: iStock.com
Pestujem Asiminu, drobné kiwi, figy, čučoriedky, a ešte nejaké drobnosti, mám ne…