Ázijskú zeleninu pak čoj môžeme pestovať v záhrade, v skleníku a aj doma, a to v troch rôznych podobách. Ako zdravé klíčky, mladé listy (tzv. baby leaf) a dorastenú ružicu listov.
Šťavnaté listy s vysokým podielom vody a vlákniny majú veľmi nízku energetickú hodnotu. Obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B, z minerálov draslík, horčík a vápnik, ďalej antioxidačné látky. Pozitívne pôsobia na tráviaci trakt, zdravie očí i zubov.
Ako pestovať pak čoj (Brassica rapa ssp. chinensis)
Vysievame od apríla do dobre priepustnej pôdy do skleníka, doma do kvetináča alebo priamo na záhony v období, keď už nehrozia mrazy. Hustota výsevu závisí od účelu pestovania. Na tzv. baby leaf (mladé listy s výškou niekoľko cm) vysievame nahusto a plošne. Ak sa chceme dočkať plne vyvinutých listov, vysievame do riadkov a neskôr jednotíme, aby mala listová ružica dostatok miesta.
Vegetačné obdobie je minimálne 45 dní. Ideálna teplota na výsevy je 5 až 22 °C. Aprílový výsev von je rizikový, záhon však môžeme zakryť bielou netkanou textíliou. Vysievame priebežne až do začiatku augusta na postupný zber. Zvolíme slnečné stanovište, v polotieni je ružica listov redšia. Prihnojovanie počas vegetácie nie je nutné. Chránime pred slizniakmi.
Zber a uskladnenie
Na priebežnú spotrebu odrezávame jednotlivé spodné listy. Celú ružicu odrežeme ostrým nožom tesne nad pôdou tak, aby sa nerozpadla, prípadne ju vyberieme rýľom a odrežeme koreň.
Listy možno uchovávať pri teplote okolo 3 °C a vyššej vzdušnej vlhkosti približne týždeň až 10 dní.
Naša voľba odrôd
- Zlatý lev – odroda vhodná na konzumáciu začerstva aj po tepelnej úprave.
- Hanakan F1 – odroda s úzkymi stonkami vhodná na konzumáciu v čerstvom stave.
- Sagami – odroda s plochými a širšími listami, na tepelné spracovanie aj do šalátov.
Viete, že…
… pak čoj patrí do skupiny ázijskej zeleniny, ktorá sa dá prakticky celoročne pestovať aj v interiéri? Najviac si na tejto zelenine pochutnávajú v Japonsku, Číne a Kórei.
… sa tento druh zeleniny výborne hodí na tepelné spracovanie? Zvlášť do ázijských pikantných polievok, restovaných šalátov so zázvorom alebo s čili alebo sa griluje spolu s mäsom.
… trochu mätie názvami? Okrem názvu pak čoj sa možno stretnúť aj s názvom bok čoj, ale aj čínska kapusta, čo vedie k jeho zámene s kapustou pekinskou, typickou pevnou a kompaktnou hlávkou s úplne inou chuťou.
2 spôsoby, ako ho pripraviť
Zelené listy s chrumkavými stopkami konzumujeme surové v šalátoch alebo v smoothie, ale i varené, dusené, grilované či opečené.
Príloha k mäsu
Na sezamovom oleji zľahka osmažíme dva strúčiky cesnaku, pridáme samostatné umyté a odkvapkané listy, pár minút opečieme, premiešame, pridáme lyžičku čerstvého zázvoru, lyžicu sójovej omáčky i masla, krátko opečieme.
Šalát
Na lyžici olivového oleja zľahka osmažíme mladé listy baby leaf, pridáme mäkký cícer, štipku čili, soľ, korenie a chvíľku osmažíme. Hotový posypeme hoblinami parmezánu.
Text: Ing. Lucie Peukert
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…