Kivi (aktinídia) patrí medzi najchutnejšie ovocné druhy, navyše, s vysokým obsahom vitamínu C. I keď aktinídie pochádzajú zo subtropického pásma, s úspechom ich môžeme pestovať aj v našich záhradách.
Pochádzam zo Spišskej Novej Vsi. Sme päťčlenná rodina, máme 9-árový pozemok orientovaný na juhozápad a v miernom svahu. Radi by sme pestovali ovocie tak, aby sme pokryli spotrebu našej rodiny a aby bol výber ovocia čo najpestrejší. Ďakujem.
Zima je na čaje ako stvorená. Čaje pravé, ale aj horúce nápoje, ktoré čajmi zvyčajne nazývame. Ovocné čaje z bežného obchodu väčšinou obsahujú arómy, bylinky, najčastejšie ibištek a len fragmenty ovocia.
Aj keď ovocná záhrada v zime na prvý pohľad spí, opak je pravda. Pozornému oku neujde, že sa koruny stromov hemžia operenými krásavcami. A tých si v záhrade potrebujeme udržať v čo najhojnejšom počte.
Viete, že obsah rastlinného antioxidantu, resveratrolu, sa v búrskych orieškoch prakticky rovná obsahu v červenom víne? Aj to je jeden z dôvodov, prečo ich zaradiť do jedálneho lístka. Navyše, experimentovať môžete aj s ich pestovaním. Arašidy tak budete mať bio.
V uplynulej sezóne sme dopestovali vlastné zemiaky. Na hľuzách však bola akoby prilepená pôda, hoci sme ich po zbere riadne očistili. Zberali sme ich v auguste. Čo by to mohlo byť? Môžeme takéto zemiaky konzumovať? Igor. B., Tešedíkovo
Tento rok nám koncom augusta a začiatkom septembra začali vo veľkom černieť orechy, celá zelená, ešte zatvorená šupa na orechu celkom očernie. Keď orech rozbijem, aj vo vnútri je nepekný. O čo ide? Katarína, Viničné