Včelí peľ – superpotravina plná priaznivých účinkov. Viete, ako ho správne užívať?

Zima je obdobím, kedy máme v našej strave menej čerstvej rastlinnej zložky a zároveň sme vystavení rôznym respiračným ochoreniam. Práve v tomto čase je ideálne dopĺňať prospešné látky zo včelích produktov.

vyuzitie vcelieho pelu

Nemali by sme hovoriť len o mede, pretože aj kvetový peľ je mimoriadne výživný a prospešný pre zdravie. Je síce menej známy a používaný, čo je škoda, pretože jeho benefity sú obrovské.

Pozrime sa bližšie na tento produkt a rozoberme si, ako ho správne zužitkovať.

Včelí peľ ako superpotravina

Včelí peľ obsahuje viac ako 250 rôznych látok vrátane všetkých 22 známych aminokyselín, proteínov, nukleových kyselín, lipidov a mastných kyselín. Nájdeme v ňom aj fenolové zlúčeniny, enzýmy a koenzýmy, vitamíny a všetkých 28 stopových prvkov, ktoré sú súčasťou ľudského tela.

Priaznivo pôsobí na celú škálu biologických procesov v tele. Účinne detoxikuje, odstraňuje nežiaduce zadržiavanie vody v tele, reguluje krvný tlak a cholesterol, chráni pečeň, žlčník a obličky a čistí krv. Pomáha pri únave, bráni predčasnému starnutiu a zvyšuje fyzickú zdatnosť. Podporuje tiež psychickú pohodu a zdravie očí.

Výhody tejto superpotraviny sú bezpochyby veľké a boli predmetom nejednej vedeckej štúdie. Je teda vhodné zvážiť pravidelné užívanie.

Fermentovaný včelí peľ - perga, známy aj ako včelí chlieb
Perga peľ je kyselkavý a pomerne vzácny produkt. Foto: Shutterstock

Rozlišujte obnôžkový a perga peľ

Samotný včelí peľ kupujeme od včelárov, avšak nie všetci sa venujú jeho získavaniu. Poznáme 2 typy včelieho peľu: obnôžkový peľ a fermentovaný peľ perga, známy aj ako včelí chlieb.

Obnôžkový peľ sa zbiera pomocou hrebienkov, ktoré sa umiestňujú na vletové otvory do úľov. Pri vchádzaní do úľa „češú“ peľové hrudky zo zadných nôh včiel. Následne sa suší, aby sa v ňom zastavila enzymatická aktivita, čím sa dosiahne jeho stabilizácia, takpovediac sa „zakonzervuje“. Takýto peľ je však takmer nestráviteľný kvôli nepriepustným bunkovým stenám peľových zrniek.

Naopak, perga je peľ, ktorý včely ukladajú do buniek v plástoch a zaviečkujú ho medom. Dochádza tak k jeho fermentácii, ktorou sa narušia bunkové steny a peľ sa stáva ľahko stráviteľný. Podľa metódy, akou sa prácne vyberá z plástov, sa niekedy nazýva aj „vypichovaný“. Je kyselkavý, no veľmi hodnotný a pomerne vzácny. Niet divu, že ho pozná len málokto.

Dva druhy včelieho peľu - obnôžkový a perga
Poznáme dva typy včelieho peľu: obnôžkový peľ a fermentovaný peľ perga, známy aj ako včelí chlieb. Foto: isifa/Shutterstock

Ako využiť obnôžkový peľ, keď nemáme k prístup k perge?

Aj tu máme od prírody podanú pomocnú ruku, priamo od včielok. Obnôžkový peľ môžeme nechať fermentovať v druhom cennom produkte – mede.

Táto kombinácia nielen sprístupní živiny z peľu, ale tiež posilní využitie látok v mede a naopak. Vzniká tak dokonalý produkt, ktorý existuje aj v prírode – priamo v kvetoch, odkiaľ ho získavajú včielky. Ak si uvedomíme, že kvety sú stelesnením šťastia a zdravia rastlín, nebude prekvapením, že produkt pôsobí blahodarne aj na náš organizmus.

Postup zmiešavania peľu s medom

Na zmiešanie peľu s medom použijeme pomer približne 1 : 1. Peľ zalejeme medom, najlepšie v zaváraninovom pohári. Pozor, aby nepáchol napríklad zeleninou z predošlého zavárania. Pravidelne – ideálne viackrát za deň – pohár otáčame.

Na zmiešavanie nám poslúži ľahkosť peľu, ktorý bude mať snahu vyplávať na povrch. Vďaka tomu sa peľové hrudky budú o seba obrusovať a uvoľňovať do medu. Tento proces by mal trvať aspoň dva týždne, aby sa peľ rovnomerne rozptýlil a zmes sa zmenila na hutnejšiu pastu. Vtedy je naša príprava na konci a môžeme začať s jej užívaním.

Obnôžkový včelí peľ
Sušený obnôžkový peľ môžeme fermentovať v mede v pomere 1 : 1. Foto: Shutterstock

Ako často užívať včelí peľ

Dospelý človek by mal užívať 1 čajovú lyžičku 1 až 3x denne, podľa potreby a účelu užívania. Na podporu zdravia a výživy postačí aj jedna lyžička, pri rekonvalescencii alebo oslabení môžeme dávku strojnásobiť.

Podľa rady liečiteľa je vhodné užívať peľ v hodinách, kedy je „slnko nad horizontom“, teda po východe a pred západom slnka. Pred a po užití tohto elixíru sa odporúča aspoň 20, lepšie 30 minút, nič nejesť, aby sa mohli účinné látky plne vstrebať. Zapitie vodou neprekáža.

Med kupujte iba od poctivého včelára

Med je tiež známy svojimi prospešnými účinkami, napríklad upokojuje pri nervovom vypätí a vyčerpaní alebo podporuje dobrý spánok. Obsahuje 22 aminokyselín, 27 minerálov a stopových prvkov, 5 000 enzýmov a viaceré vzácnejšie vitamíny, ako B6 tiamín, riboflavín, kyselinu pantoténovú a niacín. Zaujímavé je, že včelí peľ a med podporujú aj odolnosť voči alergickým reakciám na peľ v ovzduší.

Pri kúpe medu myslime na to, aby bol od včelára, ktorý dodržiava zásady poctivého narábania s včelími produktmi. Napríklad, aby med nebol počas celého procesu „výroby“ zohriaty na viac ako 35 °C. Iba tak si zachová liečivé a výživové vlastnosti. Bohužiaľ, vo veľkovýrobe sa na túto zásadu nedbá, preto má med zo supermarketu často otáznu výživovú hodnotu.

Taktiež nie je zanedbateľné, akým spôsobom sa včelár stará o svoje včely a pastvu. Týka sa to najmä používania antibiotík a iných neprirodzených prostriedkov pri chove včiel či poľnohospodárskej chémie na porastoch, ktoré slúžia ako zdroj pre včely.

V prípade produktov od poctivého včelára neľutujme ich vyššiu cenu. Naopak, snažme sa podporovať produkciu darov prírody v ich prirodzenej, čo najúčinnejšej forme.

Včelí plást
Peľ ukladajú včely do buniek v plástoch a zaviečkujú ho medom. Foto: Shutterstock

Pred užívaním peľu sa otestujte

Pred začatím užívania včelieho peľu si môžeme urobiť malý alergický test. Peľ rozmiešaný v troche vody na kašičku alebo zmiešaný v mede nanesieme na chrbát dlane. Necháme pôsobiť aspoň 20 – 30 minút.

Ak pokožka reaguje podráždene, produkt by sme nemali používať. Stáva sa to však málokedy. Mnohí alergici so „sennou nádchou“ zisťujú, že včelí peľ im nespôsobuje problémy, ale dokonca pomáha tlmiť alergické reakcie na pele v ovzduší. Toto je však individuálne a treba to citlivo vyhodnotiť.

Galéria k článku

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku