Vianoce aj v záhrade: Vyrábame pochúťku pre vtáky

Pripravte sa na zimu a prilákajte okrídlených ochrancov záhrad i do tej vašej. Ponúknite im dobrotu pre ich zobáčik v podobe hviezdy či srdca a oni sa k vám budú stále radi vracať. Počas sezóny sa vám odvďačia likvidáciou veľkého množstva škodcov.

Vianoce aj v záhrade: Vyrábame pochúťku pre vtáky

Kontrolný zoznam

Materiál:

  • 200 g tuku
  • stuha alebo špagát – na zavesenie, cca 1 m
  • zmes semien pre vtáky – dostanete kúpiť v obchodoch pre zvieratá
  • arašidy – množstvo závisí od dĺžky vytvorenej reťaze
  • tenká doska

Náradie:

  • hrniec a varecha na miešanie
  • nožničky
  • ihla a niť

Pracovný postup

1. PRÍPRAVA

Príprava

Zásobíme sa dobrotami, ako sú slnečnicové semienka, konopné osivo, ovsené vločky, otruby, hrozienka, jabĺčok, prípadne celé arašidy, zmes zŕn a tuk.

2. TOPENIE

Topenie masti

Do hrnca dáme tuk, môže to byť loj alebo masť, ktorú dostaneme kúpiť v dobre zásobenom mäsiarstve. Tuk bude semienka držať pokope.

3. CHLADENIE

Chladenie

Roztopenú masť nalejeme do nádoby a necháme ju trochu vychladnúť, ale nie veľmi. Mala by stále ostať v tekutom stave, aby sa dala dobre zmiešať so semienkami.

4. ZMES SEMIEN

Zmes semien

Následne vysypeme časť nachystanej zmesi semienok do tuku. Stálym miešaním vytvoríme hutnú hmotu, ktorú máme nachystanú na plnenie.

5. PLNENIE

Plnenie

Zmes semien a masti dávame lyžičkou opatrne do rôznych formičiek na pečenie. Najvhodnejšie sú silikónové, ľahko sa z nich potom pochúťka vyberá.

6. STUHY

Stuhy do zmesi

Nemali by sme zabudnúť ani na špagát či stužku, ktorú vsunieme do zmesi, kým je ešte mäkká. Poslúži na zavesenie dobroty na konár stromu či kra.

7. TUHNUTIE

Tuhnutie zmesi

Formičky so zmesou poukladáme na tanierik a dáme ich schladiť do chladničky. Rýchlejšie však stuhnú, ak ich vložíme do mrazničky.

8. VYBERANIE

Vyberanie

Stuhnuté pochúťky vyložíme z chladničky či mrazničky a vyberieme ich zo silikónových foriem na pečenie.

9. NAVLIEKANIE

Navliekanie orieškov

Na špagát ponavliekame arašidy, z ktorých vytvoríme reťaz na dekoráciu paličky. Na ňu potom zavesíme vyrobené hviezdičky z tuku a semienok.

10. DEKOROVANIE

Reťaz z arašidov

Reťaz z arašidov obtočíme okolo polmetrovej tenkej doštičky, na ktorú sme si dopredu zavesili dobroty. Na jej kraj prichytíme špagát na zavesenie.

11. ZAVESENIE

Zavesenie pochúťok

Miesto na zavesenie dobroty volíme čo najvyššie od zeme, aby mali vtáky bezpečné útočisko na kŕmenie a oddych počas zimy.

Dobrá rada

V závislosti od ponúkanej dobroty viete dokonca cielene prilákať konkrétne druhy vtákov. Napríklad na zmesi ovsených vločiek, otrúb a hrozienok si pochutia hlavne oriešok obyčajný, mlynárka dlhochvostá či vrchárka modrá. Hotoví kulinári sú sýkorky modré, ktoré najviac ocenia zmes zŕn a tuku. Túto pochúťku neodmietnu ani ďalšie druhy spevavých vtákov, pretože tuk zásobuje ich útle telá energiou.

Slnečnicové semienka, konopné osivo a nasekané kúsky arašidov sú zasa určené pre vtáky, ktoré majú silný zobák. Na týchto kombináciách si preto najviac pochutia pinky či strnádky, ale aj vrabce a sýkorky.

 

 

Text a foto:  Lucia F. Valkovičová
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku