Zo šalátov má najkrehkejšie listy usporiadané v hlávke. Jeho hlavnou sezónou je jar. Poradíme vám, ako pestovať obľúbený hlávkový šalát.
Ako pestovať hlávkový šalát
Šalát sa dá dobre pestovať so špenátom, cibuľou, reďkovkami a mrkvou. Na skorú úrodu si predpestujeme sadenice, a to už od januára až februára. Semená dobre klíčia pri teplote približne 15 °C. Vysievame ich do nádob so substrátom do riadkov alebo plošne.
Mladé sadeničky neskôr rovno rozsadíme do pareniska, fóliovníka alebo skleníka. Medzikrok s výsadbou do malých kvetináčov či téglikov, ako to robíme pri paprikách a paradajkách, je možné aj vynechať, je to strata času a priestoru. Priamo von vysievame podľa odrody v závislosti od počasia približne od polovice marca.
Priesady jarných odrôd s tromi až štyrmi pravými listami vysádzame na záhon od konca marca až do apríla do sponu 25 × 25 až 30 cm, celoročné odrody aj neskôr. Po výsadbe a v období tvorby hlávok vyžaduje pravidelnú zálievku.
Celoročné aj mrazuvzdorné šaláty
Šľachtitelia sa zameriavajú okrem iného aj na šľachtenie takzvaných celoročných šalátov, čiže takých, ktoré sa budú môcť pestovať aj počas leta bez toho, aby vybiehali do kvetu a horkli, i keď polotieň je v lete pre ne prínosom. Zaujímavou skupinou sú aj mrazuvzdorné šaláty.
Jarné odrody sa v lete vôbec neoplatí pestovať, netvoria hlávky, idú do kvetu a listy majú horké. Skoré jarné odrody sú často vhodné aj na jesenné pestovanie.
V posledných rokoch sa dajú na jeseň vysievať aj takzvané zimné odrody, ktoré na stanovišti prezimujú a prinášajú úrodu veľmi skoro na jar.
Zber a konzumácia hlávkového šalátu
Hlávky šalátu zberáme skoro ráno. Odrežeme hlúb nad zemou a hlavu očistíme od vonkajších listov. Po zbere vydrží veľmi krátko, vo vlhkej utierke v chladničke asi dva dni. Konzumujeme ho prednostne v čerstvom stave.
Odporúčané odrody
- ‘Adinal’ – poloskorý, celoročný: Odroda maslového typu so stredne veľkými guľatými hlávkami je odolná proti vybiehaniu do kvetu aj proti plesni šalátovej. Svetlo až stredne zelené listy sú jemne bublinaté. Dobre znáša krátkodobé skladovanie. Vegetačné obdobie je 65 – 75 dní.
- ‘Batavus’ – skorý, celoročný: Šalát typu batávia má veľmi pevnú hlávku s hmotnosťou 300 až 400 g. Je vhodný na celoročné pestovanie vo voľnej pôde vrátane neskorého jarného rýchlenia. Vyniká vysokou odolnosťou proti plesni šalátovej, veľmi dobrou skladovateľnosťou a vysokou toleranciou proti odhnívaniu.
- ‘Rosemarry’ – poloneskorý, na jarné a jesenné pestovanie: Odroda maslového typu je určená na poľné pestovanie, je značne odolná proti vybiehaniu do kvetu. Stredne veľká guľovitá, pevná a dobre uzavretá hlávka má stredne červené a výrazne bublinaté vonkajšie listy. Vegetačné obdobie je 65 – 75 dní.
- ‘Kamenex’ – skorý, celoročný: Odroda, ktorá má stredne veľké hlávky so zelenými hladkými a krehké, no pevnými listami, je vysokoodolná proti plesni šalátovej, vysokotolerantná proti odhnívaniu a veľmi dobre skladovateľná. Dá sa pestovať aj v zimnom období v skleníku či fóliovníku.
- ‘Červánek’ – skorý, na jarné a jesenné pestovanie: Tvorí stredne veľké, pevné červené hlávky. Je vysokoodolná proti vybiehaniu do kvetu.
Krok za krokom: Ako vysievať šalát
1. Výsev
Vysievame priamo do riadkov, podľa počasia pod sklo alebo von, následne zalievame.
2. Výsadba
Mladé rastlinky podoberieme z riadku a vysadíme do výsledného rozstupu.
3. Zálievka
Ak nemáme kvapkovú závlahu, zalievame ráno, aby listy stihli do večera obschnúť.
4. Zber
Hlávky zberáme skoro ráno odrezaním tesne nad pôdou, cez deň by totiž mohli byť mierne zvädnuté.
Text: Monika Felixová
Foto: Semo, MoravoSeed, isifa/Shutterstock, Jason Ingram/Gardener´s World
Zdroj: časopis Záhrada
Mam velmi rada por - do salatov namiesto cibule atd. Len neviem ako ho pestovat,…