Vrcholček vianočného stromčeka používali naši predkovia na výrobu praktickej domácej habarky. Ak nemáte živý vianočný stromček, nie je to problém. Po Vianociach ich na našich uliciach nájdete neúrekom.
Na výrobu habarky môžeme použiť vrcholček smrekového, jedľového, ale i borovicového stromčeka. Druh nehrá rolu, skôr dĺžka a hrúbka koncového výhonu a hrúbka a množstvo vetvičiek v prvom uzle. Habarky zo smreka či jedle sú zvyčajne subtílnejšie, z borovice hrubšie, pevnejšie.
Ako vybrať správny vrcholec stromčeka
Ak máme vlastný stromček, zhodnotíme, či je vrcholec na tento účel vôbec použiteľný. V prípade, že sa na výrobu habarky nehodí, pohľadáme vhodný kus medzi vyhodenými stromčekmi. Dĺžka koncového výhonku má byť taká, aby habarka sedela dobre v ruke a dočiahla na dno hrnca či inej nádoby. Vo výsledku má mať rúčka okolo 25 – 30 cm. Príliš krátke, výrazne sa stenčujúce či zrezané koncové výhony sú preto nepoužiteľné. Všímame si aj uloženie a hrúbku vetvičiek v prvom uzle. Mali by vyrastať čo najviac v jednej rovine a po celom obvode. Príliš tenké sú nevyhovujúce.
Pracovný postup
1. ODREZANIE VRCHOLČEKA
Odstrihneme alebo odpílime vrcholček stromčeka tesne pod prvým uzlom.
2. SKRÁTENIE VETVIČIEK
Vetvičky skrátime asi na polovicu, nie na konečnú dĺžku, lepšie sa tak tvarujú.
3. PRITIAHNUTIE VETVIČIEK
Drôtom omotáme hlavný výhon a postupne ho obtáčame okolo vetvičiek, pritiahneme.
4. ZAROVNANIE SPODNEJ ČASTI
Ak sme tak neurobili na začiatku, skrátime a zarovnáme plochu rezu pod uzlom.
5. ODKÔRNENIE HLAVNEJ STONKY
Habarku si oprieme o telo a kôru odstraňujeme nožíkom smerom od tela.
6. ODKÔRNENIE UZLA
Kôru na uzle i na malých vetvičkách opatrne odstránime malým nožíčkom.
7. ŠMIRGĽOVANIE
Jemným brúsnym papierom povrch vyhladíme. Rúčku väčším kusom, vetvičky a uzol malými kúskami šmirgľa.
8. SKRÁTENIE „METLIČIEK“
Vetvičky zrežeme na konečnú dĺžku pod uhlom ako na fotke. Ostré hrany vyhladíme brúsnym papierom.
Dobré rady
Habarku používame na miešanie tekutej a jemnej sypkej zložky, napríklad mlieka, múky a vajca v palacinkovom ceste alebo v ceste na vianočné oblátky.
Pritiahnuť jednotlivé vetvičky k hlavnej stonke pomocou drôtu je nutné iba vtedy, ak nevyhovuje ich prirodzený sklon. Prípadne môžete mierne ohnúť každú druhú vetvičku, vďaka čomu bude habarka viac priestorová. Keď používate drôt, nechajte vrcholec vyschnúť niekoľko dní až týždňov, vetvičky si tak zafixujú nový tvar.
Kôru odporúčame odstraňovať až neskôr, pretože v čerstvom stave obsahuje lepkavú živicu, ktorá sa časom stráca. Prípadne môžete pracovať v jednorazových rukaviciach. Ak kôra zaschla až príliš a ide ťažko dole, namočte celý výhon na cca 24 hodín do vody. Kôra zmäkne a to prácu zľahčí.
Text a foto: Ing. Monika Králová
Zdroj: časopis Záhrada
Pestujem Asiminu, drobné kiwi, figy, čučoriedky, a ešte nejaké drobnosti, mám ne…