Výhody a riziká domáceho semenárčenia

So semenárčením, čiže s výrobou osiva, sa v nejakej podobe stretol asi každý, kto mal kontakt s pestovaním. Najčastejšie si ho vybavíme z detstva, keď si naše babičky zaisťovali semienka na budúcu sezónu. Kedysi to bola nutnosť, pretože sortiment odrôd bol oproti dnešku výrazne užší.

Testovanie klíčivosti osiva
Pri každom osive sa pred predajom musí stanoviť percento klíčivosti. Foto: MoravoSeed

Mnohí z nás si aj dnes pre svoju potrebu odoberáme semená z vlastných výpestkov. Buď kvôli obľúbenej odrode, ktorá už nie je na trhu, alebo jednoducho preto, že tak robila aj naša babička. Pri nehybridných odrodách môže byť výhodou pocit, že vieme, čo zo semienok vyrastie, alebo tiež určitá finančná úspora. Je to pochopiteľné a nedá sa proti tomu nič namietať.

V posledných rokoch sa však stretávame s termínom „domáce semenárčenie“. Na prvý pohľad sa môže javiť ako neškodná činnosť a v princípe je to to isté, čo robili naše babičky. Rozdiel je v tom, že sa už nemnožia semená len pre vlastnú potrebu, ale aj s cieľom vymieňania alebo predaja.

Ako pestovatelia chceme čoraz viac odrôd, viac tvarov a farieb… To vedie k tomu, že sa predmetom semenárčenia stávajú druhy a odrody, ktorých semená sme si vymenili, kúpili v internetových skupinách, priviezli z dovolenky alebo vybrali z plodov kúpených v supermarkete. Problém je v tom, že o pôvode takto získaných semienok nič nevieme. Nepoznáme materské rastliny, z ktorých boli semená získané, nevieme, v akých podmienkach vyrástli, ako boli ošetrené, skladované a podobne. Aké sú teda riziká domáceho semenárčenia?

Menej závažné nevýhody

Niektoré negatíva nie sú také zásadné, napríklad neistota odrodovej pravosti (nemusí vyrásť presne to, čo má), nízka klíčivosť alebo čistota osiva. Osivá môžu obsahovať zlomky rastlín, mŕtve semená i semená burín alebo škodcov. Väčšina pestovateľov tiež už vie, že pokusy o semenárčenie hybridov sú prevažne neúspešné. Je totiž veľká pravdepodobnosť, že sa potomstvo z vysiatych semien nepodobá rodičovskej rastline, čo je záležitosťou genetiky.

Výroba osiva cibule
Porast cibule pestovanej kvôli získaniu osiva je pravidelne kontrolovaný na výskyt chorôb a škodcov. Foto: MoravoSeed

Pozor na závažné riziká

Existujú však aj závažné riziká semenárčenia. Väčšina osív z domáceho pestovania vyrástla bez akéhokoľvek fytosanitárneho dozoru, to znamená, že nik nekontroloval výskyt chorôb a škodcov. Časť pestovateľov ani nepoužíva žiadnu ochranu rastlín z dôvodu, že pestujú zdravú zeleninu bez postrekov, a sú aj takí, ktorí prípadné prejavy chorôb nerozoznajú. V takýchto prípadoch naozaj existuje zvýšené riziko prenosu nebezpečných chorôb. Počas pestovania alebo v obchode to na rastlinách a plodoch nemusí byť zrejmé, hoci už môžu byť infikované pôvodcami chorôb.

Nebezpečné sú hlavne baktérie a vírusy prenosné osivom. Keďže plody v obchodoch sú určené na konzumáciu a nie na ďalšie pestovanie, nie sú na prítomnosť patogénov testované. Pri vysiatí takto získaných semien hrozí zavlečenie nákazy na náš aj na okolité pozemky. Keď sa potom o choré semienka z domáceho semenárčenia pestovatelia delia s ďalšími ľuďmi napríklad prostredníctvom burzy semienok, tzv. semienkovní, alebo predajom na internete, choroby sa ľahko šíria aj na veľké vzdialenosti.

Prísne opatrenia pri spracovaní semien

Vyššie uvedené riziká nie je dobré podceňovať! Na rozdiel od drobných pestovateľov musia oficiálne semenárske firmy dodržiavať veľmi prísne administratívne i praktické opatrenia a sledovať zdravotný stav budúcich osív už od začiatku pestovania semenných porastov. Ďalej, až do okamihu predaja semien, prebieha niekoľko laboratórnych testovaní. V prípade zistenia karanténnej choroby je nariadená likvidácia celej šarže daného osiva, to znamená všetky jeho zásoby na skladoch. Tieto prísne opatrenia nútia seriózne semenárske firmy k veľkej obozretnosti a k nastaveniu takých opatrení, aby sa riziko nákazy minimalizovalo a na trh sa dostali len bezchybné a zdravé semená.

PCR testovanie Fusarium oxysporum
Vyhodnotenie PCR testovania odolnosti rajčín proti hubovému vädnutiu. Foto: MoravoSeed

Ak teda nechceme riskovať zamorenie záhrady menej či viac závažnými škodlivými chorobami (alebo aj škodcami), používame osivá, pri ktorých sme si istí, že sú preverené! Tie môžeme kúpiť v oficiálnych obchodoch, či už v záhradníctvach, záhradných centrách, v obchodných reťazcoch, alebo v špecializovaných internetových obchodoch, napríklad na www.moravoseed.cz. Iba tak máme istotu, že získame osivo, pre ktorého bezpečnosť bolo urobené maximum. Navyše, výrobca často poskytuje aj ďalšiu odbornú pomoc a rady pri pestovaní.

Zdroj: PR článok MORAVOSEED CZ a.s.

Diskusie na tému článku