Hrach využijeme v čerstvom, mrazenom aj sterilizovanom stave. Dobre prosperuje na slnečných miestach a kvalitnej pôde.
Výber osiva
Dostupných je viacero druhov a kultivarov hrachu. Môže to byť hrach obyčajný (Pisum sativa), ktorý je určený na lúpanie, následne varenie a konzervovanie. Zberá sa najčastejšie po dozretí a zaschnutí.
Hrach dreňový (Pisum sativa L., medulare) sa pestuje kvôli nezrelým strukom, tie sa konzumujú celé, rovnako možno konzumovať aj len zrná, ktoré sú zvráskavené.
Hrach cukrový (Pisum sativa L., sacharatum) má sladké, dužinaté, krehké struky, ktoré neobsahujú vnútornú tuhú šupku. Semená sú guľaté, sladko chutia, sú málo zvraštené. Majú vyšší obsah cukrov, preto sú ideálne na konzumáciu v surovom stave. Konzumovať môžeme struky aj zrná.
Ideálne miesto
Pôda by mala byť mierne zásaditá, priepustná, humózna a s drobnohrudkovitou štruktúrou bez koreňov trvácich burín. Piesočnaté pôdy bude vhodné pred výsevom obohatiť vyzretým a preosiatym kompostom. Hrachu sa príliš nedarí v ílovitých a veľmi kamenistých či zmáčaných pôdach.
Hrach nepestujeme opakovane na tých istých hriadkach. Na mieste, kde sme ho mali v minulom roku, ho najskôr vysejeme až o ďalšie štyri roky. Ak chceme docieliť bohatú úrodu hrachu, môžeme miesto, kde plánujeme vysievať, obohatiť maštaľným hnojom, ktorý predtým dobre zapracujeme do pôdy.
Vysievame
Podľa druhu a kultivaru vysievame hrach od marca do apríla, najlepšie tak, aby semená pri klíčení využili zimnú vlahu. Odporúča sa vysievať v období, keď je teplota pôdy a vzduchu medzi cca 5 °C až 8 °C. Ak je chladnejšie a v noci mrazivejšie, klíčenie trvá dlho a neraz semeno ani nevyklíči… Krátke dni začiatkom jari priaznivo podporujú tvorbu zelenej, teda listovej hmoty. Vyššie teploty štartujú kvitnutie.
Hrach vysievame do riadkov, nie do hniezd. Pri výseve do hniezd nie je obvykle úroda dostatočná. Navyše je starostlivosť o hrach vysiaty v riadkoch jednoduchšia, to platí aj pri inštalácii opôr. Jednotlivé semená vysievame asi 3 až 5 cm od seba podľa ich veľkosti, vzdialenosť medzi riadkami má byť asi 30 cm. Dbáme aj na správnu hĺbku výsadby od 3 až 6 cm. Platí zásada, že v ľahších (napríklad piesočnatých) pôdach treba vysievať hlbšie. Semená pred výsevom namočíme na niekoľko hodín do vody, aby napučali. Ak je vlhké a daždivé obdobie, nie je to potrebné.
Starostlivosť
Hriadku s vysiatym hrachom pravidelne zavlažujeme hlavne v čase klíčenia a pri pestovaní na piesočnatých pôdach. Vyhýbame sa premokreniu, na to rastlina citlivo reaguje. Vyrastajúce mladé rastliny začínajú súčasne tvoriť aj úponky. Kultivarom, ktorých stonky sú vyššie ako 60 cm, poskytneme včas pevnú oporu. Pri tých vzrastovo nižších to nie je až také potrebné, rastliny sú si navzájom oporou.
Kým rastliny vyklíčia, porast chránime pred vtákmi plašičmi alebo netkanou textíliou. Obdobie zberu závisí od druhu a kultivaru, ideálne je, samozrejme, struky zberať postupne a opatrne, aby sme nevytrhli celú rastlinu.
Postup výsevu
1. PRÍPRAVA PÔDY
Pred výsevom dôkladne pripravíme pôdu tak, aby bola kyprá a mala drobnohrudkovitú štruktúru.
2. OSIVO
Uprednostníme morené osivo. Druh a kultivar vyberieme podľa využitia. Používame čerstvé osivo, nie staršie ako štyri roky.
3. NAMOČENIE
Vyplatí sa osivo namočiť do plytkej misky s vodou. Urýchlime tak jeho klíčenie. Je to praktické hlavne na suchších stanovištiach.
4. VÝSEV
Jednotlivé zrnká vysievame do riadku na vzdialenosť cca 3 až 5 cm od seba. Zatlačíme ich do hĺbky cca 3 až 4 cm a opatrne zahrnieme pôdou.
5. UTLAČENIE
Keď sme s výsevom hotoví, hriadku opatrne utlačíme drevenou doskou, označíme menovkou a zavlažíme.
Náš tip:
Po zozbieraní všetkých strukov nadzemnú časť odstránime a korene ponecháme v pôde. Hrach totiž patrí do čeľade bôbovitých. Ich korene žijú v symbióze s baktériami, ktoré pútajú a premieňajú vzdušný dusík a vytvárajú malé hľuzky. A tak dusík v nich nahromadený môže efektívne využiť následná zelenina.
Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: autor, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Hrach znasa v pohode sneh a chlad. Cez vikend ma byt pekne, pohravam sa s myslie…