Jeseň je obdobím roka, ktoré najviac hýri najpestrejšími farbami, aké príroda dokáže vykúzliť. Vpustite tieto farby do svojho bytu, domu, záhrady či na terasu alebo balkón pomocou jesenných dekorácií z prírodných materiálov.
Na jesenné dekorácie môžeme využiť takmer všetko – odkvitnuté kvety, plody, opadané lístie, huby, tekvice, jablká či hrušky. Fantázii sa medze nekladú.
1. Jesenný aranžmán z úlovkov zo záhrady
Na aranžovanie môžeme použiť rôzne staré nádoby, črepníky alebo koše. Pred vchodovými dverami vynikne črepník naplnený darmi prírody v jesenných farbách. Ľahko ho pripravíme z dostupných materiálov, ktoré nájdeme v záhrade alebo v prírode. Do črepníka s hlinou položíme mach, na ktorý po celej ploche ukladáme svoje „úlovky“. My sme do stredu položili ozdobnú tekvičku a okolo nej naaranžovali všetko, čo sme našli v záhrade:
- menšie jabĺčka,
- šišky,
- odkvitnuté stredy rudbekie,
- kokardy,
- na červeno sfarbené okvetné lístky hortenzie,
- gaštany a ich pichliače,
- popadané žlté listy paviniča.
Črepník sme previazali motúzom. Výsledok je krásne farebný, oku lahodiaci a dokonca si ho už vtáčiky prišli upraviť podľa seba.
2. Popadané listy ako dekorácia
Zužitkovať môžeme aj opadané listy, ktoré poslúžia ako dekorácia. Môžeme ich napríklad navliecť na špagát a vytvoriť girlandu, ktorá ozdobí dvere, okno, terasu alebo balkón. Pekne vyzerajú aj prútené koše naplnené farebným lístím.
3. Tekvicová váza
Krásnou dekoráciou je tekvica slúžiaca ako váza. Stačí, ak z tekvice odrežeme vrch, vydlabeme semienka a naplníme aranžovacou hmotou florex. Do hmoty zapichneme rôzne kvety a konáre s listami.
4. Prírodný veniec z konárov
Na jeseň striháme stromy a kríky. Odpad vo forme odrezaných konárov môžeme využiť na výrobu prírodného venca.
Základný korpus si ľahko uvijeme z odrezaných konárov brečtanu alebo popadaných konárov brezy. Naň postupne priväzujeme časti rastlín, ktoré sme si vybrali. Veniec vyzerá prirodzenejšie, keď nie je úplne pravidelný, preto si nelámte hlavu, ak nebude vyzerať ako z kvetinárstva.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Ahojte, prave som si vypocul zaujimavu vec od odbornika - odporucanie postrekova…