Okrem jabloní a hrušiek môžeme v zimnom období rezať aj iné dreviny. Viete, ktoré?
Počas zimy s mrazmi je záhrada v tzv. dormantnom štádiu, laicky povedané „spí“. Prakticky všetok rast nad zemou je zastavený. Nedávne štúdie však zistili, že pod pôdou je rast iba spomalený, a to približne o 50 percent.
Hoci sme už na konci jesene záhradnú sezónu v podstate uzavreli, čo sa týka rezu niektorých druhov drevín, robíme ho práve mimo vegetačného obdobia.
Kedy v zime rezať
Vhodný čas nastáva obzvlášť pre hlbší rez dospelých aj starších drevín, ktorý robíme iba raz za niekoľko rokov. Hlboký rez je dobré načasovať s ohľadom na počasie, malo by byť trochu pod bodom mrazu.
Ak bude nad nulou, môžeme sa zabárať do blata, čím sa nielenže zašpiníme, ale nie je to dobré ani pre samotnú pôdu. Keď sú rezané stromy v trávniku, kde blato nie je, i tak sa môže pôda pod nami pohnúť a trávnik sa stane nerovným. Naproti tomu zmrznutá pôda nás dobre udrží a k žiadnym preliačinám nepríde. Akurát po zamrznutej tráve stúpame čo najmenej.
Vhodné určite nie sú ani teploty hlboko pod bodom mrazu. Nielenže by sa nám zle pracovalo, ale aj rezané rastliny by cez čerstvé rany mohli namrznúť. Pre nás nepríjemné sú aj vietor, dážď či nadbytok snehu.
Stromy a kry, typickým príkladom je zlatovka (Forsythia), ktoré kvitnú na výhonoch vytvorených počas poslednej sezóny, teraz nerežeme, inak sa pripravíme o kvety. Naopak, pre jablone a hrušky je vhodné obdobie rezu, či už udržiavacieho, ktorý robíme každý rok, alebo výchovného, tvarujúceho, alebo zmladzujúceho.
Zmladzujeme staré jablone
Zmladenie starých jabloní naplánujeme do krokov počas niekoľkých rokov. Stromy pritom zároveň tvarujeme. Doprajeme si čas, aby sme si ich dobre prehliadli z každej strany a premyslíme, ako dosiahnuť v tomto prípade kotlovitú korunu. Zrezanie ktorých konárov tomu napomôže? Kotlovitá koruna je vzdušná a slnko sa dostáva hlbšie dovnútra stromu.
V prípade veľkej záhrady s množstvom suchých trvaliek môžeme začať s čistením trvalkových záhonov, obzvlášť ak vieme, že na jar nás čaká veľa inej práce. Odrezané časti necháme ležať na hromade, napríklad vedľa kompostu, aby hmyz v nich ukrytý prezimoval. Do kompostu ich vložíme až na jar.
Ďalšie druhy, ktoré režeme teraz
Zima v záhrade spomalila všetky procesy a vtedy si aj my záhradkári môžeme dovoliť spomaliť. Momentálne je vonku málo nevyhnutných prác, ktoré by sme museli stihnúť do začiatku jari.
Vŕba
Košikársku vŕbu zrežeme podľa spôsobu pestovania buď celkom k zemi, alebo tzv. na hlavu. Odrezané sú vhodné na pletenie. Keď ich pozapichujeme do pôdy, ľahko zakorenia.
Vistéria
Teraz vykonáme hlavný rez, ktorým obmedzíme silný rast tejto popínavky a podporíme kvitnutie. Na výhonoch vyrastajúcich z hlavných konárov ponecháme tri očká (puky).
Egreše, červené a biele ríbezle
Odstraňujeme najstaršie niekoľkoročné konáriky až tesne nad pôdou, prípadne veľmi slabé a krátke mladé výhony, ostatné ponecháme.
Opakovane rodiace maliny
Hovorí sa im aj remontantné. Ich rez je veľmi jednoduchý. Všetky výhony, ktoré priniesli v sezóne ovocie, zrežeme v zime tesne nad zemou.
Teraz nerežeme
Svíby
Farebné konáre svíba počas zimy ponechávame v záhrade ako farebný akcent. Režeme až skoro na jar.
Popínavá hortenzia
Na rozdiel od väčšiny druhov hortenzií, popínavú hortenziu režeme hneď po odkvitnutí na konci leta.
Ibištek sýrsky
Režeme ho celkom na konci zimy, aby sme minimalizovali riziko namrznutia ostrihaných konárikov. Ak sa však chceme vyhnúť jeho vysemeneniu, konce so semenami striháme po odkvitnutí.
Trávy
Režeme ich až skoro na jar. Odumreté a ponechané steblá totiž chránia stred rastliny s rastovým srdiečkom pred mrazmi.
Vždyzelené trávy
Tieto vôbec nie je potrebné rezať.
Kôstkoviny
Patria sem napríklad čerešne, slivky, broskyne, marhule. Pri prerezávaní v zime sú náchylné na hubové choroby, vo vyšších polohách aj na namrznutie, preto ich režeme až na jar či v lete.
Galéria k článku
Text: Francis Tophill
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, mam mladu marhulu, ktora je ostrihana sposobom, ze strednik zacina pod…