Orgován obyčajný je nenahraditeľnou súčasťou záhrady pre svoju majestátnosť a omamnú sladkú vôňu. Využite aktuálne obdobie a natrhajte si orgován do zásoby.
Milujem orgovánovú vôňu. Vždy sa teším na obdobie, kedy kvitne, pretože mi pripomína blížiace sa leto. Jeho vôňa sa dá zachovať na dlhšiu dobu pomocou sušenia, ako prísada do morskej soli do kúpeľa, alebo sa orgován dá využiť na prípravu tinktúr a vonných olejov.
Tí odvážnejší experimentujú tiež s výrobou orgovánového sirupu alebo dokonca orgovánového želé. Možností, ako ho využiť je naozaj veľa.
Orgován dnes nájdete takmer v každej dedinskej záhradke. Tento voňavý ker dokáže rýchlo vyrásť až do štvormetrových rozmerov a starostlivosť oň a jeho rozmnožovanie sú vcelku nenáročné. Pekne rozkonárený dokáže nahradiť živý plot.
V našich končinách je najviac obľúbený fialový a biely orgován. Biely orgován má drobnejšie kvetenstvo, ktoré mu však neuberá na jeho rovnako aromatickej vôni.
Ak si chcete užiť krásu orgovánu vo váze, neodporúčajú sa používať jeho listy. Tie sú totiž veľmi náchylné na zvädnutie. Aby sme mu pomohli vydržať vo váze čo najdlhšie, je dobré odtrhnúť všetky zelené konáriky, drevnatú stonku narezať čo najšikmejším rezom a do vody nasypať prípravok z kvetinárstva bohatý na výživné látky pre rezané kvety.
Orgován pre zdravie a pohodu
Orgován je veľmi prospešný pre zdravie. Okrem toho, že jeho vôňa dokáže pomôcť pri bolestiach hlavy a pri migrénach, pomáha aj pri problémoch s kĺbami a artritídou. Na vonkajšie použitie sa využíva napríklad orgovánová tinktúra, ktorej základ tvoria kvety orgovánu. Tie sa zalejú malým množstvom bieleho alkoholu alebo liehu. Zmes sa nechá odležať na tmavom chladnom mieste 7 až 10 dní. Následne sa zleje cez gázu a voňavá tinktúra je hotová.
Používa sa na natieranie boľavých kĺbov a svalov, zmierňuje bolesti pri artritíde, má antibakteriálne účinky na pokožku.
Ak obľubujete voňavý kúpeľ, určite si vyskúšajte vyrobiť jednoduchú orgovánovú soľ do kúpeľa. Natrhané kvety orgovánu zasýpajte postupne vrstvu po vrstve s morskou soľou až po okraj pohára. Soľ bude krásne prevoňaná.
Nezabudnite ani na sušenie. Kvety orgovánu odtrhnite bez zelenej stopky a rovnomerne rozložte na papier na pečenie.
Vysušené kvety potom môžete použiť ako prísadu do voňavej zmesi sušených byliniek – podpouri, alebo ich použite rovno do horúceho voňavého kúpeľa.
Orgovánový sirup
Ak obľubujete domáce sirupy, určite nevynechajte ani ten z orgovánu.
Budeme potrebovať:
- 15 vetvičiek orgovánu
- 2 citróny
- 800-1000g cukru
- 1 liter vody
- 30g kyseliny citrónovej
Postup:
Kvety z vetvičiek jemne oberieme. Na miernom plameni necháme zovrieť vodu. Keď vychladne, pridáme do nej kyselinu citrónovú, nakrájaný citrón. Pridáme aj orgovánové kvety, zľahka premiešame a necháme odležať v chladnej miestnosti (alebo chladničke) 48 hodín, občas premiešame. Po dvoch dňoch macerát precedíme, zohremejeme na približne 60 stupňov a pridáme cukor. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Nalejeme do fliaš a uskladníme na chladnom mieste.
Text: Mgr. Zuzana Mišotová, redakcia
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, Pixabay.com, isifa/Shutterstock
Prajem pekný deň, prosím o radu - kúpila som viacero druhov-farieb orgovánu, dok…