Ak vám ešte v pivnici zostali zásoby minuloročnej mrkvy, môžete si pogratulovať, pretože viete excelentne skladovať mrkvu bez toho, aby sa znehodnotila. Ak ste nelenili ani tento rok a zasiali ste už okrem iného aj mrkvu, pustite sa do spracovania tej staršej. Upečte si jednoduchý a chutný mrkvový koláč s polevou.
Mrkvou nielen k zdravým očiam
Od nepamäti sa hovorí o mrkve, že je dobrá pre zdravé oči. Ale okrem vitamínu A obsahuje aj vitamín B, C, D, E, B5, horčík, vápnik a železo. Je plná antioxidantov a vlákniny. Najviac spomínanou látkou v mrkve je betakarotén. Ten pomáha udržiavať zdravie pokožky. Preto nezabudnite na mrkvu najmä počas prichádzajúcich letných mesiacov, keď svoju pokožku vystavujeme silnému slnečnému žiareniu. Okrem toho pravidelná konzumácia mrkvy pomáha pri lepšom trávení, dodáva živiny pre zdravie zubov, pomáha pri migréne, dokonca môže pomôcť aj pri bolestiach kĺbov.
Ako z mrkvy vyťažiť čo najviac
Možno by ste to nepovedali, ale mrkvu naše telo najlepšie spracuje, ak ju konzumujeme tepelne upravenú. Varenie zabezpečí jej účinnejšie vstrebávanie v organizme, a tak z nej dokážeme efektívnejšie získať všetky zdraviu prospešné látky. Malým zlepšovákom je pridanie pár kvapiek oleja na ešte lepšie vstrebávanie všetkých účinných látok, ktoré sa s olejom lepšie viažu, a tak ich naše telo využije najideálnejšie.
Do koláčov i šalátov
Mrkva patrí medzi všestranne použiteľný druh koreňovej zeleniny. Dá sa upraviť naslano aj nasladko. Okrem tradičného vývaru, kde je teda dôležitou súčasťou polievky, je vhodná aj na prípravu mrkvového pyré a obľúbená je aj upečená v rúre. Sladká verzia ponúka mrkvové šaláty a šťavy v kombinácii s ďalšími druhmi ovocia a zeleniny, napríklad s cviklou, ananásom alebo jablkom. Dnes si z mrkvy upečieme jednoduchý a chutný hrnčekový mrkvový koláč s polevou.
Hrnčekový mrkvový koláč s polevou
Budeme potrebovať:
- 2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
- 1 hrnček polohrubej múky
- 4 vajcia
- 1 hrnček cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrnček oleja
- Škorica
- Sušený mletý zázvor
- Hrozienka
- Vlašské orechy
Poleva:
- Syr Lučina (mascarpone alebo ricotta)
- Šľahačková smotana
- 2 balíčky vanilkového cukru
- Citrónová šťava a kôra
Postup
Vajcia si vyšľaháme na penu spolu s cukrom. Miešame poctivo aspoň 8 minút, aby bola pena naozaj hustá. Do múky nasypeme všetky suché suroviny a zmiešame. Do vyšľahanej vajíčkovej peny pridávame postupne suchú zmes striedavo s olejom. Nakoniec veľmi zľahka primiešame nastrúhanú mrkvu, hrozienka a vlašské orechy.
Vzniknuté cesto dáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C približne pol hodiny.
Mrkvový koláč necháme po upečení vychladnúť. Polevu si pripravíme vymiešaním smotanového syra s cukrom. Pridáme šľahačkovú smotanu a vymixujeme nadýchaný krém. Nakoniec primiešame citrónovú šťavu a kôru. Krém navrstvíme na koláčik, rozotrieme a necháme stuhnúť.
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: isifa/Shutterstock
Ahojte, z roka na rok mám väčší problém s mrkvou a petržlenom. Tento rok pre zme…