Zdravé a chutné granátové jablká: Ako ich pestovať v našich podmienkach?

Keď prvýkrát otvoríme granátové jablko, vnútro nás môže prekvapiť. Je plné drobných sladkokyslých červených bobuliek, na prvý pohľad podobných bobuľkám červených ríbezlí.

Granátové jablko, otvorené

Vysoký obsah vody aj vitamíny

Šťavnaté bobuľky sú pomerne nízkokalorické (60 kcal/100 g), a tak sa dajú do jedálnička zaradiť aj pri redukčnej diéte. Obsahujú takmer 80 % vody a viac ako 20 % cukrov. Sú bohaté na vitamíny skupiny B a C. Z minerálnych látok sú prítomné vápnik, fosfor, železo, horčík, sodík a draslík.

Ako ho pestovať

Opadavé dekoratívne stromčeky či kríky sa väčšinou pestujú v kvetináči, buď ako izbové, alebo prenosné rastliny. Dobre sa však dajú pestovať vysadené do pôdy v skleníku.

Celoročné pestovanie v záhrade má úskalia, pretože rastliny si dokážu väčšinou poradiť iba s teplotami vyššími ako –12 °C. Granátovník po kúpe presadíme do väčšieho kvetináča. Substrát má byť priepustný, môžeme použiť i záhradnícky s prídavkom kompostu. Od jari až do jesene vyložíme rastlinu von, ideálne do polotieňa, len staršie rastliny znesú aj plné slnko. Počas sezóny prihnojujeme.

Granátové jablká na strome

Na podporu plodnosti je nutný rez na vonkajší puk tak, aby sme korunu udržiavali stále otvorenú a dobre prístupnú pre svetlo. Po jesennom opadaní listov rastline doprajeme zimný odpočinok. Kvetináč prenesieme do miestnosti s teplotou cca 6 °C a obmedzíme zálievku.

Ak sa rozhodneme pre celoročné pestovanie v interiéri, zalievame i počas zimy pravidelne, i keď znížime dávku.

Zber a uskladnenie

Plody dozrievajú podľa odrody v priebehu teplého augusta alebo až v septembri. Zrelosť spoznáme podľa červeného zafarbenia šupky.

Kvalitné pevné plody vydržia mnoho týždňov pri izbovej teplote na tmavom mieste. Dajú sa uchovávať aj v chladničke.

Granátové jablká

Naša voľba odrôd

  • Acco – na našom trhu často dostupná odroda, vytvára plody s hmotnosťou aj viac ako 500 g, mrazuvzdornosť do –12 °C.
  • Wonderfull – odroda s jasnou červenou šupkou, odolná mrazom okolo –15 až –20 °C.

Viete, že…

… hoci máme granátové jablko zažité ako rastlinu zo Stredomoria, pochádza z malého ostrova Sokrota neďaleko Somálska?
… rastlina dorastá do výšky až okolo 5 m? V našich podmienkach ale také rozmery väčšinou nedosiahne a pomerne dlhý čas si drží výšku okolo 1 m.
… plody pri pestovaní v skleníku môžu dorásť aj na viac ako 9 cm? Primalé plody sa dajú využiť pri aranžovaní.

2 spôsoby, ako ich využiť v kuchyni

Bobuľky so semenami zvyčajne konzumujeme čerstvé, ale dostupné sú aj sušené mrazom, tzv. lyofilizované. Pozitívne ovplyvňujú metabolizmus, obnovu ciev či kože, dokonca zlepšujú zrak. Už dlhé stáročia sa používajú ako prírodné afrodiziakum.

Nápoj s granátovým jablkom

Osviežujúci drink

Bobuľky odšťavíme alebo vylisujeme, pridáme trochu chladenej minerálky, kocky ľadu, čerstvé listy medovky alebo mäty a plátok čerstvého citróna.

Do šalátov

Čerstvé bobuľky sa pridávajú do zeleninových šalátov, ale i do šalátov so studeným grilovaným kuracím či morčacím mäsom.

 

 

Text: Ing. Lucie Peukert
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku