Tento ovocný krík pôvodom z Kamčatky je ideálnou voľbou v prípade, že sa nám nedarí pestovať kanadské čučoriedky. Navyše patrí k najskoršiemu ovociu, plody dozrievajú už počas mája. Nejde však o pravú čučoriedku.
Zdravý zemolez kamčatský (Lonicera kamtschatica)
Zemolez kamčatský (nazývaný aj kamčatská čučoriedka) má oválne tmavomodré plody so sviežou kyslastou chuťou. Konzumujeme ich surové samostatne, na koláčikoch a tortách alebo z nich pripravíme šťavy i marmelády.
Energetická hodnota chutných bobuliek je iba približne 30 kcal.
Plody majú vysoký podiel vitamínov a minerálov, čo ich radí medzi spoľahlivé antioxidanty. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, B, A i rutínu, z minerálov sú zastúpené hlavne železo, vápnik, horčík a draslík. Majú silné antibakteriálne a močopudné účinky.
Pestovanie kamčatskej čučoriedky
Kamčatská čučoriedka pochádza z drsných klimatických podmienok, vďaka čomu sa dá dobre pestovať aj vo vyšších nadmorských výškach. Ide o svetlomilnú drevinu, ktorá sa uspokojí aj s polotieňom. Na slnku však bohatšie plodí. Na pôdu nemá žiadne špeciálne požiadavky, darí sa jej v bežnej, ale dobre priepustnej záhradnej pôde.
Pri výsadbe zmiešame výkopovú pôdu s väčšou dávkou kompostu. I keď na jar kvitne pomerne skoro, mrazy ju rozhodne neohrozia. V tomto období ju prihnojíme hnojivom pre drobné ovocie. V lete počas sucha občasne výdatne zavlažíme.
Rez vyžadujú až staršie prehustené rastliny s výškou 1,5 až 2 m. V predjarí im skrátime minimálne na polovicu staršie vnútorné výhony, ktoré už aj tak neplodia. Vetvy po reze pomerne spoľahlivo vyženú nové výhonky. Do mladého dreva nezasahujeme, zemolezy plodia na mladých vetvičkách.
Zber a uskladnenie plodov
Plody zbierame po plnom vyfarbení najčastejšie koncom mája. V teplom počasí však môžu dozrieť dokonca už koncom apríla. Iba neskoré odrody plodia v plnom lete.
Modré plody je vhodné skonzumovať čo najskôr, v chladničke vydržia len niekoľko dní. Veľmi dobre sa dajú uchovať zamrazením.
Viete, že…
… pomenovanie kamčatská čučoriedka je len ľudový názov? Táto rastlina v skutočnosti nie je vôbec príbuzná s čučoriedkami, ide o zemolez. Označenie si vyslúžila len vďaka podobnosti plodov.
… väčšina zemolezov je cudzoopelivá? Preto im doprajte vhodného opeľovača. Aj pri čiastočne samoopelivých odrodách sa opeľovač vyplatí, dočkáte sa bohatšej úrody.
… šťava zo zemolezu je výborný životobudič, najmä po dlhej zime? Plody podlejte vodou, trochu povarte a prepasírujte.
… kamčatská čučoriedka si vyslúžila celý rad superlatívov? Údajne obsahuje v porovnaní s čučoriedkami viac železa a na plnej čiare vedie aj v obsahu antioxidačných látok.
… tento ker je pomerne dlhoveký? Ak ho vysadíte na vhodné stanovište, bude robiť radosť aj niekoľko desaťročí.
… i keď je pre zemolez typický podlhovastý úzky plod, dostupné sú aj odrody s plodmi tvarovo blízkymi čučoriedke?
Naša voľba odrôd zemolezu
- ‘Sinoglaska’: plody dlhé 2 cm dozrievajú koncom mája
- ‘Blue Treasure’: plody sú viac oválne, 3 cm dlhé, dozrievajú v polovici júna
- ‘Giant´s Heart’: výnosná neskorá odroda s trochu širšími plodmi, termín zberu júl až august
2 tipy, ako spracovať plody
Koláč s kamčatskými čučoriedkami
2 vajcia zmiešame s 250 ml mlieka, 200 g cukru, 1 vanilkovým cukrom a 125 ml rozpusteného masla. Pridáme štipku soli, trochu kôry z BIO citróna a 300 g polohrubej múky s vmiešaným jedným práškom do pečiva. Vylejeme na plech posypaný múkou. Navrch dáme kamčatské čučoriedky a posypeme posýpkou z masla, múky a cukru.
Sirup z kamčatskej čučoriedky
1 kg umytých plodov zasypeme 1,6 kg kryštálového cukru, premiešame a necháme dva dni stáť v chladnej miestnosti. Následne precedíme šťavu cez sito, tuhšiu hmotu prepasírujeme. Pridáme 3 g kyseliny citrónovej a 10 minút zahrievame na miernom plameni na teplotu okolo 85 °C. Plníme do sirupových pohárov a zavaríme.
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Kto pestuje zemolez kamcatsky? Ste spokojni? Ake miesto pren odporucate a pripad…