Atlas
Tmavé škvrny na plodoch plodovej zeleniny (škvrny na paradajkách, škvrny na paprike, hniloba špičiek plodov)
Tmavé škvrny na špičkách plodoch rajčín, alebo škvrny na paprike môže spôsobovať nedostatok vápnika.
Prejavy
Prejavuje sa vo forme nekrózy kvetného konca plodov rajčín aj paprík. Porucha je dôsledkom nedostatku vápnika v pôde. Počas vlhkého počasia sú nekrotické škvrny sivé, mokré, niekedy druhotne pokryté saprofytickými hubami. Za sucha škvrny zasychajú, sú vpadnuté až čierne. V prípade rajčín sa spomínaný deficit veľmi často prejavuje pri pestovaní v nádobách.
Chemická ochrana
Postrek na listy prípravkom s vyššim množstvom vápnika, napríklad Florasin Calcium Plus .
Prevencia
Potrebné je održiavať primeraný závlahový a výživový režim, dodržiavanie odporúčaných pestovateľských postupov a udržiavanie redších sponov na záhone. Problému sa dá predísť aj aplikáciou mletého vápnika na povrch pôdy.
tmavé škvrny na plodoch rajčín; tmavé škvrny na plodoch paprík; nekrotické škvrny na plodoch; čierne škvrny na plodoch plodovej zeleniny; hnednutie špičiek; hniloba špičiek plodov; nedostatok vápnika; choroby papriky; paprika; rajčiny; choroby rajčín; škvrny na paradajkách; škvrny na paprike