Viete, že tekvice určené na vykrajovanie na Halloween sú jedlé a dokážeme ich využiť na mnoho spôsobov? Inšpirujte sa našimi tipmi a využite každú ich časť – od semienok až po šupky.
1. Semená na jedenie
Semená vyberieme lyžicou. Očistíme ich od zvyškov dužiny a umyjeme nad sitkom. Povaríme 10 minút, rozložíme na kuchynskú utierku a necháme vyschnúť. Nasypeme na plech na pečenie, pokvapkáme trochou olivového oleja, podľa chuti osolíme, prípadne okoreníme. Pečieme 10 minút na 180 °C. Podávame po vychladnutí.
2. Čipsy zo šupky
Dajú sa pripraviť iba z mladých tekvíc, ktoré majú ešte mäkkú šupku. Po olúpaní ju nakrájame na dlhé tenké plátky. Dáme do misy, posypeme soľou a necháme stáť 10 minút. Pokvapkáme olivovým olejom a dobre premiešame. Pečieme približne 20 minút v rúre predhriatej na 200 °C.
Prečo tekvice zaradiť do jedálneho lístka?
Tekvicová dužina je dobrým zdrojom draslíka, ktorý pomáha znižovať krvný tlak. Tekvicové semienka obsahujú okrem iného horčík. Ten je dobrý na kvalitný spánok, prácu svalov i psychiku. Nadbytky skladujeme, po rozrezaní prebytky môžeme olúpané naporciovať do mrazničky.
3. Netradičné latte
V malom hrnci zohrejeme 240 ml mlieka so 60 ml tekvicového pyré a 1 čl tekvicového korenia (kombinácia škorice, muškátového orieška, zázvoru a klinčeka). Necháme zohriať, ale nevaríme. Pridáme 2 čl medu alebo javorového sirupu a dobre premiešame. Do šálky nalejeme espresso alebo silnú kávu a pridáme zmes mlieka a tekvice. Ozdobíme šľahačkou a posypeme škoricou.
4. Chutné lievance
Vezmeme olúpanú tekvicu zbavenú semien (cca 120 g), nakrájame na kúsky. Vložíme do mikrovlnnej rúry na 8 minút. Roztlačíme alebo rozmixujeme na pyré. Dáme do kuchynského robota s 2 vajíčkami, 3 čajovými lyžicami cukru, 25 g masla a200 g hladkej múky. Rozmixujeme na hladké cestíčko. Pečieme z oboch strán na rozhorúčenej, zľahka naolejovanej panvici. Podávame so zmrzlinou, s džemom alebo so šľahačkou.
Ako rýchlo pripraviť tekvicové pyré
Tekvicu olúpeme, zbavíme semienok a nakrájame. Vložíme do uzatvárateľnej misy, pridáme 1 polievkovú lyžicu vody a varíme v mikrovlnnej rúre na vysokom stupni 8 minút. Necháme vychladnúť a v kuchynskom robote rozmixujeme na pyré.
5. Živá dekorácia
Alternatívou k tekvicovému lampášu je naplniť tekvicu rastlinami. Odrežeme jej vršok, aby vznikol dostatočne veľký otvor na vloženie rastliny. Vyberieme semená a vydlabeme časť dužiny, ktoré použijeme v kuchyni. Na dne urobíme otvory slúžiace na odtok prebytočnej vody. Naplníme do polovice substrátom a vložíme rastlinu. Do medzier doplníme substrát a utlačíme. Takýto „kvetináč“ má životnosť zhruba dva týždne. Keď začne tekvica mäknúť, vyhodíme ju na kompost.
6. Skvelý telový peeling
Zmiešame 120 g kryštálového cukru so 60 g surového tekvicového pyré. Vmiešame 1 čajovú lyžičku medu a kvapku mandľového oleja. Jemne vtierame do pokožky, potom opláchneme. V chladničke by hmota mala vydržať 2 – 3 dni.
7. Kŕmidlo pre vtáčiky
Tekvicu rozkrojíme na polovicu, vyberieme semená, vydlabeme trochu dužiny. Do jednej z polovíc urobíme dierku, cez ktorú prevlečieme špagát či drôtik a zavesíme na strom. Vydrží týždeň až dva, potom vyhodíme na kompost.
8. Uchováme semienka
Ak sme pestovali v záhrade len jednu odrodu, z najkrajšej tekvice vyberieme semená. Odstránime z nich dužinu a umyjeme v sitku. Umiestnime ich na voskovaný papier alebo papier na pečenie. Necháme týždeň na suchom mieste. Vysušené semienka vložíme do uzatvárateľného papierového vrecka. Vrecko označíme dátumom a názvom a uchovávame na chladnom suchom mieste.
9. Urýchlenie skompostovania
Šupky z tekvíc aj priľahlé stopky narežeme či nasekáme na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie rozložili. Zmiešame ich aj s iným záhradným odpadom. Snažíme sa dodržať striedanie približne rovnakého množstva „suchých“ (napr. drvina z orezania kríkov) a „mokrých“ (napr. rastlinný odpad z kuchyne) zložiek.
Najlepšie odrody na vyrezávanie a jedenie
Odrody určené špeciálne na vyrezávanie sú napríklad ‘Jack o’Lantern’, ‘Halloween’, ‘Yellowboys F1’ (6 – 8 kg), ‘Yellowgirls F1’ (4 – 6 kg), ‘Gran Gigante’ (viac ako 8 kg). Všetky sú zároveň jedlé. Majú však trochu inú štruktúru, a preto sa hodia najmä na pyré a iné mixované pokrmy. Neosvedčili sa napríklad na zaváranie, dužina sa pri ňom totiž rozpadá.
10. Skladujeme na neskoršie použitie
Tekvice vydržia podľa odrody skladovanie niekoľko týždňov až mesiacov. Podmienkou je dostatočné vyzretie plodu a správne uchovávanie. Po kúpe alebo zbere ich necháme doschnúť, aby aj stopka bola suchá. Dlhodobo uchováme v chladnej miestnosti s teplotou 10 – 15 °C, kde vetráme. Pravidelne kontrolujeme pre prípadnú hnilobu či plesne.
Text: redakcia
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dobry den, potreboval by som radu. Prvy krat skusam predpestuvavat tekvice a cuk…