S odrodami čili papričiek sa v posledných rokoch roztrhlo vrece. Na ostrosť si dokážeme postupne zvykať a budujeme si schopnosť konzumovať stále pálivejšie jedlá. Preto sa šľachtitelia predháňajú, kto vyšľachtí tú najštipľavejšiu odrodu na svete.
Štipľavosť paprík spôsobuje látka kapsaicín. Obsah čistého kapsaicínu v sušenom stave papriky – intenzitu pálivosti – meria tzv. Scovilleho stupnica (Scoville Heat Units, skratka SHU). Počet Scovillových jednotiek pálivosti teda zodpovedá množstvu prítomného kapsaicínu v paprike.
Vysvetlivky k štipľavosti:
- trochu štipľavá (0 – 10 000 SHU)
- štipľavá (10 000 – 100 000 SHU)
- veľmi štipľavá (100 000 – 1 000 000 SHU)
- extra štipľavá (1 000 000 a viac SHU)
1. ‘Alma’ (paprika ročná)
SHU: 1000 – 3000
Pestovanie: jednoduché
Ide o starú známu jemne pálivú maďarskú odrodu s guľovitými plodmi s priemerom 5 – 10 cm. Veľmi obľúbená je nakladaná v sladkokyslom náleve buď samostatne, alebo vyplnená bielou kapustou.
2. ‘Black Hungarian’ (paprika ročná)
SHU: 5000 – 10000
Pestovanie: jednoduché
Mierne pálivá maďarská odroda s bohatou chuťou dozrieva sfarbená do vínovočervenej až čiernej, čím je v záhradke neprehliadnuteľná. Podlhovasté plody sú dlhé cca 6 cm. Výška rastliny je 50 – 70 cm.
3. ‘Jamaican Hot Red’ (paprika ročná)
SHU: 100 000 – 200 000
Pestovanie: trochu náročnejšie
Štipľavá paprička s tenkým oplodím z Jamajky. Existujú aj žlté a hnedé varianty tejto odrody, najštipľavejšia je táto, ktorá dozrieva do šarlátovej farby. Plody sú dlhé cca 5 cm a široké 3,5 cm. Rastlina dorastá do výšky 60 – 80 cm.
4. ‘Yellow Scorpion’ (paprika čínska)
SHU: 100 000 – 200 000
Pestovania: trochu náročnejšie
Je sladšia a o čosi menej pálivá ako väčšina odrôd označených ako ‘Scorpion’, ale i tak je poriadne ostrá. Rastliny bývajú vyššie ako 1 m. Plody v tvare turbanu sú dlhé cca 4 – 5 cm a široké asi 2 – 3 cm.
5. ‘Zimbabwe Bird’ (paprika kríčkovitá)
SHU: 200 000 – 350 000
Pestovanie: pomerne nenáročné
Rastlina je menšieho vzrastu, cca do 30 cm. Darí sa jej aj v kvetináči na okennom parapete. Produkuje desiatky malých štipľavých papričiek s dĺžkou 1 – 2 cm. Pri prezimovaní v interiéri rastie aj niekoľko rokov.
6. ‘Paper Lantern’ (paprika čínska)
SHU: 350 000 – 400 000
Pestovanie: pomerne nenáročné
Dobrá voľba pre pestovateľov začiatočníkov, pretože táto odroda, odvodená od odrody ‘Habanero’, dozrieva skôr a s lepšími výsledkami ako iné podobné. Rastlina je vysoká okolo 50 cm, plody majú dĺžku 5 – 7 cm.
7. ‘Black Naga’ (paprika čínska)
SHU: 700 000 – 800000
Pestovanie: trochu náročnejšie
Plody s dĺžkou až 8 cm potrebujú dlhé a teplé leto, aby dostatočne dozreli,čo sa prejaví tmavohnedou farbou. Sú veľmi pálivé, občasne môžu mať až milión SHU. Rastliny sú vysoké viac ako 1 m.
8. ‘Naga Morich’ (paprika čínska)
SHU: 1 000 000 – 1 500 000
Pestovanie: náročné
Pre jej extrémnu štipľavosť zaobchádzame s plodmi doslova v rukavičkách. V ázijských krajinách ju volajú hadie čili. Výška rastliny môže byť až 140 cm, veľkosť plodov cca 5 – 6 cm.
9. ‘Atzeco’ (paprika ročná)
SHU: 450 000
Pestovanie: jednoduché
Stredne skorá odroda s trojuholníkovými plodmi širokými 2,5 cm a dlhými 4 – 6 cm. Je vhodná na pestovanie v skleníkoch a fóliovníkoch s oporou alebo v nádobách na balkóne.
10. ‘Harvey’ (paprika ročná)
SHU: 10 000 – 30 000
Pestovanie: jednoduché
Skorá odroda typu kozí roh s veľkou násadou plodov, preto sa odporúča vyväzovanie. Hladké plody sú úzko trojuholníkovité, dvojkomorové, v technologickej zrelosti žltozelené, v botanickej sýtožlté.
11. ‘Bhut Jolokia Red’ (paprika čínská)
SHU: 900 000 – 1 100 000
Pestovanie: trochu náročnejšie
Plody dlhé 5 – 8,5 cm a široké 2,5 – 3 cm dozrievajú do červenooranžovej farby. Rastlina dorastá do 100 – 150 cm. V roku 2007 bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov ako najpálivejšia na svete, jej prvenstvo už bolo prekonané.
12. ‘Pumpkin’ (paprika bobuľnatá)
SHU: 100 000 – 140 000
Pestovanie: náročné
Novinka, chutná a dekoratívna paprika s plodmi diskovitého tvaru. Rastliny sú vyššie ako paprika ročná. Pestuje sa v skleníkoch a fóliovníkoch, prípadne v interiéri vo väčších nádobách.
Text: Ing. Monika Felixová v odbornej spolupráci s Ing. Radek Aust
Foto: isifa/Shutterstock, Simpson´s Seed, Moravoseed, SEMO
Zdroj: časopis Záhrada
Dobry den,chcel by som sa spytat či by ste mi vedeli poradi.Na paprike sa mi rob…