Vďaka vlastným semienkam ušetríme na osive a zachováme si obľúbené odrody. Domáce semenárenie však môže byť aj zábava. Ktoré druhy zelenín a kvetov sú na to vhodné a aký je postup zberu?
1. Hrach
Postup: jednoduchý
Veľkou výhodou hrachu je to, že ho neopelí žiadna iná zelenina. Je teda pomerne jednoduché udržať pôvodnú odrodu. Najkvalitnejšie struky určené na zber semien necháme zožltnúť až zhnednúť. Klíčivosť semien pri uchovaní pri izbovej teplote sa počíta na päť rokov.
2. Paradajky
Postup: náročnejší
Ak pestujeme paradajky vo veľkom, určite sa oplatí získaniu osiva zo šťavnatých plodov venovať pozornosť. Semená totiž budeme mať vo veľkom množstve. Akurát je potrebné zbaviť ich slizu, dôkladne premyť vodou a usušiť na pijavom papieri.
3. Šalát
Postup: náročnejší
Aby sme sa dočkali vlastných semienok, šalát musíme nechať vykvitnúť. Rôzne odrody vybiehajú do kvetu v odlišnom období. Malé žlté kvietky necháme dokvitnúť a vytvoriť semienka s páperím. So zberom začneme, keď sú semienka zrelé a to je vtedy, keď sa páperie začne uvoľňovať. Semená dobre prečistíme.
4. Fazuľa
Postup: jednoduchý
Semenárenie fazule sa hodí aj pre úplných začiatočníkov. Pri nehybridných odrodách stačí na rastline ponechať niekoľko veľkých a dobre tvarovaných strukov. Po ich uschnutí a zbere semená vylúpeme. Po vysušení ich dáme na dva týždne do mrazničky, aby sme zahubili zárodky škodcov.
5. Paprika a čili
Postup: jednoduchý
Na zber vlastných semien vyberieme najkvalitnejšie a úplne vyzreté plody. Po plnom vyfarbení plod rozrežeme a vyberieme všetky semienka. V prípade čili môžeme sušiť aj celé plody vrátane semien. Semená veľkoplodých nehybridných paprík radšej sušíme samostatne pri izbovej teplote.
6. Uhorka
Postup: náročnejší
Sú cudzoopelivé, preto ak pestujeme viac odrôd, nepestujeme ich pri sebe. Semená získame z dozretej uhorky so žltou šupkou a suchou stopkou. Rozrežeme ju a semená s dužinou dáme do pohára. Dva dni necháme kvasiť vo vlastnej šťave, precedíme, prepláchneme vodou a sušíme na papieri.
7. Melón
Postup: jednoduchý
Semienka nehybridných odrôd zberáme len z plne dozretého plodu, ktorý poznáme podľa zaschnutých úponkov pri listoch. Plne narastené a čo najväčšie semienka prepláchneme pod vodou, aby sme ich zbavili dužiny. Uložíme na pijavý papier a necháme najlepšie dva týždne preschnúť.
8. Mrkva
Postup: náročnejší
Kvitne až v druhom roku, v prvom roku teda pri sebe pestujeme aj viac odrôd, nehrozí ich sprášenie. V oblastiach s miernejšou klímou ju môžeme nechať cez zimu v pôde, inde ju s vňaťou vyberieme a uložíme do chladnej pivnice, na jar vysadíme. Semienka zberáme zo suchých semenníkov.
9. Reďkovka
Postup: jednoduchý
Aj v prípade reďkoviek ľahko získame osivo, stačí ponechať v zemi niekoľko nezberaných nehybridných rastlín. Z menších bielych kvetov začnú postupne vznikať struky, ktoré necháme dozrieť. Po miernom zoschnutí a zožltnutí ich pozberáme a vyberieme z nich malé semienka, ktoré niekoľko dní dosušíme.
10. Tekvica
Postup: náročnejší
Semienka môžeme uchovávať z mnohých pôvodných odrôd, len dávame pozor na vzdialenosť výsadby, pretože odrody rovnakého druhu tekvice sa ľahko navzájom opeľujú. Semienka pred sušením prepláchneme vodou, aby sme ich zbavili dužiny, a sušíme niekoľko týždňov na obrúsku.
11. Slnečnica
Postup: jednoduchý
Z tejto jednoročnej severoamerickej rastliny získame osivo veľmi ľahko a vo veľkom množstve. Počkáme, kým semená celkom dozrejú, čo býva bežne v auguste alebo septembri. Aby ich vtáci predčasne nevyzobali, kvety s dozrievajúcimi semenami obalíme plátenným vreckom alebo pančuchou.
12. Hrachor
Postup: jednoduchý
Získanie osiva v prípade hrachora nie je nijako zložité. Stačí nechať niekoľko veľkých kvetov premeniť na podlhovastý struk. Po jeho uschnutí a zhnednutí ho zozbierame, semená jednoducho vyberieme a necháme ešte pri izbovej teplote niekoľko dní dosušiť.
13. Aksamietnica
Postup: jednoduchý
Jedna z najmenej náročných letničiek tvorí semená spoľahlivo aj v dostatočnom množstve. Na ich zaistenie na ďalší rok necháme dokvitnúť niekoľko veľkých kvetov. Semenníky zberáme po zhnednutí a úplnom vysušení. Semienka vyberieme a doma dosušíme, postačí niekoľko dní.
14. Náprstník
Postup: náročnejší
Dvojročné náprstníky sa väčšinou presievajú ochotne samy, často tak tvoria bujné porasty. Ak z nich chceme získať osivo, z ktorého si sadenice vypestujeme, necháme odkvitnuté kvety premeniť na guľovité semenníky. Po zhnednutí rýchlo schnú, čo je ideálna chvíľa na ich opatrný zber.
15. Orlíček
Postup: jednoduchý
Aj pri tejto trvalke sa môžeme pustiť do vlastného semenárenia, ale počítame s tým, že sa jednotlivé odrody medzi sebou ľahko krížia. Odkvitnuté kvety teda neodstraňujeme a necháme na nich dozrieť mechúriky s drobnými semenami. Tie po zhnednutí opatrne zberáme, ľahko totiž vypadávajú.
16. Nechtík
Postup: jednoduchý
Semená nechtíka neraz prezimujú v záhone a ďalší rok i samy vyrastú. Ak chceme dosiahnuť skoršie kvitnutie a predpestovať si sadenice, pozberáme semená. Necháme odkvitnúť kvet a dozrieť semená, ktoré potom, olúpeme zo zhnednutej suchej stopky.
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Ktorí producenti semien zeleniny a byliniek sa vám najlepšie osvedčili? Myslím…