Jej chuťovo zaujímavé stopky zelenej, žltej alebo výrazne červenej farby vyniknú v koláčoch, dezertoch aj rôznych zaváraninách vrátane marmelád. Inšpirujte sa!
Aké hrubé stopky?
Na kompót a koláče sú vhodné stopky strednej hrúbky, kým veľmi hrubé alebo, naopak, tenké stopky sú vhodnejšie na prípravu šťavy a džemu.
Spôsob prípravy
Rebarboru nekonzumujeme surovú. Ak v nej chceme zachovať maximálne množstvo vitamínu C, tak ju len dusíme pri teplote 100 °C asi 5 minút a potom odstavíme z varnej platne a necháme 10 minút dôjsť pod pokrievkou.
Bez cukru!
Keďže rebarbora má kyslastú osviežujúcu chuť, koláče z nej často až nezmyselne veľa cukríme. Na úpravu chuti skúsme namiesto cukru využiť prírodné sladidlá. Vhodná je kombinácia rebarbory so sladkým ovocím (banány, hrušky, jahody), ale aj so sušeným či pomletým ovocím, prípadne so sladkými ovocnými šťavami bez cukru. Na dochutenie je vynikajúca napríklad aj škorica či voňavý klinček alebo aj zázvor.
Chrumkavé crumble s domácou posýpkou
Budeme potrebovať
- 250 g rebarbory a jahôd
- citrónová šťava, stačí z polovice citróna
- 1,5 lyžice práškového cukru alebo balíček vanilkového cukru
- 2 lyžice celozrnnej hladkej múky
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 šálka ovsených vločiek
- hrsť nasekaných mandlí
- 1/3 lyžičky škorice
- 2 lyžičky javorového sirupu alebo medu
- maslo
Postup
Rúru si predhrejeme na 200 °C. Zapekaciu nádobu vymažeme maslom.
V miske premiešame na kúsky pokrájanú rebarboru s trstinovým cukrom (podľa chuti) a rozložíme na dno zapekacej nádoby. Na zahustenie môžeme (nemusíme) pridať lyžicu hladkej múky.
V druhej miske zmiešame trstinový cukor so škoricou, s múkou, ovsenými vločkami a so sirupom, prípadne s medom. Pridáme kúsky zmäknutého masla a pripravíme posýpkovú zmes (rukami alebo vareškou), kým sa ingrediencie nespoja a nenasiaknu maslom. Nakoniec pridáme mandle a znova premiešame.
Rebarboru v zapekacej mise zvrchu posypeme posýpkou. Pečieme približne 30 minút, kým posýpka nedostane jemný zlatistý nádych.
Tip
Mandle v posýpke môžete nahradiť kokosom či strúhanými orechmi. Pri podávaní chuťové poháriky pohladí kopček smotany.
Krémový dezert s rebarborou
Budeme potrebovať
- 250 g rebarbory a jahôd
- 1 balenie krémového syra (môže byť aj mascarpone či mäkký tvaroh)
- 4 lyžice cukru (hnedý, biely – podľa chuti)
- 1 ks vanilkového jogurtu
Postup
Stonky rebarbory olúpeme a pokrájame na menšie kúsky. V menšom hrnci zahrejeme asi 200 ml vody s dvoma lyžicami cukru a keď sa voda začne variť, pridáme do nej rebarboru, ktorú povaríme do zmäknutia – asi 5 minút. Rebarboru scedíme a ponorným mixérom ju rozmixujeme na kašu.
Čerstvý krémový syr zmiešame s tromi polievkovými lyžicami cukru, kým nevytvorí krémovú konzistenciu. Po dvoch minútach pridáme jogurt a pokračujeme v mixovaní.
Poháre striedavo plníme krémom a rebarborovou zmesou. Pred podávaním necháme aspoň dve hodiny vychladiť. Dezert môžeme zvrchu ozdobiť sekanými mandľami či drvenými cereálnymi sušienkami.
Sladkokyslý rebarborovo-jahodový džem
Budeme potrebovať
- 500 g jahôd
- 350 g rebarbory
- 500 g kryštálového cukru
- 3 lyžičky pektínu
Postup
Jahody i rebarboru umyjeme a pokrájame na malé kúsky – drobné kúsky urýchlia proces varenia. Jahody aj rebarboru navrstvíme do hrnca (naraz) a zasypeme cukrom (nemusíme pridávať úplne všetok cukor, pred koncom varenia džem ochutnáme a ak sa nám bude zdať príliš kyslý, pridáme zvyšný, prípadne ešte viac cukru).
Zároveň s cukrom pridáme aj práškový pektín (podľa inštrukcií na obale) a zmes začneme zahrievať na strednom plameni. Džem privedieme k varu, zmenšíme intenzitu plameňa a za občasného miešania povaríme zhruba 10 minút. Počas varu lyžicou zbierame penu z povrchu.
Horúci rebarborovo-jahodový džem v požadovanej konzistencii naplníme do horúcou vodou vypláchnutých pohárov, uzavrieme a obrátime hore dnom na asi 15 minút. Poháre necháme cez noc vychladnúť zabalené do prikrývky a neskôr skladujeme na suchom a tmavom mieste.
Rýchly rebarborový závin
Budeme potrebovať
- 1 balenie lístkového cesta
- 300 g rebarbory (môžeme pridať aj jahody)
- 50 g strúhanky
- 50 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup
Cesto vyvaľkáme asi na polcentimetrovú hrúbku, posypeme strúhankou, umytou, ošúpanou a na drobné kúsky pokrájanou rebarborou, na ňu položíme kúsky masla a posypeme cukrom.
Cesto zavinieme, dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečieme doružova asi 30 minút. Nakoniec posypeme cukrom a podávame.
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada
Tento rok nestačíme zúžitkovať všetkú rebarboru. Môže sa dať aj do mrazničky? Ďa…