Lipa malolistá, Tilia cordata. Lipa veľkolistá, Tilia platyphyllos. Jedna či druhá, obe krásne vyzerajú, krásne voňajú, rôzne sa dajú využiť a práve nastáva ich čas. Ja som bola na lipu malolistú. Má malé listy srdiečkového tvaru a zospodu pri stopke hrdzavé chĺpky.
Najprv som myslela, že ich budem odstrihávať nožnicami, ale tento postup sa neosvedčil, tak pekne každý jeden kvet aj s listeňom chytiť, odobrať, do košíka a dokola. Pri tom kľučkovať pomedzi včely a ďalší hmyz. Košík sa plní pomaly, omamná vôňa stúpa, nezabudnúť dotknúť sa mohutného kmeňa.
Čaj
Časť úlovku ide na čaj, vysuší sa v sušičke. Ide to rýchlo aj pri nízkom stupni. Za pár hodín sa dajú usušené kvety aj s listeňmi odložiť na horšie časy.
Lipa sa výborne hodí ako lahodný prvok do rôznych bylinných zmesí pre chuť. No najmä ako prvá aj pokročilá pomoc pri virózach, nádchach či chrípkach.
Sirup
Ďalšia časť ide na sirup. Rastlinky trošku popučiť, prekryť citrónom nakrájaným na kolieska a zaliať prevarenou vodou vychladnutou cca na 80 stupňov tak, aby bolo všetko len tesne prekryté.
Macerát tak bude intenzívny. Nevšímame si ho 24 hodín, najlepšie mu je v chládku, ten som našla v garáži na dlažbe.
Na druhý deň scediť cez gázu, poriadne oboma rukami (nie ako na fotke, ale jednou som stláčala spúšť) vyžmýkať.
Teraz sa pozrieme koľko vzniklo macerátu. Koľko mililitrov, toľko gramov cukru na taký bežný sirup na pitie. Kto má rád hustejší, dá 1,5-násobok, prípadne až dvojnásobok.
Cukor sa ľahko rozpustí, stačí občas premiešať. Pridávam lyžičku kyseliny citrónovej. Následne zahrejeme sirup po bod varu a nafľaškujeme. Dávam na polhodinu hore dnom ako pri džemoch. Následne otočiť a v deke nechať vychladnúť hoc aj do druhého dňa.
Skladujem v chladničke, postačí aj studená špajza. Robím menšie množstvá, sirupy bežne nepijeme, je to zásoba na sychravé a zimné dni, keď budeme potrebovať jeho liečivé účinky na striedačku s lipovým čajom a ďalšími bylinkami.
Limonáda
No lenže, kým hučí sušička a rozvoniava pri tom… A kým sa maceruje ďalšia časť a rozvoniava pri tom… Človek má na tú lipu chuť hneď! Však prečo nie.
Čerstvé kvety aj s pár levanduľovými som zaliala akoby na čaj, nechala lúhovať hodinu do vychladnutia. Scedila k pripravenému nakrájanému citrónu a podávala natešeným deťom.
Nestačí? Nestačí!
Kvetový ľad
Ostalo pár kvetov, naložíme si kvetový lipový ľad. Prípadne lipovo-ovocný. Máme už červené ríbezle, takže pekne do kontrastu. Najjednoduchší postup na svete.
Do nádobky na tvorbu ľadu naukladáme kvety či ovocie. V princípe čokoľvek jedlé celú sezónu, čo je k dispozícii. Zalejeme vodou a po pár hodinách v mrazničke je ľad sťaby obrázok plne k dispozícii.
Keď tak rozmýšľam, ešte som na niečo predsa len zabudla. Predsa dať vylisovať do herbáru! Musíme ísť na lipu zas!
Text a foto: Martina Töröková
Ahojte, kamoska ma na lipe mrte drobnych chrobacikov vyzerajucich ako "elektrick…