Máte záhradu plnú cukety a neviete, čo s ňou? Táto chutná a zdravá zelenina ponúka nespočetné možnosti využitia v kuchyni. Objavte s nami nové recepty na jej prípravu, ktoré vás určite zaujmú.
Cuketa patrí medzi zdravú a chutnú zeleninu. Najmä v lete by sme ju mali zaradiť do nášho jedálnička. Obsahuje množstvo minerálnych látok, ktoré počas horúčav vypotíme: najmä draslík, ktorý udržuje optimálnu hodnotu krvného tlaku, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok.
Z cukety si môžeme pripraviť rôzne jedlá na mnoho spôsobov, od vyprážania, zapekania s mäsom a syrom, plnenia až po prípravu placiek. Ak je ale úroda príliš veľká, strácajú sa nápady na jej prípravu. Prinášame ďalšie zaujímavé recepty.
Cuketová čalamáda
Budeme potrebovať
- 2 kg cukety
- 500 g papriky
- 250 g mrkvy
- 250 g cibule
- 100 g cukru
- 50 g soľ
- 1 dl oleja
- 1 dl octu
Postup
Zeleninu očistíme, z cukety odstránime jadierka. Spolu s mrkvou ju nahrubo nastrúhame. Cibuľu pokrájame a papriky narežeme na tenké pásiky. K zelenine pridáme ocot, cukor, olej a soľ. Necháme odstáť cca dve hodiny.
Zmes naplníme do pohárov, uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút. Používame ako prílohu k rôznym mäsám, zemiakom alebo len samotnú.
Cuketové špagety
Umytú cuketu aj spolu so šupkou pomocou špeciálnej škrabky nastrúhame na dlhé a tenké rezance. Namiesto škrabky môžeme použiť nôž, ktorým ju nakrájame na tenké dlhé špagety. Na panvicu dáme trocha olivového oleja, na ktorom orestujeme cesnak, pridáme špagety, osolíme a ešte restujeme približne 1 – 2 minúty. Hotové špagety podávame posypané balkánskym syrom.
Priaznivci mäsa si môžu pripraviť verziu s mäsom. Nakrájanú cibuľku orestujeme na oleji, pridáme mleté mäso, lúpané paradajky, soľ a korenie. Udusíme cca 10 min., pridáme cesnak.
Cuketový džem
Budeme potrebovať
- 1 kg cukety
- 2 veľké citróny (šťava)
- 500 g kryštálového cukru
- balíček želírovacieho prípravku s pektínom (2 : 1)
Postup
Cukety ošúpeme, zbavíme semiačok a nakrájame na kocky. Z citrónov vytlačíme šťavu, dáme do hrnca a za stáleho miešania varíme, kým cuketa nezmäkne. Uvarenú cuketu rozmixujeme na hladkú zmes, pridáme cukor a želírovací prípravok podľa návodu na obale. Varíme do zhustnutia.
Horúci džem nalejeme do čistých a suchých pohárov. Zaviečkujeme, zabalíme balíme do deky a necháme vychladnúť.
Cuketovo-syrové muffiny
Budeme potrebovať
- 1 až 1½ pol šálky strúhanej cukety
- 1 šálka nastrúhaného syra
- 1 šálka hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- ½ šálky oleja
- 4 vajcia
- soľ
- čierne korenie
- čerstvú petržlenovú vňať
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
Postup
Cuketu a syr nastrúhame, pridáme vajcia, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ, korenie, pretlačené strúčiky cesnaku a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko spolu premiešame a dáme do muffinových formičiek.
Pečieme pri 180 stupňoch do zlatista. K muffinom sa hodí jogurtovo-cesnaková omáčka s trochou horčice. Kto má rád pikantné, môže si pridať čili papričky.
Domáca omáčka „Uncle Bens“
- 1 kg cukety
- 500 g zelenej papriky
- 500 g červenej papriky
- 500 g cibule
- 500 g paradajok
- 1 PL soli
- 1 PL cukru
- 6 PL worcesterskej omáčky
- 6 PL sójovej omáčky
- 600 g kečupu
- 250 ml oleja
Postup
Všetko nakrájame na kocky s veľkosťou cca 5 mm alebo 1 cm. Nakrájanú zeleninu dáme do veľkého hrnca, pridáme kečup, omáčky, soľ, cukor a dusíme spolu 30 minút.
Nalejeme do čistých fľaštičiek a sterilizujeme 20 minút. Pridávame k špagetám, na pizzu, k mäsu alebo na hrianky.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Viete mi poradiť, prečo cukety žltnú a vysychajú?