Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás

  • 16.08.2024

Máte záhradu plnú cukety a neviete, čo s ňou? Táto chutná a zdravá zelenina ponúka nespočetné možnosti využitia v kuchyni. Objavte s nami nové recepty na jej prípravu, ktoré vás určite zaujmú.

Cuketové recepty
Z cukety si môžeme pripraviť rôzne jedlá na mnoho spôsobov. Foto: Andrea Párkányová

Cuketa patrí medzi zdravú a chutnú zeleninu. Najmä v lete by sme ju mali zaradiť do nášho jedálnička. Obsahuje množstvo minerálnych látok, ktoré počas horúčav vypotíme: najmä draslík, ktorý udržuje optimálnu hodnotu krvného tlaku, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok.

Z cukety si môžeme pripraviť rôzne jedlá na mnoho spôsobov, od vyprážania, zapekania s mäsom a syrom, plnenia až po prípravu placiek. Ak je ale úroda príliš veľká, strácajú sa nápady na jej prípravu. Prinášame ďalšie zaujímavé recepty.

Cuketová čalamáda

Budeme potrebovať

  • 2 kg cukety
  • 500 g papriky
  • 250 g mrkvy
  • 250 g cibule
  • 100 g cukru
  • 50 g soľ
  • 1 dl oleja
  • 1 dl octu

Postup

Zeleninu očistíme, z cukety odstránime jadierka. Spolu s mrkvou ju nahrubo nastrúhame. Cibuľu pokrájame a papriky narežeme na tenké pásiky. K zelenine pridáme ocot, cukor, olej a soľ. Necháme odstáť cca dve hodiny.

Zmes naplníme do pohárov, uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút. Používame ako prílohu k rôznym mäsám, zemiakom alebo len samotnú.

Cuketová čalamáda
Cuketová čalamáda Foto: Andrea Párkányová

Cuketové špagety

Umytú cuketu aj spolu so šupkou pomocou špeciálnej škrabky nastrúhame na dlhé a tenké rezance.  Namiesto škrabky  môžeme použiť nôž, ktorým ju nakrájame na tenké dlhé špagety. Na panvicu dáme trocha olivového oleja, na ktorom orestujeme cesnak, pridáme špagety, osolíme a ešte restujeme približne 1 – ⁠2 minúty. Hotové špagety podávame posypané balkánskym syrom.

Priaznivci mäsa si môžu pripraviť verziu s mäsom. Nakrájanú cibuľku orestujeme na oleji, pridáme mleté mäso, lúpané paradajky, soľ a korenie. Udusíme cca 10 min., pridáme cesnak.

Cuketový džem

Budeme potrebovať

  • 1 kg cukety
  • 2 veľké citróny (šťava)
  • 500 g kryštálového cukru
  • balíček želírovacieho prípravku s pektínom (2 : 1)

Postup

Cukety ošúpeme, zbavíme semiačok a nakrájame na kocky. Z citrónov vytlačíme šťavu, dáme do hrnca a za stáleho miešania varíme, kým cuketa nezmäkne. Uvarenú cuketu  rozmixujeme  na hladkú zmes, pridáme cukor a želírovací prípravok podľa návodu na obale. Varíme do zhustnutia.

Horúci džem nalejeme do čistých a suchých pohárov. Zaviečkujeme, zabalíme balíme do deky a necháme vychladnúť.

Cuketový džem
Cuketový džem Foto: Andrea Párkányová

Cuketovo-syrové muffiny

Budeme potrebovať

  • 1 až 1½ pol šálky strúhanej cukety
  • 1 šálka nastrúhaného syra
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ šálky oleja
  • 4 vajcia
  • soľ
  • čierne korenie
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku

Postup

Cuketu a syr nastrúhame, pridáme vajcia, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ, korenie, pretlačené strúčiky cesnaku a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko spolu premiešame a dáme do muffinových formičiek.

Pečieme pri 180 stupňoch do zlatista. K muffinom sa hodí jogurtovo-cesnaková omáčka s trochou horčice. Kto má rád pikantné, môže si pridať čili papričky.

Cuketovo-syrové muffiny
Cuketovo-syrové muffiny Foto: Andrea Párkányová

Domáca omáčka „Uncle Bens“

  • 1 kg cukety
  • 500 g zelenej papriky
  • 500 g červenej papriky
  • 500 g cibule
  • 500 g paradajok
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru
  • 6 PL worcesterskej omáčky
  • 6 PL sójovej omáčky
  • 600 g kečupu
  • 250 ml oleja

Postup

Všetko nakrájame na kocky s veľkosťou cca 5 mm alebo 1 cm. Nakrájanú zeleninu dáme do veľkého hrnca, pridáme kečup, omáčky, soľ, cukor a dusíme spolu 30 minút.

Nalejeme do čistých fľaštičiek a sterilizujeme 20 minút. Pridávame k špagetám, na pizzu, k mäsu alebo na hrianky.

Domáca omáčka Uncle Bens
Domáca omáčka Uncle Bens Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Tagy: cukety | recept

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!