7 letných nápojov zo záhrady: Osviežte sa zdravou fermentovanou limonádou a skombinujte kvety s bylinkami

  • 26.07.2024

Leto prináša vysoké teploty a s nimi zvýšenú spotrebu tekutín. Prečo si nespestriť pitný režim rýchlymi a osviežujúcimi limonádami z čerstvého ovocia, zeleniny a byliniek? Doma pripravené sú bez umelých prísad a konzervantov.

Domáce letné limonády z ovocia a byliniek
Rýchle a osviežujúce letné nápoje si vieme pripraviť aj z toho, čo nájdeme v záhrade. Foto: Shutterstock

Je dôležité dodržiavať správny pitný režim, aby sme predišli zdravotným rizikám a zbytočným nepríjemnostiam. Čistá pitná voda je ideálna, ale prečo by sme si to nespestrili rôznymi osviežujúcimi nápojmi? A hneď niekoľkými druhmi, aby nám nezovšedneli!

Najlepšie chutia limonády, ktoré si pripravíme doma z dostupných surovín. Ich výhodou je, že sú jednoduché, rýchle a vieme, čo do nich dávame. Môžeme skombinovať rôzne druhy ovocia, zeleniny a byliniek.

Malinovo-mätová limonáda

Do 1 litra vody pridáme asi hrsť malín, môžeme aj trocha citrónovej šťavy. Maliny trocha popučíme, aby pustili šťavu, pridáme mätové lístky, ľad a servírujeme. Ak radi sladíte, pridajte trstinový cukor alebo med.

Malinovo-mätová limonáda
Malinovo-mätová limonáda Foto: Andrea Párkányová

Limonáda na spôsob mojita

Klasika, ktorú každý hádam pozná. Do vody nakrájame citrón alebo limetky, nastrúhame alebo nakrájame zázvor, pridáme citrónovú šťavu, trstinový cukor. Pomiešame a servírujeme v pohároch s plátkom citróna a ľadom.

Ľadový čaj so zázvorom a broskyňami

Budeme potrebovať

  • 2 broskyne
  • 4 šálky vylúhovaného zeleného čaju
  • 2 lyžice jemne nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžice medu

Postup

Pripravíme si zelený čaj, do ktorého nastrúhame zázvor. Odkôstkované a ošúpané broskyne rozmixujeme na hladkú zmes, do ktorej pridáme čaj so zázvorom, sirup alebo med a dobre pomiešame. Podávame s ľadom.

Pomarančová limonáda

Chemicky neošetrené alebo ošúpané pomaranče nakrájame na tenké plátky. Z niekoľkých vytlačíme šťavu a dáme do sklenej nádoby s vodou. Necháme trocha vylúhovať, aby sa chute spojili. Môžeme pridať aj mätu. Kto má rád sladšiu verziu, pridá si med. Podávame s ľadom.

Pomarančová limonáda
Pomarančová limonáda Foto: Andrea Párkányová

Melónová limonáda

Budeme potrebovať

  • 5 šálok na kocky nakrájaného červeného melóna
  • ⅓ šálky citrónovej šťavy
  • 3 lyžice medu
  • 4 šálky vody

Postup

Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri na hladkú zmes. Nalejeme do džbánu a dáme na cca hodinu do chladničky. Podávame s ľadom, plátkom melóna alebo citróna.

Fermentované limonády

Hitom sa stávajú fermentované limonády, čiže limonády, ktoré prejdú procesom kvasenia. Sú plné zdravých probiotík, ktoré pomáhajú nášmu tráveniu a imunite. Okrem toho skvelo vyzerajú a majú nenahraditeľnú chuť. A keď ich necháte fermentovať o niečo dlhšie, budete mať vynikajúce bylinkové prosecco.

Pozor, aby sme limonádu nenechali kvasiť príliš dlho, mali by sme z nej víno.

Postup

Do väčšej zaváraninovej fľaše nakrájame ľubovoľné ovocie, napríklad jablká, broskyne, hrušky, jahody, maliny, slivky, citrón. Stačí kombinácia 2-3 druhov. Pridáme obľúbené bylinky, napríklad mätu, medovku, môžeme použiť aj jedlé kvety ako slez, nechtík, echinaceu a zalejeme vodou.

Ako štartér kvasenia pridáme 2 lyžice jablkového nepasterizovaného octu, trocha medu alebo cukru.

fermentovanie domacej limonady
Na fermentovanú limonádu nakrájame 2-3 druhy ovocia, pridáme štartér a vo väčšej zaváraninovej fľaši necháme kvasiť asi 4 dni. Foto: Andrea Párkányová

Nádobu prikryjeme a necháme na teplom mieste fermentovať cca 4 dni. Už na druhý deň vidieť bublinky, to znamená, že proces kvasenia nastal.

Fľašu treba každý deň aspoň 3-krát premiešať. Po cca 4 dňoch (ochutnáme, či sme s chuťou spokojní) tekutinu precedíme cez sitko, limonádu nalejeme do sklenených fliaš a uložíme v chladničke. Tým proces kvasenia zastavíme.

Domáca fermentovaná limonáda
Fermentovaná limonáda Foto: Andrea Párkányová

Bylinkový macerát

Osviežujúci je aj bylinný vodný macerát. Môžeme použiť žihľavu, mätu, medovku, tymian, slez, púpavové kvety, skorocel, sedmokrásky, ďatelinu, lipu – kto čo obľubuje.

Bylinky aj s jedlými kvetmi zalejeme vodou, najlepšie prevarenou. Necháme macerovať aspoň 6 hodín, najlepšie na noc, a ráno je macerát hotový. Za tú dobu bylinky pustia do vody všetky svoje prospešné látky.

Pripravený macerát naštartuje organizmus a doplní telu potrebné vitamíny, minerály a stopové prvky. Na záver môžeme pridať citrón a na osladenie med.

Bylinková limonáda
Bylinkový macerát Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov