7 letných nápojov zo záhrady: Osviežte sa zdravou fermentovanou limonádou a skombinujte kvety s bylinkami

Leto prináša vysoké teploty a s nimi zvýšenú spotrebu tekutín. Prečo si nespestriť pitný režim rýchlymi a osviežujúcimi limonádami z čerstvého ovocia, zeleniny a byliniek? Doma pripravené sú bez umelých prísad a konzervantov.

Domáce letné limonády z ovocia a byliniek
Rýchle a osviežujúce letné nápoje si vieme pripraviť aj z toho, čo nájdeme v záhrade. Foto: Shutterstock

Je dôležité dodržiavať správny pitný režim, aby sme predišli zdravotným rizikám a zbytočným nepríjemnostiam. Čistá pitná voda je ideálna, ale prečo by sme si to nespestrili rôznymi osviežujúcimi nápojmi? A hneď niekoľkými druhmi, aby nám nezovšedneli!

Najlepšie chutia limonády, ktoré si pripravíme doma z dostupných surovín. Ich výhodou je, že sú jednoduché, rýchle a vieme, čo do nich dávame. Môžeme skombinovať rôzne druhy ovocia, zeleniny a byliniek.

Malinovo-mätová limonáda

Do 1 litra vody pridáme asi hrsť malín, môžeme aj trocha citrónovej šťavy. Maliny trocha popučíme, aby pustili šťavu, pridáme mätové lístky, ľad a servírujeme. Ak radi sladíte, pridajte trstinový cukor alebo med.

Malinovo-mätová limonáda
Malinovo-mätová limonáda Foto: Andrea Párkányová

Limonáda na spôsob mojita

Klasika, ktorú každý hádam pozná. Do vody nakrájame citrón alebo limetky, nastrúhame alebo nakrájame zázvor, pridáme citrónovú šťavu, trstinový cukor. Pomiešame a servírujeme v pohároch s plátkom citróna a ľadom.

Ľadový čaj so zázvorom a broskyňami

Budeme potrebovať

  • 2 broskyne
  • 4 šálky vylúhovaného zeleného čaju
  • 2 lyžice jemne nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžice medu

Postup

Pripravíme si zelený čaj, do ktorého nastrúhame zázvor. Odkôstkované a ošúpané broskyne rozmixujeme na hladkú zmes, do ktorej pridáme čaj so zázvorom, sirup alebo med a dobre pomiešame. Podávame s ľadom.

Pomarančová limonáda

Chemicky neošetrené alebo ošúpané pomaranče nakrájame na tenké plátky. Z niekoľkých vytlačíme šťavu a dáme do sklenej nádoby s vodou. Necháme trocha vylúhovať, aby sa chute spojili. Môžeme pridať aj mätu. Kto má rád sladšiu verziu, pridá si med. Podávame s ľadom.

Pomarančová limonáda
Pomarančová limonáda Foto: Andrea Párkányová

Melónová limonáda

Budeme potrebovať

  • 5 šálok na kocky nakrájaného červeného melóna
  • ⅓ šálky citrónovej šťavy
  • 3 lyžice medu
  • 4 šálky vody

Postup

Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri na hladkú zmes. Nalejeme do džbánu a dáme na cca hodinu do chladničky. Podávame s ľadom, plátkom melóna alebo citróna.

Fermentované limonády

Hitom sa stávajú fermentované limonády, čiže limonády, ktoré prejdú procesom kvasenia. Sú plné zdravých probiotík, ktoré pomáhajú nášmu tráveniu a imunite. Okrem toho skvelo vyzerajú a majú nenahraditeľnú chuť. A keď ich necháte fermentovať o niečo dlhšie, budete mať vynikajúce bylinkové prosecco.

Pozor, aby sme limonádu nenechali kvasiť príliš dlho, mali by sme z nej víno.

Postup

Do väčšej zaváraninovej fľaše nakrájame ľubovoľné ovocie, napríklad jablká, broskyne, hrušky, jahody, maliny, slivky, citrón. Stačí kombinácia 2-3 druhov. Pridáme obľúbené bylinky, napríklad mätu, medovku, môžeme použiť aj jedlé kvety ako slez, nechtík, echinaceu a zalejeme vodou.

Ako štartér kvasenia pridáme 2 lyžice jablkového nepasterizovaného octu, trocha medu alebo cukru.

fermentovanie domacej limonady
Na fermentovanú limonádu nakrájame 2-3 druhy ovocia, pridáme štartér a vo väčšej zaváraninovej fľaši necháme kvasiť asi 4 dni. Foto: Andrea Párkányová

Nádobu prikryjeme a necháme na teplom mieste fermentovať cca 4 dni. Už na druhý deň vidieť bublinky, to znamená, že proces kvasenia nastal.

Fľašu treba každý deň aspoň 3-krát premiešať. Po cca 4 dňoch (ochutnáme, či sme s chuťou spokojní) tekutinu precedíme cez sitko, limonádu nalejeme do sklenených fliaš a uložíme v chladničke. Tým proces kvasenia zastavíme.

Domáca fermentovaná limonáda
Fermentovaná limonáda Foto: Andrea Párkányová

Bylinkový macerát

Osviežujúci je aj bylinný vodný macerát. Môžeme použiť žihľavu, mätu, medovku, tymian, slez, púpavové kvety, skorocel, sedmokrásky, ďatelinu, lipu – kto čo obľubuje.

Bylinky aj s jedlými kvetmi zalejeme vodou, najlepšie prevarenou. Necháme macerovať aspoň 6 hodín, najlepšie na noc, a ráno je macerát hotový. Za tú dobu bylinky pustia do vody všetky svoje prospešné látky.

Pripravený macerát naštartuje organizmus a doplní telu potrebné vitamíny, minerály a stopové prvky. Na záver môžeme pridať citrón a na osladenie med.

Bylinková limonáda
Bylinkový macerát Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku